You are currently viewing La nova 8TV, què hauria de canviar?
Frank Blanco a 8TV

La nova 8TV, què hauria de canviar?

  • Post comments:1 Comment

Analitzem el rendiment de la nova graella i els canvis que es podrien introduir per rellançar l'audiència, ara sota mínims

Per Marc Larroya

Fa uns mesos que l'empresari italià, Nicola Pedrazzoli, va quedar-se el múltiplex del Grup Godó i es va fer amb els drets d'emissió de 8TV. L'antic propietari de Canal Català, que també lidera la cadena local Teve.cat, vol ser una alternativa real a TV3. De fet, la promoció que va llançar la nova televisió no podia ser més clara: "TV3, esteu preparats?" La graella es va posar en marxa el dilluns 30 d'agost, i passades ja dues setmanes, l'evolució ha anat a la baixa.

El passat dijous 9 de setembre, el programa més vist de la cadena va ser el 'Sexual Revolution' d'Ares Teixidó, amb només 8.000 espectadors i un 0,4% de quota de pantalla. El 'Pam!' del conegut periodista Frank Blanco, encara en va tenir menys, 1.000 espectadors i un 0,1%. Però pitjor li va anar a l''Opina Jove' del jove presentador Sergi Àlex amb cap espectador. Es dona la circumstància que les reemissions de sèries i programes de TV3 fins a l'agost, aconseguien unes xifres superiors. Arribats a aquest punt i tenint en compte que tot canvi requereix d'un cert temps, analitzem quins canvis podrien ajudar a rellançar el canal.

Font: Kantar i AudiènciesTVCat

Què hauria de canviar 8TV?

Tenint en compte els resultats d'audiència dels primers dies de 8TV, es pot veure com els espais que pitjor han funcionat, han estat els programes de contingut polític i la franja del matí. L''Opina Jove', una tertúlia política entre joves, no ha aconseguit passar del 0,2% de quota, en una franja on domina el públic gran que no treballa ni estudia. Si 8TV vol connectar amb l'audiència, hauria d'obrir-se a un públic més ampli. Un bon relleu podria ser el 'Catalunya Opina', amb un nou format, més obert a l'actualitat i el directe i menys a la política pura i dura. A la competència, Arguiñano, 'Al rojo vivo', 'Ya es mediodía' i 'Planta Baixa', s'emporten a la majoria d'espectadors.

"Els tertulians de Frank Blanco haurien de conèixer l'star system català"

Al migdia, el 'PAM!' de Frank Blanco, ha anat de menys a més, però no s'ha traduït en un increment d'espectadors. El programa ha anat agafant ritme i podria arribar a ser un digne relleu del mític 'Arucity's' per a aquells que defugen la informació. Això sí, amb tertulians que coneguin l'star system català. A mitja tarda, arriba el conegut reporter del 'Tomate', Miquel Serra i Sabina Pedrós, amb 'Directe! Catalunya', un format que fa anys que existeix i que acusa un desgast evident a l''España directo' de La 1, que no passa de quotes del 6%. TV3 va tenir un espai idèntic, l''En Directe' de Mari Pau Huguet, que va acabar suprimint pel seu desgast. Les tardes de 8TV, haurien de ser el referent de la cadena, però per això, haurien de ser diferents, gamberres i entretingudes i qui millor que Miquel Serra per liderar-les. El mateix passa amb el 'Catalunya Opina', de Carlos Fuentes, que no ha obtingut l'aval de l'audiència, en una hora on la majoria de cadenes aposten pels magazíns i els concursos. De 18.30 a 20h, seria un bon moment per reemetre una sèrie en català o fer un sol programa que ocupi la franja de 17 a 20h.

La franja més competitiva arriba a partir de les 20h, on 8TV se les ha de veure amb l''Està Passant' de Toni Soler o el 'Pasapalabra' d'Antena 3. El '8 de notícies' de Toni Albà i el seu informatiu satíric, que ara s'emet a l'hora del 'TN Vespre', podria funcionar millor una hora abans i rivalitzar amb Soler i TV3. De 21 a 22.30h, és el gran forat en horari de màxima audiència, per a una cadena que aspira a ser competitiva. Sense una aposta per la informació d'autor i d'anàlisi, com el '8 al dia' de Josep Cuní, que es diferenciï així de l'oferta de TV3, difícilment podrà obtenir dades significatives en aquesta franja.

"Realment es tenen els mitjans per fer ombra a Josep Pedrerol i el seu 'El Chiringuito'?"

La nova 8TV ha escollit el contingut sexual per omplir les nits de dilluns a divendres amb Ares Teixidó i el seu 'Sexual Revolution', que incomprensiblement comença en horari protegit a les 21.50h. L'espai podria anar perfectament al late night, obrir els continguts i ser un digne relleu al 'Vitamina N' de Jordi González. Qui sí que ho té difícil per fer-se amb el suport de l'audiència catalana, és la tertúlia esportiva, d'Albert Lesán, 'El Curubito', que és l'únic programa que es fa en castellà. Realment es tenen els mitjans per fer ombra a Josep Pedrerol i el seu 'El Chiringuito'? En canvi, és un format que no existeix en català per als seguidors blaugranes, més enllà de la ràdio i la tertúlia políticament correcte que es fa a l'Esport 3.

La conclusió per als responsables de 8TV és que han de saber a quin públic es dirigeixen. És compatible el format de Carlos Fuentes i el de Toni Albà? És oportú tenir tertulians de Madrid que parlin sobre el que es fa a Catalunya? És intel·ligent fer una tertúlia en castellà imitant al totpoderós Pedrerol? És el debat polític el que necessita la televisió en català? Deixem a l'aire aquestes preguntes per als responsables de la cadena i els convidem a fer canvis sense por!

Aquesta noticia té 1 comentari

  1. Gemma

    La Ona Carbonell no sap parlar català?
    Si diu que sap esforzarse en reptes… només a l'aigua? Quina pena

Deixa un comentari