PREMIS GAUDÍ 2024

"Saben aquell" i "Creatura" s'imposen en els Premis Gaudí 2024

Les pel·lícules de David Trueba i Elena Martín es reparteixen els guardons de l'Acadèmia del Cinema Català en una cerimònia reivindicativa.

La cerimònia dels Premis Gaudí certifica aquest 2024 el bon estat del cinema català. "Saben aquell" és la triomfadora del palmarès de la XVI edició, amb "Creatura" com a companya de triomf. La pel·lícula de David Trueba s'ha endut set guardons i la d'Elena Martín sis, inclosa Millor Pel·lícula.

Elena Martín ha aconseguit el Gaudí a Millor Direcció i és la cinquena dona que de manera consecutiva aconsegueix el premi en aquesta categoria. El seu discurs ha seguit la narrativa del film i de la cerimònia, carregant contra la violència sexual i contra la manca d'educació en aquests termes. També ha parlat de la conciliació laboral i ha sentenciat: "És més important les persones que les històries que expliquem".

David Verdaguer ha aconseguit el Gaudí a Millor Protagonista Masculí i fa història, sent el primer actor que suma tres guardons de l'acadèmia catalana. El seu paper d'Eugenio a "Saben aquell" ha estat molt aplaudit durant els darrers mesos per la crítica. Carolina Yuste també aconsegueix el Gaudí a Millor Protagonista Femenina, fent de Conchita, la primera companya del còmic català.

"Creatura", d'Elena Martín, s'ha endut la majoria dels premis interpretatius secundaris. Clàudia Malagelada, Àlex Brandemühl i Clara Segura han aixecat un Gaudí, reivindicant el film sobre el despertar sexual d'una dona des de la seva infantesa i adolescència. En paral·lel, "Saben aquell" ha estat la gran triomfadora dels premis tècnics.

Isabel Coixet ha aconseguit el Gaudí a Millor Guió Adaptat, per "Un amor". "El mestre que va prometre el mar" ha estat reivindicat amb el Gaudí Premi Especial del Públic, sent la pel·lícula amb més espectadors de totes les nominades (si no es compta "La sociedad de la nieve", que no estava inclosa".

Feminisme i discursos reivindicatius

Els discursos reivindicatius han format part de la cerimònia, després d'una darrera setmana marcada pels escàndols d'assetjament i agressió sexual al cinema espanyol. Les presentadores i la presidenta de l'acadèmia, Judith Colell, no han escatimat estona en criticar-ho i en reclamar "tolerància zero". Ana Polo i Maria Rovira també han aixecat forts aplaudiments reivindicant la feina de les dones a la indústria del cinema, reclamant que no hi hagi "obsolescència programada" amb aquelles que arriben a certa edat. "No hi ha pressa, poseu-vos-hi quan aneu veient, eh", han fet broma. "L'agressor en el cinema, un home en vies d'extinció, això esperem", han carregat.

Un altre gran discurs ha estat el d'Estibaliz Urresola, que ha guanyat el Gaudí a Direcció Novell i ha reclamat l'alto el foc a Gaza, a més d'insistir en el fet que l'estat espanyol ha de deixar de vendre armes. També ha aplaudit la indústria del cinema a Catalunya, catalogant-la "com un referent".

La música, protagonista als Gaudí

A més, l'escena musical d'enguany als Gaudí 2024 ha estat de les millors dels darrers anys. Julieta ha reivindicat la gran cançó de Raimon, "Al vent", amb una interpretació molt aplaudida; Guillem Gisbert ha mostrat una de les seves darreres cançons en el seu inici com a cantant solitari; i els membres de la nova sèrie de 3cat, "Jo mai mai", han interpretat el darrer tema de la cerimònia.

Les actrius Maria Molins i Mercè Pons també han fet un homenatge al director i guinista Ventura Pons, que ens ha deixat aquest any. "La societat de la neu"'", de J. A. Bayona, s'ha alçat amb el Premi Gaudí a la millor pel·lícula europea. El film del director català, que opta a l'Oscar internacional i a millor maquillatge i perruqueria, recrea el cas real dels supervivents de l'avió que es va estavellar als Andes els anys 70 i els acompanya durant els 72 dies de lluita per tornar a casa.

"Robot dreams"'", de Pablo Berger, s'endú el Premi Gaudí a la millor pel·lícula d'animació. Candidata a recollir l'estatueta a millor pel·lícula animada als Oscars i distingida com a millor pel·lícula d'animació dels premis europeus de cinema, la cinta narra les aventures d'un gos solitari que decideix comprar un robot perquè li faci companyia.

ETIQUETES:

Deixa un comentari