8-M

Les dones parlen un 13% més que fa 15 anys als informatius de les televisions públiques

Un informe del CAC situa TVE Catalunya com la cadena amb major presència femenina, per davant de Betevé i TV3

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha presentat aquest dijous l'informe La presència de les dones en els teleinformatius de les televisions públiques (2008-2023) que sosté que les dones van assolir el 38% del temps de paraula en els informatius de les tres principals televisions públiques catalanes el 2023. El treball comparatiu amb motiu del 8-M apunta que aquestes dades suposen un augment de 13,1% en els darrers 15 anys, quan el 2008 la presència de les dones era del 24,9%.

La televisió amb més presència femenina en els informatius és TVE Catalunya, que el 2023 va registrar un 40,4% de veus femenines, la qual cosa suposa 17,5 punts percentuals en relació amb el valor de fa 15 anys. En segona posició es troba Betevé, que ha comptat amb un 37,9% de veus de dones, 6,6%  més que 15 anys enrere. TV3 queda en una tercera posició perquè el 2023 va donar temps de paraula a dones el 35,3% del casos, un increment de 13,1% en relació amb el 2008.

L'estudi apunta que el motor que ha impulsat la presència de les dones ha estat la política, que és l'àmbit on s'ha registrat un creixement més acusat, tenint en compte, que els valors de la presència de dones polítiques el 2008 eren particularment baixos. "Les tres televisions (en aquest ordre, TV3, Betevé i TVE Catalunya) estaven el 2023 en una forquilla entre el 41% i el 38%, si ens referim únicament a la presència de dones polítiques, no al conjunt de dones. Fa 15 anys, la forquilla sobre les dones polítiques anava entre el 14% i el 20%", han subratllat.

 L'informe del CAC apunta que malgrat les mesures legislatives adoptades per aconseguir la paritat en l'àmbit de la representació política i institucional, la presència als informatius de les dones polítiques no va més enllà del 40%. Quant a les veus de la cultura i la comunicació, les dones apareixien el 2023 amb el doble de freqüència que fa 15 anys, tant a TV3 com a TVE Catalunya, tot i que encara ho feien amb "menys assiduïtat" que els homes.

"Resulta especialment significatiu que els mitjans públics recorrin cada vegada més a la veu experta de dones per tal d'aprofundir en les diferents matèries abordades. En la mateixa línia, els mitjans públics mostraven moltes més dones el 2023 que el 2008 quan recorren a representants de l'àmbit universitari i de l'ensenyament en el contingut les notícies", han subratllat. Per contra, la presència de dones pràcticament no ha evolucionat o ho ha fet de forma molt tímida en els rols associats al món de l'economia i el treball, tradicionalment masculinitzats.

ETIQUETES:

Deixa un comentari