LLENGUA

Els programes de televisió per promoure l'ús del català: una assignatura pendent?

3Cat estrena aquest dilluns «Tens un minut?», un nou concurs de carrer presentat per Núria Marín en què es posen a prova els coneixements dels ciutadans sobre llengua i cultura catalanes

3Cat prova d’apostar pels programes sobre llengua i cultura catalanes
3Cat prova d’apostar pels programes sobre llengua i cultura catalanes

Quantes preguntes sobre llengua i cultura catalanes ets capaç de respondre en un minut? Aquest és el repte que llança als ciutadans Tens un minut?, el nou concurs de carrer que 3Cat estrena aquest dilluns amb la periodista Núria Marín com a presentadora. El programa s'emetrà de dilluns a divendres abans del TN vespre i Marín es passejarà arreu de Catalunya amb un maletí carregat de diners i un comptador digital per posar a prova el domini i l'ús de la llengua i els coneixements de cultura general catalana de diferents concursants. Com més respostes correctes en només un minut, més diners a la butxaca. Per això, Tens un minut? es presenta com un concurs "innovador, àgil, addictiu i divertit amb altres dosis d'entreteniment dirigit a tots els públics".

La Televisió de Catalunya té com a missió "promocionar la cultura i la llengua catalanes", "contribuir a normalitzar l'ús de la llengua" i "consolidar el català estàndard oral i escrit, amb respecte per la variació dialectal". Per tant, no s'ha de veure com una excepció que es facin programes i concursos específics sobre el català. Ara bé, què té d'especial Tens un minut? si el comparem amb altres programes que ha emès TV3 per incentivar l'ús del català? O encara més, què el diferencia dels programes o concursos que han creat altres cadenes de televisió per impulsar el català o altres llengües minoritzades?

De Caçadors de paraulesEl llenguado

Tens un minut? no és la primera aposta de programa o concurs de TV3 per divulgar el català. Cal remuntar-se al 2007 per recordar dos dels grans èxits entorn d'aquesta temàtica. D'una banda, Caçador de paraules, un programa "divertit, apassionat i xafarder sobre el català", presentat per Roger de Gràcia. La mateixa CCMA el defenia com un espai "que recull la llengua parlada, en tafaneja les curiositats i en descobreix els secrets" i deixava clar que no era per donar lliçons, sinó "per gaudir del català, de la llengua que la gent fa servir a Catalunya, les Balears, el País Valencià, la Franja de Ponent, l'Alguer i la Catalunya Nord". En cada capítol, l'equip es desplaçava a la recerca d'accents diferents, variants poc conegudes i maneres infreqüents d'anomenar les coses. I de l'altra, Bocamoll, un concurs, també presentat per Roger de Gràcia, que jugava amb la llengua i la cultura catalanes amb una "finalitat divulgativa, amena, lúdica i divertida" i en què participaven concursants de procedència geogràfica i lingüística variada

Al cap d'un any, el 2008, va arribar el programa Què m'has dit?, potser menys conegut, però que també volia "estimular l'ús del català, mitjançant la descoberta de vocabulari, expressions i construccions gramaticals de tots els territoris de parla catalana". En aquest cas, era un espai que consistia en píndoles d'entre tres i cinc minuts, però que s'emetia cada dia en tres horaris diferents. I des d'un vessant amè i divertit, oferia als espectadors "petites pinzellades lingüístiques que els podien ser molt útils a la vida quotidiana".

El 2009, però, la cadena va fer un salt qualitatiu i es va engrescar amb un altre concurs, el famós El gran dictat, conduït per Òscar Dalmau. Durant set anys, fins al 2016, aquest programa ens va ajudar "a destrossar una mica menys el català", com deia el presentador, combinant coneixements lingüístics i entreteniment. Els continguts del concurs incloïen des de barbarismes fins a anglicismestecnicismes o llenguatge col·loquial, amb el català que es parlava al carrer com a protagonista. Dos anys després del final de l'emissió del concurs, el 2018, es va estrenar Katalonski, amb un enfocament totalment diferent. Aquesta vegada, tocava demostrar que el català també es parla a l'estranger. El presentador, Halldór Már, es traslladava a diferents llocs del món per trobar-se amb gent que no és catalana, però que ha après català i el parla cada dia sense viure a Catalunya. 

Més recentment, tenim el programa El llenguado, del 2020. L'objectiu principal era trencar el mite que el català és difícil i, alhora, fer perdre la por de parlar malament la llengua. Al llarg de deu capítols, es tractaven qüestions com el parlar dels joves, el llenguatge no sexista, l'insult i la correcció política, l'èxit popular de la glosa o cant improvisat, els parlars dialectals i l'aprenentatge del català en nouvinguts. Tot plegat amb l'ajuda d'experts, com ara Pau Vidal, Carme Junyent, Neus Nogué i Marina Massaguer, entre d'altres. Així doncs, veiem que del 2020 al 2024 hi ha hagut una espècie de buit pel que fa a aquesta mena de programes, malgrat que s'ha intentat fomentar el català per altres vies. Ara, però, la CCMA hi vol posar remei amb Tens un minut? i també amb el concurs escolar de SX3 Fang!, estrenat a l'abril, en què els infants han de resoldre proves relacionades amb el bon ús del català

Més enllà de TV3: les cadenes dels Països Catalans

TV3 no és l'única cadena que s'encarrega d'impulsar l'ús del català. Per exemple, en aquest sentit, a IB3 destaca Téntol, que del 2020 al 2023 es va emetre a la televisió i ara continua a la ràdio. El programa, d'entreteniment i divulgació sobre el patrimoni lingüístic de les Balears i conduït per la periodista Margalida Mateu, fa especial èmfasi en la genuïnitat i l'origen etimològic de paraules i expressions recollides arreu de les Illes. A banda, també té una part de concurs, en què els participants són reptats amb proves de tota mena entorn de la llengua i la cultura catalanes.

