MITJANS

Els treballadors de l'ACN diuen prou: "És moment de dignificar les condicions laborals"

En un vídeo publicat pel Comitè d'Empresa, els professionals exigeixen al Govern i el Parlament agilitat per tramitar la llei pròpia

Els treballadors de l'Agència Catalana de Notícies (ACN) diuen prou a la precarietat laboral. En un vídeo emès aquest dilluns al matí al compte de Twitter del Comitè d'Empresa de l'agència pública, exigeixen al Govern i al Parlament "dignificar les condicions laborals" dels treballadors que, detallen, fa 25 anys que conviuen amb la precarietat.

"La dignificació de l'ACN no pot esperar més", asseguren a la publicació. Per què es queixen? Segons les dades facilitades, els periodistes de l'agència cobren actualment un 25% menys que la resta de treballadors de la Generalitat i demanen "equiparar salaris" durant aquest 2024. D'altra banda, demanen que l'ACN tingui una flota pròpia de vehicles els pròxims mesos perquè consideren que les notícies no s'han d'anar a cobrir amb els cotxes particulars.

Un altre dels punts que remarquen és abordar la llei de l'ACN per poder "estabilitzar-ne el futur". De fet, i tal com va explicar al Parlament el secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió de la Generalitat, Oriol Duran, el Govern ja està treballant per crear la llei pròpia de l'Agència. Aquesta decisió arriba després que el desembre passat l'estudi de viabilitat sobre la integració de l'Agència Catalana de Notícies a l'estructura de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) desaconsellés tirar endavant l'operació. Són "dues organitzacions molt heterogènies" i podria generar "més riscos que beneficis", assegurava l'informe. Com a alternativa, proposava crear una entitat professionalitzada de capital públic que depengui del Parlament amb representació de tots els grups parlamentaris, seguint la mateixa configuració que la CCMA.

Per això, l'informe planteja una alternativa de propietat per resoldre els problemes de governança de l'ACN modificant els òrgans de govern de l'ACN i creant una estructura de govern similar a la de la Corporació, on el consell de govern de l'ACN fos escollit pel Parlament de Catalunya, amb representació de tots els grups parlamentaris. Segons l'informe, la fórmula "permetria evitar la politització de la informació" i "l'ús partidista potencial", mantenint la pluralitat de veus i la independència editorial i promovent la innovació i qualitat periodística. També es descarta l'opció de privatitzar l'organització perquè, sense el finançament públic, seria "deficitària i insostenible".

ETIQUETES:

Deixa un comentari