MOLT CONTUNDENT

Joel Joan critica els canvis de TV3 amb les sèries: "S'abaixen els pantalons amb el català"

"Això és com dir que ara l'espai del temps es farà en castellà. Oi que no tindria cap sentit?", s'ha qüestionat el director teatral

Joel Joan en una entrevista recent a TV3

L'actor Joel Joan ha passat pels micròfons de Jordi Basté a RAC1 parlar d'Escape room 2, la segona part de la seva exitosa obra que es pot veure al Teatre Condal de Barcelona fins al 14 de gener. Tal va ser l'èxit que l'adaptació cinematogràfica de l'obra també va fer el salt a Netflix, convertint-se en tot un fenomen ocupant el TOP 10 dels films més vistos de la plataforma durant diverses setmanes. I això que la cinta només es podia veure en versió original en català o subtitulada al castellà, però no doblada.

Davant d'aquest èxit l'actor no va dubtar en criticar a alguns dels seus companys de professió que fan espectacles en castellà, en clara referència a Àngel Llàcer: "La llengua i el cataloncentrisme mai és la raó ni d'un èxit ni un fracàs. Al contrari el públic vol autenticitat i no pelis acomplexades "para llegar a mas gente". El que el públic vol és bones pelis i bon teatre. A veure si preneu nota, estimats Jordi Sellas i Àngel Llàcer".

"L'idioma mai és una barrera"

Aquest dimarts, l'actor ha tornat a parlar sense pèls a la llengua: "L'idioma mai és una barrera, en contra del que digui l'Àngel Llàcer. En tots els nostres espectacles hi ha tanta gent que parla castellà com català a la platea. No ve ningú de Burgos aquí a veure teatre", ha argumentat. "Aquest és un país de fets consumats. Fins que no ho fas… llavors tothom s'hi apunta, però abans ens fem 'caguetes'. Ens fa por arriscar. Si no hagués estat pels meu sants 'picarols' i no hagués fet el pas endavant passant de tot el que dèien que no funcionaria, no tindríem ni l'Acadèmia del Cinema Català que vam crear fa 15 anys, ni els Gaudí ni res… Ara bé, quan ja ho has fet ningú vol ser el 'tonto' que no s'hi apunta", ha afegit.

Joel Joan a "Escape room"

"Ara no podríem fer 'Plats bruts'"

Preguntat pel fet que fa anys que no apareix en cap sèrie de TV3, Joan ha assegurat "no li acaben de fer confiança" i ha posat de manifest els canvis que ha fet la cadena pública a l'hora de contractar noves ficcions. "Perquè TV3 aposti per tu has de presentar un projecte que com a mínim costi 4 milions d'euros. La raó que argumenten és que per competir amb les sèries de Netflix i Movistar han de tenir un poder adquisitiu molt gran perquè sinó fas una sèrie d'estar per casa", ha explicat. Si bé cal recordar que aquesta mesura només afecta a les crides conjuntes de l'ICEC i la cadena pública. De fet la nova sèrie Jo mai mai, que s'estrenarà aquest 2024 de la mà d'Abacus, té un cost de 2,9 milions d'euros.

L'ex de Plats bruts ha posat d'exemple com la seva sèrie El Crac només va costar 2 milions per una temporada sencera. "El que enganxa a l'espectador és el talent. Ara no podríem fer 'Plats bruts', ha assegurat. Joel Joan també ha criticat el fet que TV3 ja no requereix que les noves sèries siguin 100% en català. "Han rebaixat l'exigència lingüística. Diuen que si és un 80% en català ja l'accepten. Ells mateixos ja s'abaixen els pantalons. Aquesta decisió dona el poder de decisió fora de Catalunya. Això explica perquè estem veient aquest 'poti poti' de llengües darrerament a les sèries", ha sentenciat. Una clara referència a les darreres estrenes de TV3 com Merlí. Sapere Aude, Cites Barcelona o Això no és Suècia, que s'han fet en coproducció amb d'altres cadenes i plataformes i amb una forta presència del castellà.

Joel Joan no s'ha quedat aquí i ha carregat contra l'argument dels que diuen que les sèries han de reflectir la realitat del carrer: "Em fa gràcia quan diuen que això és el que es parla al carrer. Per això a Espanya a les pel·lícules també hi surten el català, el gallec o el basc. Hi han molts carrers. Jo em moc en un ambient catalanoparlant. Això és com dir que ara al Telenotícies l'espai del temps es farà en castellà. Oi que no tindria cap sentit? Per què a la ficció hem de 'tragar' amb això?", s'ha preguntat.

Escolta l'àudio a partir del minut 13:10

ETIQUETES:

Deixa un comentari