Cinc sèries i pel·lícules sobre els perills de les pantalles

Ja fa temps que les plataformes i els cinemes ens avisen de les conseqüències d’un mal ús de la tecnologia. Aquí us fem una selecció dels títols més destacats.

BLACK MIRROR (Netflix)

De què va: El món, aquest i els altres possibles, es vertebren a partir d'unes noves tecnologies que canvien el nostre estil de vida i fins i tot ens permeten desafiar la nostra data de caducitat. En aquest recull d'històries tots els personatges veuen alterats per culpa de (o gràcies a) les pantalles.

Valoració: La més emblemàtica de les sèries sobre els perills de les noves tecnologies no és cap ciència exacta, però ha regalat episodis tan memorables (com "San Junipero", "Hang the DJ" o, sobretot, "National anthem") que fins i tot li perdones la seva deriva clarament moralista i perdonavides.

JUEGOS DE GUERRA (Amazon Prime i Filmin)

De què va: David és un adolescent molt hàbil amb les computadores que un bon dia aconsegueix entrar al sistema informàtic del Pentàgon i comença a "jugar" amb un programa que imagina escenaris bèl·lics. El que no sap és que la màquina, a diferència d'ell, no distingeix realitat de ficció.

Valoració: Aquest clàssic modern es va avançar en el seu temps a moltes coses, però principalment en abordar fins a quin punt l'ús de la tecnologia pot convertir qualsevol bona intenció en la prefiguració de la fi del món. John Badham, cineasta molt reivindicable, la va dirigir amb un pols narratiu inapel·lable.

LA RED SOCIAL (Apple TV+ i Amazon Prime)

De què va: Després d'una desfeta amorosa que encaixa molt malament, Mark Zuckerberg s'asseu davant del seu ordinador i crea una pàgina per interconnectar les seves amistats. És el naixement de Facebook. També és l'origen d'un imperi que l'enfrontarà amb els seus amics de Harvard.

Valoració: Només David Fincher podia agafar la història de Zuckerberg i convertir-la en una desoladora mirada al ressentiment, la indolència i la profunda soledat de la nostra era. A més de recrear la irrupció de Facebook amb una narrativa excepcional, té una imatge final que resumeix a la perfecció perquè som on som.

HOMBRES, MUJERES Y NIÑOS (Apple TV+)

De què va: Un grup d'adolescents i els seus respectius pares viuen atrapats en una paradoxa: a casa, son incapaços de comunicar-se però, quan no interactuen els uns amb els altres, viuen a través de les seves relacions d'Internet. Però la falta d'empatia acaba amplificant alguns problemes cada vegada més greus.

Valoració: Jason Reitman va dirigir aquest drama coral injustament menyspreat per crítica i públic que explora, i molt bé, els conflictes relacionals de diferents generacions, i molt en particular les seves imprevisibles conseqüències. Al repartiment, uns grans Adam Sandler, Jennifer Garner i Rosemarie Dewitt.

CLICKBAIT (Netflix)

De què va: Nick Brewer, un modèlic pare de família, desapareix misteriosament. La seva germana Pia, usuària compulsiva d'Internet, acaba trobant un vídeo en què apareix Nick ensenyant un cartell molt eloqüent: si la filmació arriba als 5 milions de visualitzacions, l'home morirà,

Valoració: No és res de l'altre món i a més està plena de paranys narratius i pistes falses, però és molt entretinguda i deixa anar unes quantes perles sobre la nostra tendència a creure'ns tot el que veiem a les xarxes. El millor és el seu final, un gir molt ben calculat que dispara contra els mals vicis virtuals del nostre temps.

ETIQUETES:

Deixa un comentari