5 episodis de "The Crown" imprescindibles

Estàs planejant fer una marató de "The Crown"? La mort d'Elisabet II ha tornat a situar la sèrie entre les més vistes de Netflix. Nosaltres t'ajudem amb els 5 episodis que considerem que millor retraten a la difunta reina del Regne Unit.

Per Toni de la Torre

Scientia Potentia Est

Temporada 1, Episodi 7

Què hi passa? Elisabet II s'adona que l'educació que ha rebut no és l'adequada i se sent ignorant en les converses que té amb el primer ministre i altres polítics del país, així que contracta a un tutor perquè l'ajudi. Mentrestant, Winston Churchill pateix un atac de cor però decideix amagar a la reina els seus problemes de salut.

Per què val la pena? Perquè mostra la inseguretat de la reina en els seus primers anys al càrrec i alhora la seva voluntat de tenir veu i opinió pròpia. No vol que al seu voltant tothom decideixi per ella, cosa que li passa no només amb el primer ministre, sinó fins i tot amb els assessors i funcionaris que l'envolten. En aquest episodi, la jove monarca fa més forta la seva posició i aprèn a fer-se respectar i fer valdre el seu poder.

L'actriu: Claire Foy interpreta la reina en aquest episodi que està ambientat a finals de l'any 1953. Aleshores Elisabet II tenia 28 anys.

La millor escena: Quan Elisabet II s'encara amb en Winston Churchill i li demana explicacions sobre el fet que hagi amagat els seus problemes de salut. L'episodi rep com a títol un aforisme llatí que vol dir "el coneixement és poder", que en aquest cas s'aplica no només a l'educació de la reina, si no també a la necessitat de saber què passa.

A la vida real: És cert que Elisabet II va contractar un tutor expressament per millorar la seva educació. També ho és que Churchill va patir un atac de cor. El que no és cert és que ho amagués a la reina, que coneixia perfectament la situació.

Marionettes

Temporada 2, Episodi 5

Què hi passa? Un periodista que es considera monàrquic comença a criticar Elisabet II des del seu diari perquè considera que ha perdut el contacte amb el món de la gent del carrer i que els assessors conservadors que té al seu voltant són un problema.
Per què val la pena? És l'episodi en què s'explica com la reina va entendre que havia de fer algunes concessions mínimes i que no podia continuar regnant com ho havien fet els seus predecessors. Accepta fer canvis per, almenys, aparentar ser més propera. La sèrie deixa clar que ho fa amb resignació i a contra cor.
L'actriu: Claire Foy interpreta la reina en aquest episodi que està ambientat a finals de l'any 1957. Aleshores, Elisabet II tenia 32 anys.
La millor escena: El primer missatge de Nadal de la reina, amb el que intenta fer-se més propera als ciutadans britànics desitjant-los bones festes i entrant a les seves cases a través del televisor. És clavat al missatge real, que podeu buscar  a YouTube.
A la vida real: No hi ha cap prova que confirmi que Elisabet II es trobés amb el periodista, Lord Altrincham, tal i com passa a la sèrie. Però a "The Crown" ja s'encarreguen de deixar-ho clar, de manera que es fes en absolut secret i la trobada no sortís a la llum.

the_crown_3

Aberfan

Temporada 3, Episodi 3

Què hi passa? Suceeix una tragèdia horrible en un poble gal·lès, on el col·lapse d'una mina crea una esllavissada de fang i roca que va causar la mort de 144 persones. Entre les víctimes i va haver 116 nens i la notícia va commocionar el país. Però Elisabet II no va voler, en un primer moment, anar al lloc dels fets a donar el seu condol.
Per què val la pena? Perquè indaga en els motius de les reticències de la reina a visitar el poble i hi troba un conflicte entre el que ella pensa què ha de fer com a monarca i el què hauria de fer com a ésser humà. Al seu voltant, se li exigeix que hi vagi i que doni una mostra d'humanitat, d'emoció, que ella es resisteix a donar.
L'actriu: Olivia Colman interpreta la reina en aquest episodi que està ambientat a finals de l'any 1966. Aleshores Elisabet II tenia 41 anys.
La millor escena: La que tanca l'episodi i en què es mostra a la reina sola a la seva cambra vessant una llàgrima. En aquesta escena no queda clar si és una llàgrima que havia estat contenint, pel seu paper com a monarca, o si és una llàgrima que força per demostrar-se a sí mateixa que, malgrat es diu al seu voltant, sí que és humana.
A la vida real: La poca capacitat d'emocionar-se d'Elisabet II que es mostra en aquest episodi ha fet que sigui un episodi que no va agradar gens a la família reial britànica. Va ser l'inici de les seves crítiques cap a la sèrie.

