SITUACIÓ CRÍTICA

Un ex de l'"APM?" deixa atònita Melero per l'estat del català a les aules: "Què està fallant?"

L'exreporter del programa de zàping de TV3 exerceix ara de professor de llengua catalana a la Llagosta: "És una llengua estrangera"

Helena Garcia Melero i Manel Piñero aquest dimecres a TV3

El Manel Piñero, per a molts encara recordat pel seu personatge de l'"Homo APM?", ha reaparegut aquest dimecres al Tot es mou de TV3 on ha explicat el canvi professional que ha fet. L'exreporter del programa de zàping ara és professor de català en una escola de la Llagosta, a la comarca del Vallès Oriental. "Quan vaig deixar l"APM?' al 2020, em vaig qüestionar què fer amb la meva vida i vaig decidir treure'm el màster i ja fa un parell d'anys que faig de professor", ha relatat.

Aprofitant aquest canvi de registre, l'Helena ha volgut preguntar al seu convidat per la situació de la llengua catalana a les aules. "Com ho estàs vivint tu?". "Bé, tenint en compte que es refereixen al català com a "Catalán". Hoy toca catalán", explica que diuen els seus alumnes. "Què m'estàs dient? És així? Això passa a la Llagosta?", ha exclamat Melero visiblement sorpresa.

"Sí, notes que els hi costa parlar català. Tinc uns 26 alumnes per classe. D'aquests, cap d'ells té el català com a llengua materna. Jo sempre dic que faig classes de llengua estrangera perquè el català no el tenen interioritzat. Notes que el van traduïnt com si fos l'anglès", ha explicat Piñero. "Els resultats són els que són. Malauradament hem d'anar baixant el nivell per intentar que els resultats no siguin un drama i tothom pugui anar tirant endavant. Si ara féssim els exàmens de fa deu anys, pràcticament no aprovaria ningú", ha afegit.

Melero i Piñero al "Tot es mou" de TV3

"Els alumnes no s'impliquen"

"Què ha fallat?", s'ha preguntat Melero. "Quan jo estudiava, anava a una escola molt catalana però en aquell moment no hi havia polítiques lingüístiques i molts companys meus parlaven majoritàriament en castellà a les seves aules. En canvi, a la meva generació, el català era una llengua vehicular i ara ja no ho és.Què està passant?", s'ha qüestionat la presentadora.

"La meritocràcia s'està perdent. S'està traient responabiltat als alumnes i ells no s'impliquen…", ha assegurat l'ex de l'APM?. "Cal tenir en compte que després quan entren al mercat laboral no els hi exigeixen el català. Tothom que s'asseu en aquesta butcaca ens explica el mateix. La sensació és que el català està a la UCI en estat crític. Si no defensem nosaltres el català, la situació és complexa", ha sentenciat l'Helena.

ETIQUETES:

Deixa un comentari