El periodista i escriptor Victor Amela ha aixecat molta polseguera a les xarxes per les seves declaracions a l'hora de valorar la situació de l'incendi del Baix Ebre que segueix cremant a la zona sud del país. Des del programa d'El Món a RAC1, Amela ha fet companyia a Jordi Basté en una tertúlia especial per abordar el foc, amb Josep Martí Blanch i Natàlia Rodríguez.
La primera intervenció d'Amela quan passaven set minuts de les nou del matí, després que Basté hagi explicat a l'audiència que l'escriptor "coneix molt la zona", ha estat aquesta: "Sí, la conec molt. Fa vint-i-cinc anys que hi vaig sovint. Amics meus m'han dit que la por més gran la van tenir amb les flames arribant a Xerta. Ells volien baixar avui a Sant Carles, a la platja, i no poden perquè les carreteres estan afectades i controlades.
Després que Basté i el seu equip connectessin amb Tortosa per parlar de l'última hora de la situació de les flames, amb l'anàlisi de Martí Blanch sobre el futur de les Terres de l'Ebre, Amela ha volgut dir la seva. "Jo no entenc com no hi ha un pla per entendre que aquest tresor natural i espectacular que és Els Ports s'ha de cuidar. Encara que fos per gaudi d'aquests que van a les vambes, Josep Martí, que anem amb les vambes, des de Barcelona, a passar temporades allà i que estimem aquell racó de Catalunya", ha explicat.
I ha seguit Amela: "Està despoblat, per tant, no hi ha vots i així no tindrà cap repercussió a les urnes [...] Hauríem de cuidar allò com un tresor, com si estigués aquí, a Collserola", ha afirmat, quan passaven tres minuts de tres quarts de deu del matí. Ho podeu escoltar aquí, a partir del minut 48.
Després que Martí Blanch ironitzés sobre el fet que potser caldria establir un parc temàtic a l'Ebre perquè algú hi posés l'ull al territori, Amela ha volgut entrar en el tema subratllant la idea: "Escolta, el parc temàtic necessàriament no és dolent si la conseqüència és que es cuida".
Rodríguez i Martí Blanch li han respost que "el parc temàtic és un infern". "Es pot fer un parc temàtic a mida", ha volgut insistir Amela, mentre Martí Blanch li ha comparat el projecte amb els "castells dels vampirs, que no existeixen perquè són decorats".
La qüestió del turisme
Després que Martí Blanch hagi tornat a deixar clar que des de les Terres de l'Ebre calen propostes per tornar a vertebrar una vida que vagi més enllà de "posar un plat a taula als que venen a passar els dissabtes i els diumenges", Amela ha volgut remarcar que el turisme podria ser una solució.
"El turisme pot ser un incentiu econòmic, és un tractor econòmic. Cuidar els llocs per als turistes, però cuidar-los de veritat, íntegrament. No només el plat de la taula", ha deixat anar. Rodríguez li ha recordat que l'entrada dels turistes a Els Ports va requerir un control perquè no era senzill i generava dificultats.
A les xarxes, el rebombori ha estat majúscul, especialment per als oients de RAC1 procedents de les Terres de l'Ebre, però també per part de moltes persones que són seguidores del programa matinal que condueix Jordi Basté.
És espectacular https://t.co/MGNFjocQRw pic.twitter.com/0bwVcKXrX8
— Bernat Castro 🦊 (@BernatCastro87) July 8, 2025
El mateix Amela ha respost al Boig de Can Fanga, un usuari molt reconegut de la comunitat d'X a Catalunya, després que aquest li hagi criticat les valoracions i els comentaris.
Acullonant.
— VÍCTOR AMELA (@amelanovela) July 8, 2025
🤣
Gràcies per dedicar-me el teu temps, Boig!
Terrorífic. “Aquell racó” és casa nostra, no un espai per als de “les bambes” https://t.co/HRRaA7TdGq
— Judit Camacho Cugat (@Juditcc2) July 8, 2025
Gerard Romero, figura comunicativa de la matinada de l'incendi
Gerard Romero, un dels periodistes esportius més reconeguts de tot l'Estat i una de les figures més destacades de la comunitat de Twitch, va sorprendre tothom la matinada de dilluns a dimarts amb una cobertura especial de l'incendi del Baix Ebre.
El líder de Jijantes, quan faltaven vint minuts per a les dues de la matinada, va encetar un directe al seu canal de la plataforma per parlar amb persones afectades arreu del territori, desgranar les xarxes socials en la cerca d'imatges, vídeos i testimonis i trucar per telèfon als serveis d'emergències per donar suport. Tot l'streaming, de gairebé quatre hores de duració, el va realitzar en català.
El periodista i comunicador va carregar de valent contra aquells usuaris i espectadors amb missatges carregats de catalanofòbia, però es va centrar estrictament en una cobertura que ocupava un espai central a les xarxes, especialment a X, mentre milers de persones cercaven informació sobre la situació de les flames o de les tasques d'extinció. Romero ha pogut parlar amb veïns i ha mostrat les imatges en directe des de mapes sobre l'avenç de les flames per les zones de l'Ebre.