«Zenit» tanca la temporada a mig gas tot i liderar el prime time

El concurs musical de 3cat registra una de les audiències més baixes de l'edició, mentre que la gala dels 125 anys del Barça encapçala la franja del vespre del divendres; el "Col·lapse" i el "30 minuts" lideren les nits del cap de setmana

  • Mariona Escoda, guanyadora de la primera edició de "Zenit" -
Publicat el 02 de desembre de 2024 a les 11:26
Actualitzat el 02 de desembre de 2024 a les 11:33

La primera temporada de Zenit marxa tocant "el cel" (la primera posició a la franja de la nit) però amb una de les seves pitjors xifres. Les actuacions finals de Quim Mandado, Kelly Isaiah, Mercè Martínez i Mariona Escoda es van endur l'atenció de 174.000 espectadors (12,3% de quota de pantalla) pendents de saber quina era la veu més intergeneracional de Catalunya. L'escollida va ser la de Mariona Escoda, la guanyadora de la primera edició d'Eufòria que, tot interpretant la cançó El Tango de Roxanne, va aconseguir encisar el públic i també convertir-se en la primera vencedora de Zenit. La final d'alt voltatge va contrastar, però, amb unes xifres no gaire exitoses per al format. La gala final de Zenit acumula gairebé 20.000 seguidors menys respecte la setmana anterior (193.000) i aproximadament 100.000 menys que el seu màxim (268.000). És el segon pitjor resultat del format, per sota de la gala de la primera semifinal (142.000). El nou format musical de 3Cat ha escurçat el marge amb La Voz, que ha assolit els 114.000 fans (10,3%). 

El vespre del divendres es va dur a terme una altra gala. L'acte de celebració del 125è aniversari del Barça, des del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, va aplegar 237.000 aficionats (16,3%) en la seva emissió per TV3 que van acompanyar des de casa els 2.000 convidats que seguien l'esdeveniment des de les llotges de butaques. El club ha combinat emotivitat i humor per repassar la seva història, des de la seva creació a càrrec de Hans Gamper fins a l'actualitat. Leo Messi va ser un dels noms més destacats de l'acte, que malgrat que no va poder-hi acudir presencialment va ser aclamat "el millor jugador de la història del futbol i el més determinant", en paraules del president Joan Laporta. L'ocasió també va ser la idònia per anunciar el cant que celebra els 125 anys del club, L'escut al pit, a banda de presentar la nova mascota plena de referències a l'escut del Barça "Cat". L'esdeveniment va arribar a la seva fi amb les imitacions de Jordi Ríos i Toni Albà com a Johan Cruyff i Carles Rexach, una interpretació del Cant del Barça per Joan Dausà i una bufada d'espelmes del pastís creat pel mestre Christian Escribà per a l'ocasió.

A la nit del dissabte, el Col·lapse també es va engalanar de tons blaugranes. L'aniversari del Barça va ser el fil conductor del darrer programa de Ricard Ustrell, en què diferents personalitats més i menys relacionades amb club han passat pel refugi. Louis Van Gaal va ser el primer a aparèixer a la pantalla. L'exfutbolista i exentrenador neerlandès va detallar com va ser el procés de recuperació del seu càncer de pròstata, a banda de recordar els moments que van marcar la seva etapa com a entrenador dels culers a les acaballes dels anys 90 i inicis dels 2000 i explicar quins són els lligams sentimentals que manté amb el club. Òscar Nebrada i el seu personatge més mediàtic, Jordi Culé, també van parlar amb Ustrell sobre la seva connexió amb el futbol i l'humor que els caracteritza. El Col·lapse va obtenir 182.000 espectadors (13,4%), 34.000 per sobre d'Un golpe brillante (pel·lícula a La1) i 40.000 respecte a Got Talent, que va esdevenir l'espai més vist al prime time d'Espanya (1,02 milions de televidents, 11,5%). 

TV3 ha conclòs la setmana amb una tercera victòria al prime time. El 30 Minuts sobre la dana al País Valencià no només va ser l'espai més vist de la nit, sinó que s'ha convertit en el segon programa amb més audiència de la jornada. El documental del diumenge ha tractat sobre la recuperació de diferents localitats de l'Horta Sud arran dels aiguats del passat 29 d'octubre. Les vivències dels veïns afectats pel temporal així com les dels experts s'han combinat per oferir una visió àmplia sobre les conseqüències d'aquest fenomen meteorològic extrem. Un dia que durarà anys, el capítol d'aquest diumenge, va cridar l'atenció de 343.000 televidents (19,1%) i es va posicionar per sobre Taken, la pel·lícula d'acció francesa i interpretada per Liam Neeson que La1 va col·locar per a la franja de la nit (222.000 espectadors, 13,3%). Gran Hermano va quedar en la tercera posició i baixa les seves audiències fins als 109.000 seguidors (gairebé 30.000 menys que la setmana anterior).

Desembre arrenca amb el lideratge de TV3 al rànquing de canals més vistos, amb un 13,1% de quota mitjana de pantalla. Els Telenotícies han sigut els seus espais més vistos, l'edició del vespre (360.000 espectadors, 18,7%) per sobre de la del migdia (342.000, 24,6%). A banda del 30 Minuts, la pel·lícula Història d'una traïció (15,6%) també ha sigut un dels espais amb més audiència per a la televisió pública catalana. La1 s'apropa a les xifres de TV3 (10,1% global) amb l'èxit del Telediario del vespre (235.000, 12,2%) i Aquí la Tierra (12,8%), que ha guanyat el recopilatori de l'Atrapa'm si pots (7,4%). Telecinco arrabassa la tercera posició a Antena 3 (7,2% contra 5,7%) gràcies als informatius del vespre (9,3%) i Gran Hermano, que aconsegueixen millors audiències que La Ruleta de la suerte (11,5%) i la pel·lícula Un refugio por Navidad (7,3%).