FUTUR DEL CATALÀ La consellera de Cultura sobre la Llei de l'Audiovisual: "Desconec si és una línia vermella per aprovar els pressupostos"

Consellera de Cultura, Natàlia Garriga

Natàlia Garriga evita confirmar si el blindatge del català serà una prioritat per votar els pressupostos del govern de Pedro Sánchez

El govern espanyol (PSOE-Podemos) acaba de tancar la porta a incloure el blindatge del català a la nova llei de l'audiovisual. Fonts de l'executiu central van admetre aquest divendres, que serà difícil arribar a una entesa abans del 4 de novembre, quan es voten les esmenes a la totalitat dels pressupostos generals de l'Estat, i on el govern de Sánchez necessitarà els vots d'ERC.

Tot i que el partit republicà vol tancar un acord abans d'aprovar els pressupostos, el govern espanyol, ja ha avisat que en cap cas serà abans d'aprovar els comptes i tampoc veuen gens clar que l'acord arribi després. Aquest dissabte, la consellera de cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga (ERC), ha estat entrevistada al programa 'Via lliure' de RAC1, arran de la seva presència als 'Premios Planeta 2021', que van celebrar el seu 70è aniversari aquest divendres a la nit, al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

Entre les personalitats convidades, el Ministre de Cultura, Miquel Iceta, els reis d'Espanya Felip i Letícia, l'alcaldessa Ada Colau i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.

La consellera Natàlia Garriga (dreta) a la foto amb els reis (centre) i el Ministre Iceta i Ada Colau (esquerra)

Feia quatre anys que la Generalitat no enviava cap representat a l'acte. La consellera de cultura, ha explicat a RAC1 que va compartir taula amb Felip i Letícia, tot i que no va poder parlar amb ells perquè la taula era molt gran. Sí que va conversar amb el Ministre de Cultura, Miquel Iceta, tot i que sense aprofundir en cap tema, com la polèmica Llei de l'Audiovisual. "Vam dir n'hem de parlar, però no ho vam aconseguir", ha explicat Garriga.

Línia vermella per a ERC?

"És línia vermella pressupostària aquesta llei per al seu partit?" ha preguntat el periodista de RAC1, Xavi Bundó. "No em pertoca decidir a mi si és una línia vermella per a ERC", ha respost Garriga que s'ha mostrat dubtosa: "No em consta que sigui una línia vermella, no us ho puc verificar".

Més enllà de la futura llei, la consellera també s'ha referit a les possibles negociacions amb les plataformes per incloure el contingut ja doblat al català. "Estem en converses, però no és fàcil de fer". Prova d'això, és la manca de doblatge al català de les properes estrenes que es podran veure al cinema com 'Dune' o la nova de James Bond 'No time to die'. La consellera de Cultura, ha evitat explicar el per què de la situació, escudant-se en en la manca de temps per reunir-se amb les majors. "Això en principi es preveu des de fa 10 anys amb un conveni que està establert. Però nosaltres encara no ens hi hem reunit i no sé encara quines són les pel·lícules que podrem veure". El compte de Twitter @DoblatgeCatala ha contestat amb contundència a les declaracions de Garriga: "La gran majoria de pel·lícules que s'estrenen en català són molt poc comercials".

ETIQUETES:

Deixa un comentari