LLUM A LA FOSCOR

Tot el que has de saber de "Tor", la nova sèrie de Carles Porta a TV3

La sèrie documental de 8 capítols recupera els fets tràgics que van passar en aquest poble del Pallars Sobirà durant l'estiu del 1995

Carles Porta estrenarà la sèrie "Tor" a TV3

El dilluns 29 d'abril després del TN Vespre, la plataforma 3Cat i TV3 estrenaran Tor, la nova sèrie del periodista Carles Porta, creador de Crims. Amb un pressupost de 800.000 euros i produïda per Goroka, la ficció consta de vuit capítols en els quals es tornarà a aquesta petita localitat de 13 cases de la comarca del Pallars Sobirà, a tocar d'Andorra. Un municipi on el veïnat està enfrontat des de fa dècades per la propietat del cim; i o van morir assassinades fins a tres persones.

Uns fets tràgics que Porta va començar a investigar l'any 1997 pel programa 30 minuts, un dels més vistos de la història de TV3 i ara compartirà amb els espectadors les noves troballes que ha fet sobre el cas.

El crim de Tor

La història de Tor, és el relat de cent anys de picabaralles que van començar l'any 1896, quan les tretze famílies que vivien al municipi es van declarar propietàries de la muntanya que envoltava el poble, amb la condició de mantenir la casa oberta o, com deien els veïns, tenir el foc encès tot l'any. Amb els anys, la guerra, el contraban i nous interessos van alimentar disputes i rancúnies. Les dues primeres víctimes van morir, el 1980, en un violent enfrontament entre els homes d'un cacic local i els d'un empresari entestat en convertir la vall en una estació d'esquí.

Tot i la sang vessada, les demandes judicials no es van aturar i a febrer de 1995, el jutge de Tremp declarà Josep Montané, "Sansa", amo únic de la muntanya. Aquell estiu es va convertir en la tercera víctima. Qui va matar Sansa?

Capítol 1: Un cadàver a Tor

El 30 de juliol del 1995, Josep Montané, Sansa, propietari d'una de les muntanyes més grans del Pirineu, apareix mort a acsa seva. Feia 5 mesos que el jutge de Tremp l'havia fet amo únic de tota la muntanya, cosa que no havia agradat gens a la resta de copropietaris, els 13 famílies que tenien casa al poble.

El cadàver el van trobar dos hippies de Tor i de seguida apunten a Miquel Aguilera com a autor del crim perquè diuen que l'havien sentit com amenaçava Sansa de mort. Aguilera vivia amb la víctima, i li feia de guardaespatlles, fins que Sansa el va voler fer fora de casa seva.

Crims a la tardor

Crims que es va estrenar a TV3 l'any 2020 i ja acumula 33 episodis, no tornarà a l'antena de la cadena pública fins la tardor del 2024 quan emetrà la seva cinquena temporada. La nova tenda d'episodis tindrà un pressupost de gairebé 2,2 milions d'euros.

ETIQUETES:

Deixa un comentari