Friday Night Lights

Títol original: Friday Night Lights

Any: 2006-2011

País: Estats Units

Creador: Peter Berg

Temporades: 5 temporades

Gènere: ,

Plataforma:

 Friday Night Lights (2006) on IMDb

De què va:

Aparentment és la història d’un equip de futbol americà (Panthers) d’institut d’un petit poble de Texas i del seu nou entrenador.Però en realitat és la història de com l’esport pot inspirar els adolescents a superar les seves dificultats dins i fora del camp gràcies a un entrenador que crea un equip on les qualitats humanes són tan importants com les esportives. L’entrenador ha de tirar l’equip endavant quan passa per un dels seus moments més difícils.

El punt fort:

Els discursos de l'entrenador són sempre inspiradors, i adquireixen una gran emocionalitat barrejada amb èpica, especialment quan sona de fons la música del grup de post-rock Explosions in the Sky. La frase que defineix l'entrenador i l'esperit de la sèrie és "clear eyes, full hearts, can't lose".

La clau:

En cada episodi hi ha seqüències esportives que espremen l'èpica de l'esport i l'adrenalina, però el que millor fa la sèrie és explicar el rol que pot tenir l'esport, i un entrenador que sap guiar-los, en les vides personals dels joves jugadors.

L'actor:

Kyle Chandler interpreta l'entrenador i dona als seus discursos una intensitat i una claredat que han convertit el personatge icònic. Al repartiment hi trobareu diversos actors ara força coneguts, com Connie Britton (The White Lotus), Michael B. Jordan (Creed), Jesse Plemons (Breaking Bad, Fargo) o Zach Gilford (The Midnight Mass).

Qui l'escriu?:

Peter Berg és el creador de la sèrie i director del primer episodi, però el showrunner és Jason Katims, que posteriorment va crear Parenthood.

Qui l'assessora?:

La sèrie té diversos assessors, tots antics jugadors o entrenadors. Un d'ells és Timothy F. Crowley, que ha treballat en moltes pel·lícules i sèries sobre futbol americà, incloent Playmakers, la famosa sèrie que ESPN va fer el 2003.

Argot que apendràs:

Quarterback, backfield, líniea d'scrimmage, huddle

La sèrie es basa:

En el llibre Friday Night Lights, escrit pel periodista H.G. Bissinger,  que va fer una crònica del dia a dia d'un equip de futbol d'institut, els Panthers del Permian High School, a Odessa. El llibre es va convertir en una pel·lícula dirigida per Peter Berg l'any 2004. Posteriorment, el mateix Peter Berg va proposar fer una sèrie per explicar històries que no havia pogut encabir en el film. A banda del llibre, la sèrie també té altres fronts d'inspiració. Al primer episodi (en aquest punt és inevitable fer spoilers, no llegeixis més si no has vist la sèrie) hi ha un personatge, Jason Street, que després d'un cop en un partit queda paralitzat. Està basat en la història real del jugador de futbol americà d'institut David Edwards. Peter Berg era a l'estadi en aquell partit, ja que s'estava documentant per la pel·lícula, i va quedar commocionat. Va ajudar el jugador i la família organitzant un concert per recollir fons per les despeses mediques i, posteriorment, el jugador va inspirar el personatge de Jason Street de la sèrie.

Altres sèries:

Playmakers (sense plataforma) és la sèrie que va produir ESPN i que va oferir un retrat cru de la vida als vestidors d'un equip de futbol americà. També All American (HBO Max) i la sèrie documental Last Chance U (Netflix). En clau de comèdia, Ballers (HBO Max), protagonitzada per Dwayne Jonson.

On:

Actualment a cap. Abans a Amazon.

On:

 

Tràiler:

Imatges:

Comentaris ( 2 )

  1. Lourdes

    A quina plataforma es pot veure, no em queda clar.

    1. Redacció

      Hola Lourdes, ara mateix no està disponible en cap plataforma!

Deixa un comentari