L'11 de juliol del 2002, les relacions entre el Marroc i Espanya van rebentar. Un grup de gendarmes marroquins van desembarcar, sense previ avís, sobre l'illot del Perejil i van col·locar la bandera del seu país. Una zona sense habitants, molt petita i fins ara desconegut, es convertia en una crisi diplomàtica majúscula.
Espanya i el Marroc compartien la sobirania, però el govern del país nord-africà va decidir ocupar el conjunt de roques i pedres. José María Aznar era president del govern espanyol i la seva reacció va fer escalar el conflicte: enviar els tres exèrcits de l'Estat per expulsar els soldats marroquins.
Des de llavors, la crisi del Perejil ha estat un record que ha quallat amb humor en l'imaginari col·lectiu. Una espècie de sobreactuació patriòtica per quatre pedres davant la costa del Marroc. Ara, una sèrie documental busca respondre totes aquelles preguntes més serioses que amaga aquella crisi.
Sota l'illot "s'ocultava una crisi internacional de primera magnitud en la qual es van veure involucrades la Unió Europea, l'ONU, la Lliga Àrab, França, l'OTAN i els Estats Units". Perejil és la producció que estrena aquest dijous Movistar+ sota la direcció de Tian Riba i El Terrat.
El documental, tal com expliquen des de Movistar i El Terrat, cerca respondre una sèrie de preguntes que continuaven donant tornades al voltant d'aquest incident, de ja fa 23 anys. Per què un tros de terra aparentment insignificant va provocar un conflicte de semblants dimensions? Què significava el Perejil perquè els exèrcits espanyols de terra, mar i aire es mobilitzessin per primera vegada en democràcia? Quin abast va tenir la crisi? Va córrer perill la sobirania de Ceuta i Melilla?
Perejil: una crisi diplomàtica o una broma patriòtica sobreactuada?
Movistar i El Terrat (que forma part de The Mediapro Studio) analitzen els deu dies de crisi de màxima tensió entre tots dos països i relaten l'operació militar que va organitzar secretament l'estat espanyol. A més, aborda les "complexes negociacions diplomàtiques" que van implicar la Unió Europea, els EUA, França i fins i tot l'OTAN, que tenia la mirada posada a l'estret de Gibraltar i a la zona sud-oest del Mediterrani.
La sèrie, dirigida per Tian Riba, té diversos eixos: fins a 40 testimonis, que inclouen Aznar, l'exministre de Defensa, Federico Trillo, l'exministra d'Exteriors, Ana Palacio o l'exdirector del CNI, Jorge Dezcallar; una recreació dramàtica de diversos moments de les operacions militars o dels escenaris que es van dur a terme en aquells dies de conflicte diplomàtic; i finalment, tot un repàs de la situació amb alts càrrecs de les diplomàcies de diferents països, experts, militars i periodistes d'Espanya, França i el Marroc.
"La idea de la sèrie era revisitar uns fets que recordem com una anècdota i amb un cert to d'ironia per la grandària de l'illa, el gran desplegament militar i la frase de Trillo a l'alba i amb vent de llevant", ha explicat Riba. "És el més a prop que han estat Espanya i el Marroc d'una guerra des de la Marxa Verda, que hagués significat aplicar l'article 5 de l'OTAN", ha recordat.
A més, el director de la sèrie documental ha destacat els papers que van jugar França i els Estats Units en aquest conflicte. Els primers, posicionant-se en favor dels marroquins. Els segons, en plena voràgine posterior als atemptats de l'11 de setembre, i en la seva particular "guerra contra el terror". "Aquesta és una història que ens porta fins avui, amb dos veïns que segueixen sense tancar contenciosos com Ceuta i Melilla o el Sàhara i que exemplifica com de delicats són els temes de sobirania en la política internacional", ha sentenciat Riba.
Una nova aposta de Movistar+
La llarga llista de produccions o coproduccions de Movistar sobre episodis conflictius o importants de la història recent d'Espanya incrementa amb Perejil. "Hi ha esdeveniments de la història recent d'Espanya que associem immediatament a una imatge: Fraga sortint de l'aigua a Palomares, el cotxe de Carrero Blanco després de l'atemptat d'ETA, o una cabra, un helicòpter i un illot, que remeten directament al conflicte de Julivert", ha recordat Jorge Ortiz de Landázuri, productor executiu de Movistar Plus+.
De Palomares i Carrero Blanco, la plataforma de Telefónica també té dos documentals al respecte. És per això que Ortiz ha reconegut que la tria del conflicte del Perejil "respon a un interès per abordar la història contemporània com una forma activa de relació amb el passat". "No busquem només preservar la memòria, sinó examinar-la críticament i vincular-la als desafiaments del present", ha sentenciat. El resultat ja es pot veure a la plataforma de Movistar+ a partir d'aquest dijous 10 de juliol.