DOCUMENTAL

El 3Cat i TV3 estrenen una impactant docusèrie sobre l'execució a Salvador Puig Antich

"Puig Antich. El llibre vermell", consta de dos episodis de 50 minuts que ja es poden veure a la plataforma 3Cat

“Puig Antich. El llibre vermell’, ja es pot veure al 3Cat

Aquest dijous 29 de febrer, la plataforma 3Cat ha estrenat Puig Antich, el llibre vermell, una docusèrie de dos episodis de 50 minuts que narra els fets que van portar el règim franquista a condemnar a mort Salvador Puig Antich. El documental de la productora Incís Films (Històries de la primària) també es podrà veure a TV3 el proper dimarts 5 de març.

L'estrena coincideix amb el 50è aniversari de la mort de l'anarquista català, executat a garrot vil, a la presó Model de Barcelona, el 2 de març del 1974. El documental se situa en el context dels últims anys de la dictadura i analitza els fets ocorreguts des del dia de la detenció de Salvador fins a la seva execució a garrot vil, posant un èmfasi especial en les irregularitats del procés i en les maniobres del règim per sostenir la versió oficial.

Una familiar desconeguda

L'equip del documental ha tingut accés a la documentació original de la causa, habitualment poc accessible inèdita fins al moment. A més, es descobreix un membre de la família Puigantich de qui fins ara no s'havia parlat: Monique Puig, filla del desaparegut Joaquim Puig Antich, germà gran del Salvador, que va marxar als Estats Units als anys 60.

Quan era petita, la Monique no sabia res de la seva família catalana. L'arribada del llibre vermell a casa seva va fer que es comencés a fer preguntes. Va ser a partir d'aquest llibre que va descobrir la figura del seu oncle.

Puig Antich, el llibre vermell compta amb entrevistes entre els quals destaquen les quatre germanes del Salvador i la seva neboda Monique Puig; l'advocat Francesc Caminal, encarregat de la defensa de Puig Antich; el jurista i exmagistrat del Tribunal Suprem Ángel Juanes, i Tomás Gil, fill del cap de la Brigada Político-Social que va dirigir l'operació per detenir Puig Antich.  

Primer capítol: L'emboscada

Analitza pas a pas com va ser el moment de la detenció, què se'n sap i què no, i quines hipòtesis se'n poden extreure. També descriu com les autoritats franquistes van començar a construir la versió oficial, orientada a acusar el Salvador de la mort del policia.

Segon capítol: Joc brut

Se centra en el procés judicial que va acabar condemnant el Salvador, en la raó per la qual va ser la justícia militar i no l'ordinària la que el va jutjar, i en les maniobres legals que van permetre al tribunal dictar una sentència de pena de mort. En aquest segon capítol es descobreixen també informacions inèdites, com ara la possible presència de micròfons a la sala de deliberacions, a través d'uns documents que s'han mantingut ocults durant tots aquests anys.

ETIQUETES:

Deixa un comentari