PRESENTADORS

Òscar Andreu i Òscar Dalmau a TV3: "Si nosaltres no parlem en català aquí, qui el parlarà?"

"Estem en un procés de substitució lingüística. El meu fill de quatre anys ja parla en castellà amb accent llatí", va assegurar Andreu

Òscar Andreu i Òscar Dalmau a "Col·lapse"

Òscar Andreu i Òscar Dalmau, més coneguts com els Òscars de La Competència de RAC1, van ser un dels convidats del Col·lapse d'aquest dissabte a TV3. La parella mediàtica que triomfa cada migdia a l'emissora del Grup Godó, van revelar que quan els van proposar fer el programa l'estiu del 2009, primer van dir que no. "Ens van proposar substituir el 'Minoria absoluta' i vam dir que no dues vegadaes, però van insistir i a la tercera vam dir que sí. Pensàvem que només duraríem tres mesos i ens fotrien fora", van explicar.

El seu gran èxit durant tots aquests anys a RAC1, va captar l'interès de diversos mitjans d'àmbit espanyol que els van oferir fer el seu programa per a tota Espanya. "Ens van dir que érem lliures, que podíem fer el que volguéssim", van revelar. Malgrat això, la cosa no va fructificar. "Jo vaig preguntar: 'Ho podem fer en català?' I em van dir: 'En català no, perquè és per a tota Espanya' Doncs tan lliure no serà… I es va acabar aquí l'oferta", va explicar Òscar Andreu.

"Si nosaltres no parlem en català a TV3, qui la parlarà?"

Els presentadors també van expressar la seva preocupació pel futur del català. "Estem en un procés de substitució lingüística. Si nosaltres, com a catalanoparlants a Catalunya, no parlem català, qui el parlarà? Si nosaltres, com a catalanoparlants a Catalunya no defensem el català, qui el parlarà?", va expressar Òscar Andreu.

"No vindrà un senyor de fora a dir 'Hòstia, teniu una llengua de 'puta mare'. 'Què la parlem?' No. Si nosaltres no parlem en català a TV3, qui hi parlarà?", va afegir.

"M'amoïna que els meus fills no parlin bé el català"

Òscar Dalmau també va voler posar èmfasi en la castellanització del català que parlen els joves. "És preocupant. Quan tens canalla te n'adones… El 90% de l'oferta és en castellà. M'amoïna que els meus fills no parlin bé el català, tot i que van a una escola catalana i a casa parlem en català", va explicar.

"Necessitem referents en català i busquem continguts en català com si fos heroïna, clandestinament", va afegir el seu company. "El meu fill de quatre anys ja comença a parlar en castellà i ha agafat la variant majoriària que és la llatina. Enlloc de dir 'Papa, afanya't, diu: 'Licensiado no se me demore guey'. Si no ho arreglem, ell tindrà problemes amb el català", va sentenciar Òscar Andreu.

ETIQUETES:

Deixa un comentari