the_crown_4

The Balmoral Test

Temporada 4, Episodi 2

Què hi passa? Ser convidat a passar uns dies a Balmoral, el castell d'Escòcia on Elisabet II i la resta de família reial britànica acostuma a passar els estius, es pot convertir en un malson si no t'adaptes ràpidament als seus costums i aconsegueixes encaixar. Diana Spencer i Margaret Thatcher van a Balmoral i tenen sorts diferents.
Per què val la pena? Perquè Balmoral és l'espai més personal de la reina. A diferència del Palau de Buckingham, aquí Elisabet II se sent més com a casa. Com a cap de la família també genera i/o permet el clima que es palpa al castell i el tracte als convidats. El fet que la família reial es mostri aquí antipàtica, condescendent i fins i tot cruel amb els convidats que no són com ells, revela una cara que a la sèrie no es veu gaire sovint.
L'actriu: Olivia Colman interpreta la reina en aquest episodi que està ambientat a l'estiu de l'any 1981. Aleshores Elisabet II tenia 56 anys.
La millor escena: La conversa entre Margaret Thatcher i Elisabet II, posterior a la seva estada a Balmoral. La reina li pregunta pels canvis sobtats que ha fet al seu gabinet, on s'ha tret del damunt a alguns dels membres més conservadors privilegiats ("bullies", els anomena Margaret Thatcher en una altra escena, deixant clar que està parlant de la família reial) i és evident que és una reacció a la prova que li han fet passar.
A la vida real: El test de Balmoral és real, així com el fet que Thatcher el va haver de passar i no li va agradar gens l'experiència. Pel que fa a Diana de Gal·les, posteriorment va explicar que no suportava Balmoral i que ho trobava trist i angoixant per les tensions permanents que hi havia entre els membres de la família.

the_crown_5

War

Temporada 4, Episodi 10

Què hi passa? Margaret Thatcher perd el suport, tant del seu propi govern, com dels britànics. Mentrestant, la princesa Diana té tot el suport dels britànics i s'està convertint en una figura pública molt estimada. El destí de tots dos personatges acaba estant, de maneres diferents, en mans d'Elisabet II, que pot decidir el futur de totes dues.
Per què val la pena? Perquè encara que sigui un episodi on la reina hi té un paper breu, en realitat té la clau de totes dues trames. A diferència d'elles, no ha de guanyar-se cap posició de poder perquè la seva autoritat és tan inamovible que no ha de patir absolutament per a res.
L'actriu: Olivia Colman interpreta la reina en aquest episodi ambientat l'any 1990. Aleshores Elisabet II tenia 65 anys.
La millor escena: Diana, profundament infeliç, diu obertament a Felip que haurà de trencar sigui com sigui amb la família reial. La resposta de Felip és: "No crec que això acabés bé per tu". Ella respon: "M'està amenaçant?". Tot seguit ell li fa veure que ella està en mans de la reina, que és qui té el poder, i que en això és com tots els altres membres de la família. Tot seguit, Diana es presenta al saló, on hi ha tota la família i fa una fotografia en grup en motiu de la celebració del Nadal.
A la vida real: Episodis com aquest relacionats amb Diana de Gal·les, han fet que, a la quarta temporada, la família reial britànica no estigui gens contenta amb la sèrie. Se sospita que són al darrere de la petició feta des del govern de Boris Johnson a Netflix, per a que s'inclogués un avís advertint que el que explica "The Crown" és ficció.

the_crown_6

ETIQUETES:

Deixa un comentari