Els 10 documentals més vistos a la plataforma 3Cat

La corporació pública catalana reivindica el compromís per aquest gènere i subratlla que els reportatges audiovisuals superen l'1,2 milions de reproduccions

  • Els documentals més vistos a la plataforma del 3Cat -
Publicat el 15 de juliol de 2025 a les 13:55
Actualitzat el 15 de juliol de 2025 a les 13:59

El 3Cat reivindica el gènere dels documentals i els reportatges audiovisuals a la seva plataforma. Els deu títols més vistos ja acumulen més d'1,2 milions de reproduccions en el servei en streaming, un fet que des de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) subratllen com "una aposta pel periodisme d'investigació i amb vocació de servei públic".

Aquesta mena de contingut tenen espais destacats a la graella de TV3, en el marc del Nits sense ficció o del 30 minuts, ara per ara el programa més antic de la cadena pública. A més, a la plataforma del 3Cat, aquest gènere és una de les tries preferides per part dels usuaris, amb una posició rellevant al catàleg.

Durant la temporada, molts dels continguts que encapçalen la classificació de documentals i reportatges més vistos al 3Cat van gaudir de grans xifres d'audiència a través de la televisió lineal. Altres títols, malgrat no gaudir d'un bon arrelament durant la seva emissió televisiva han gaudit d'una segona vida a la plataforma.

La llista dels deu reportatges i documentals més vistos a la plataforma, en ordre invers.

10. Màqkina. Història d'una subcultura

Un documental sobre un mode de vida, no només una subcultura o un estil de música. El film documental, estrenat el 2023, fa una radiografia del que va significar aquest fenomen, no només en termes musicals, sinó també en termes socials. Un fenomen social que va atraure i seduir, i continua fent-ho, milions de persones a Catalunya. El podeu veure aquí.

9. Les mestresses de Trump

El 30 minuts va decidir abordar la tendència digital de les tradwifes, el retorn als posicionaments més classistes i misògins per part de les dones. Una qüestió de la "feminitat tradicional" que s'ha estès pels Estats Units però que també ha acabat arribant a Europa, com vam explicar a Next. És un reportatge de Julie Benzoni, Manon Heurtel i Jérôme Prouvost. El podeu veure aquí.

8. Et faran un home

Va ser un dels documentals del Sense ficció de major impacte en la seva emissió televisiva. L'equip del documental va aconseguir testimonis d'homes que durant més de 30 anys han silenciat el malson que van patir a la mili. Agressions físiques, abusos i maltractaments psicològics, tortures i violacions, que han estat ocultes durant més de tres dècades i que, gràcies al documental de denúncia coral, surten per primera vegada a la llum. Entre els testimonis d'abusos en espais militars hi ha el periodista Vicent Partal o el crític cinematogràfic Àlex Gorina, qui va denunciar tortures i una violació. El podeu veure aquí.

7. Intrusisme: la salut en perill

El 30 minuts va voler abordar quines són les intromissions professionals en diferents àmbits sanitaris i com impacten en la salut de les persones. A través de testimonis i experts, van desgranar una situació que afecta moltíssimes persones. Com és el cas de la Mònica, afectada per un intrús en el món de la fisioteràpia, o el de l'Eliana Villegas, Miss Bolívia 2016, afectada per un intrús en el món de l'estètica. El podeu veure aquí.

6. Carles Sabater. No espereu res de mi

El documental es va promocionar com una revisió i desmitificació de la figura de l'estrella del rock dels 90, que representava el líder de Sau. Busca ser un retrat del "Carles carismàtic, seductor, divertit i triomfador", però també del Carles "romàntic, nostàlgic, i també angoixat pels deutes econòmics i el seu futur professional". El documental mostra com Carles va viure els inicis del seu èxit professional, com va afectar la fama i com va condicionar això les seves relacions personals. El podeu veure aquí.

5. La dana més mortal

El 30 minuts es va desplaçar fins al País Valencià per recopilar tots els testimonis possibles, fer un repàs de tota la cronologia d'esdeveniments que van protagonitzar una de les jornades més funestes dels darrers anys. En aquell context, el programa d'informació va tornar a ser una de les referències audiovisuals per explicar l'actualitat informativa. I va ser molt apreciada per l'audiència, tant en la seva emissió lineal com a la plataforma. El podeu veure aquí.

4. Revolució 304

Racisme, immigració, igualtat d’oportunitats i futur, aquests són els temes que tracta aquest documental on cinc catalans, fills d’immigrants africans, es reivindiquen per demanar les mateixes oportunitats per a tothom. Va ser tot un èxit d'audiència, però ha mantingut aquest atractiu a la plataforma. Porta el segell de 3Cat, fet des del Departament d’Esports i elaborat per Xavi Torres, Jesús Muñoz, Santi Padró, Àngel Rufí, Carles Comajuncosas, Maria Colomer i Marta Colàs, l'equip premiat amb un Ondas per Unzué. L'últim equip del JuancarEl podeu veure aquí.

3. Els herois de Vandellòs I

Reconstrueix l’incident nuclear que va tindre lloc la nit del 19 d’octubre de 1989 a la central de Vandellòs I, al Baix Camp. La peça dona veu per primera vegada als treballadors que van evitar el desastre, una història real que fins ara havia passat gairebé desapercebuda. La producció es presenta en doble format: com a minisèrie de tres capítols a la plataforma digital i com a llargmetratge dins del programa Nits sense ficció. El podeu veure aquí.

2. Murs de Silenci. Gran Escala 2000

La sèrie documental del Nits sense ficció va generar un gran rebombori amb efectes fins a l'actualitat. La revisió del cas d'explotació sexual infantil en un club de l'Alt Empordà va esquitxar, segons van revelar des de l'equip del programa, Josep Lluís Ortega Monasterio estaria implicat. Això va provocar que l'havanera El meu avi quedés fora del repertori de la cantada de Calella de Palafrugell d'enguany, però va acabar ressonant pel municipi i l'escenari en un clam popular. El documental ja aglutina gairebé 135.000 reproduccions. El podeu veure aquí.

1. Infiltrats

El reportatge del 30 minuts que va destapar patrons, impactes i errors d'operacions d'infiltració policial en els moviments socials dels Països Catalans és el gran líder d'audiència a la plataforma. Supera les 360.000 reproduccions acumulades. Els anys d'investigació de La Directa sobre els efectes reals de les infiltracions per part de la policia espanyola i els Mossos segueix sent el contingut més vist de la història del programa llegendari de TV3. El podeu veure aquí.