Francesc Mauri, un dels homes del temps més coneguts i estimats del país, acaba de celebrar quatre dècades als mitjans públics. Nascut a Barcelona el 1966, va començar a Catalunya Ràdio amb només 18 anys, un fet que ara seria impossible. En aquesta entrevista a Nació, on repassa la seva trajectòria i també un futur marcat per la crisi climàtica, explica la casualitat que li va permetre entrar a treballar a uns mitjans públics que tot just començaven la seva trajectòria.
Un curs compartit amb Dani Ramírez
Francesc Mauri sempre s'ha definit com un autodidacte de la meteorologia. De fet, el seu interès va començar amb 12 i 13 anys i ràpidament va adquirir llibres sobre la matèria. Era una època en què no hi havia xarxes socials, radars de pluja ni la possibilitat de seguir en temps real les dades meteorològiques. Assegura que malgrat ser un mal estudiant -“Em vaig estavellar a segon de BUP”, explica-, ja llegia les lectures que serien importants a la universitat.
En la vida hi ha decisions aparentment poc rellevants que acaben condicionant molt. En aquest cas, l'element clau que enfocaria la carrera de Francesc Mauri als mitjans va ser apuntar-se a un curs de meteorologia al Museu de la Ciència de Barcelona. La part teòrica l'impartia un físic mentre que la part pràctica anava a càrrec del mític Alfred Rodríguez Picó, aleshores l'únic meteoròleg de Catalunya Ràdio.
Entre els assistents també hi havia un dels futurs homes del temps de TV3: Dani Ramírez (15 anys). “Érem dos friquis de la méteo”, rememora. En acabar la formació, Rodríguez Picó va demanar si algú estava interessat a cobrir-li les vacances d'estiu a la ràdio. Dues persones van apuntar-se a l'oferta i, finalment, la plaça va ser per Mauri.
Fa 40 anys, 1/7/85 feia la primera crònica a Cat. Ràdio.
— MeteoMauri (@MeteoMauri) July 1, 2025
Alfred, mestre, moltes gràcies, per la confiança.
Javier, passió, professor!
Toni, et continuem trobant a faltar i estàs sovint en les nostres converses. Companys de sempre i actuals, gràcies! @som3cat @meteocat @AEMET_Cat pic.twitter.com/tnnHDHGiq9
Tres anys després va entrar a TV3
El salt a la televisió també va ser per una casualitat, en aquest cas luctuosa. A finals de juny de 1988 va morir Toni Castejón -un dels homes del temps més estimats de la primera etapa dels mitjans públics- a causa d'un infart just després d'un Telenotícies Migdia. També va quedar una altra vacant perquè va plegar Eliseu Vilaclara, que va ser home del temps de TVE i director del Meteocat (2018-2022).
Mauri va fer una prova a la televisió i a l'octubre d'aquell mateix any ja s'hi incorporava. Poc després va ser el torn d'Anna Rius, la primera dona del temps de TV3.
Canvis a El Temps a partir de l'octubre
TV3 renovarà totalment els Telenotícies a partir de l'octubre, un canvi que també afectarà El Temps. Un grafisme “absolutament diferent”, un espai que “donarà molt més joc” i la possibilitat de veure les càmeres amb una “definició infinitament superior”, són algunes de les novetats que marcaran la nova etapa. Agradarà? “Hi haurà gent que li agradarà molt i altra que gens”, pronostica Francesc Mauri, en una de les previsions més fàcils que haurà fet en 40 anys de carrera.