En canvi, al País Valencià, la cadena À Punt aposta per un format més nou, a partir d'un influenciador. Es tracta de l'espai l'Apuntador, unes píndoles lingüístiques creades pel lingüista Arià Jaén per divulgar curiositats sobre el valencià i donar a conèixer les errades, les virtuts i la riquesa de la llengua a través de les xarxes socials, com ara TikTok, Instagram, Twitter i Facebook, per així arribar a tots els públics.

@rtvecatalunya

🤳🏻 La @shalana posa a prova a la gent… Sabran dir-li en català què hi ha en aquestes imatges? 🔗 Recupera el #DéuNhiDo a disponible a rtveplay.cat #rtvecatalunya #rtvetiktok #catalàtiktok

♬ original sound – RTVE Catalunya

Finalment, una altra cadena que es decanta per les píndoles lingüístiques és RTVE Catalunya, tant en format programa com a través de les xarxes. L'espai es titula Déu n'hi do i el condueix la tiktoker manresana Shalana Rodríguez, que s'encarrega de "donar respostes per parlar i escriure correctament el català". Així doncs, la presentadora, a part d'ajudar a millorar el català dels espectadors a partir de diferents seccions entorn de l'etimologia, l'ortografia i la pronunciació, també ensenya algunes paraules o expressions genuïnes que per la pressió del castellà i l'anglès van desapareixent.

Els concursos pont

Les propostes de les cadenes anteriors, però, no estan tenint continuïtat ni tampoc se'n creen de noves. Per tant, es torna a formar un buit entorn d'aquesta mena de continguts. Com a alternativa, aposten per programes pont, com ara Atrapa'm si pots —3Cat i À Punt— i Agafa'm si pots —IB3—, un concurs en comú entre Catalunya, el País Valencià i les Balears.

Ara bé, és un concurs que no se centra específicament a promoure l'ús de la llengua, perquè s'hi tracten temes de tota manera. Tot i això, sí que d'alguna manera prova de cuidar la llengua, ja que crea un nexe d'unió entre els territoris de parla catalana i fa atenció a les diferents varietats dialectals del català. De tota manera, l'eix del concurs no és pas la llengua. De fet, és un concurs que s'emet en castellà en altres televisions autonòmiques de l'estat espanyol, com ara a Canal Sur, a Andalusia, i a ETB 2, al País Basc.

El País Basc i Galícia, exemplars?

Malgrat que l'anterior concurs s'emet en castellà al País Basc, en aquest territori també aposten per promoure l'ús de l'eusquera. De fet, el concurs Bocamoll que TV3 va emetre del 2007 al 2011 estava inspirat en el programa Mihiluze, de la cadena Euskal Telebista (ETB), que avui dia encara s'emet. A banda, aquesta mateixa cadena compta amb el programa Tribuaren Berbak, un espai setmanal dirigit per Kike Amonarriz que pretén descobrir els aspectes més desconeguts i curiosos de l'eusquera i prova de resoldre dubtes dels ciutadans sobre la seva llengua.

En aquest sentit, Galícia potser es queda una mica més enrere. Hi destaca el programa Dígocho eu, de CRTVG, centrat a millorar el gallec dels espectadors d'una manera divertida i amena. Va tenir tant d'èxit quan es va estrenar que el 2021 va guanyar el premi de la Cultura Gallega en la categoria de llengua. A més a més, actualment s'ha convertit en un projecte escolar, adreçat a la comunitat educativa. Així, a partir del web propi, recull tota classe de material per fer servir a les aules, i fins i tot s'organitzen concursos i premis.

Tens un minut?, el nou programa sobre llengua que 3Cat estrena aquest dilluns

Núria Marín presentarà el concurs "Tens un minut'" – 3Cat

Aquest dilluns al vespre tocarà posar-se davant del televisor una mica abans del TN Vespre. En concret, a les 20.15 h, hora en què s'estrena Tens un minut?, el nou programa sobre llengua de 3Cat. La presentadora, Núria Marín, recorre el territori català amb un maletí a la recerca de concursant que s'ho vulguin passar bé i guanyar diners responent en només un minut preguntes sobre llengua i cultura catalanes, com per exemple "Com es diu en català la femella del cavall?" o "Ets capaç de lletrejar la paraula tovallola?".

Com en molts jocs, hi ha l'opció del comodí quan un concursant no sap la resposta, de manera que pot demanar el minut d'ajuda per preguntar a la gent del carrer si sap la resposta. I per afegir-hi més emoció, els últims deu segons la pregunta serà de veritat o mentida. Si el concursant l'encerta, podrà doblar la quantitat de diners acumulada. En canvi, si s'equivoca, ho perdrà tot i se n'anirà sense res. De moment, caldrà esperar fins aquest dilluns per saber si el nou programa ajuda a promoure l'ús del català o si es queda a mig camí de l'objectiu. 

ETIQUETES:

Deixa un comentari