Quinze sèries i pel·lícules per entendre el conflicte entre Israel i Palestina

Una llista d'obres disponibles a les plataformes des d'una perspectiva allunyada dels clixés de Hollywood i dels cineastes europeus

Sèries i pel·lícules han il·lustrat el públic durant més d'un segle sobre conflictes internacionals, fets històrics que han canviat el món i esdeveniments que, després de segles d'història, han fet arribar la humanitat fins aquest punt de 2023. El conflicte entre Israel i Palestina no ha estat una excepció, i des de 1948 apareix en la ficció -primer en la literatura i més tard, quan les mirades no eren tan violentes ni les pells tan fines- va fer el salt a l'audiovisual. Encara que Hollywood ha posat les seves urpes en els metratges provinents de la vall del Jordà, les produccions originàries de Palestina, Israel, Líban, Cisjordània i altres països de la zona han estat molt aplaudides arreu del món.

Els festivals més prestigiosos del planeta van servir com a trampolí de moltes ficcions que no haurien creuat les fronteres dels seus països sense aquestes plataformes. Explicar un conflicte tan complex, històric i arrelat en les societats, religions i estaments institucionals és complicat, però us oferim un seguit d'històries de diferents perspectives que us poden ajudar en formar-vos una opinió contextualitzada, rigorosa i veraç.

Paradise Now (2005, Hany Abu-Assad)

Hany Abu-Assad és un dels cineastes d'orígen palestí més importants dels darrers temps. El seu impacte mundial va arribar amb aquesta crua pel·lícula que va arribar a estar nominada a millor pel·lícula estrangera als Oscars i als Globus d'Or. Narra la història de dos joves palestins, amics d'ençà que eren petits, que són reclutats per Hamàs per dur a terme un atemptat suïcida a Tel Aviv. El film no es talla i mostra la seva última nit amb les famílies, com marxen i travessen la frontera… I com surt malament l'atemptat. A partir d'aquí tot canvia radicalment. Radiografia molt dura d'una situació viscuda per milers de famílies als dos costats de la frontera de Gaza. [Disponible a: MUBI].

The Gatekeepers (2012, Dror Moreh)

El Mossad és el servei secret més conegut d'Israel. El que molta gent no sap és que l'estat israelià gaudeix des dos departaments d'intel·ligència més. El segon amb més potència és el Shin Bet, que també s'ocupa de la seguretat, va ser fundat el 1948 sota el lema "defensor invisible". En aquest documental, sis membres del Shin Bet expliquen la seva feina per aturar el que consideren terrorisme, el conflicte que viuen permanent amb les seves fronteres i l'ús de "mètodes controvertits" com la tortura. Sense embuts, defensen que la causa justifica els mitjans. Radiografia de la mentalitat de molts estaments estatals d'Israel. [Disponible a: MUBI].

Fauda (2015-Actualitat, Lior Raz i Avi Issacharoff)

Encara que sembli la més coneguda de les sèries que s'han fet, en la modernitat, sobre el conflicte entre Israel i Palestina, la ficció distribuïda per Netflix situa les forces de seguretat israelianes en un costat més bondadós i a les palestines, representades per un ferotge terrorista de Hamàs, en un de criminalitzat. Deixant de banda les interpretacions polítiques, com a sèrie d'acció és la més sòlida i contundent que s'han fet mai de producció israeliana. Una de les claus és la veracitat -evidentment des del costat israelià- dels intèrprets. Els actors israelians han prestat servei a l'Exèrcit de Defensa d'Israel i diversos havien participat efectivament en operacions encobertes. Tot i ser una ficció, es basa en històries reals viscudes per Lior Raz quan operava encobert. [Disponible a: Netflix].

5 Broken Cameras (2011, Emad Burnat i Guy Davidi)

Un dels millors documentals que s'han fet mai sobre el conflicte entre Palestina i Israel pels assentaments jueus, la resistència pacífica dels palestins i la repressió que han rebut en els darrers anys. Les imatges són reals, gravades per Emad Burnat, durant més de cinc anys. Se centra en el seu poble, Bil'in, en el que els seus habitants resisteixen als colons israelians. Fins a cinc càmeres acaben trencades pels soldats d'Israel al llarg dels anys, en un retrat d'una annexió lenta i violenta que han patit milers de persones. Va ser nomenada a millor documental als Oscars de 2012. [Disponible a: MUBI].

Bar Bahar (2016, Maysaloun Hamoud)

El feminisme i els drets de les dones són dues de les qüestions més oblidades a l'hora de relatar el conflicte entre Israel i Palestina. Explica la història de tres joves palestines que viuen en un apartament de Tel Aviv. Intenten dur una vida complexa, buscant un equilibri entre la tradició de les seves famílies i la cultura moderna del segle XXI. Els problemes amorosos, les problemàtiques de la seva edat, fugir de la violència… És una decisió presa lluny dels seus orígens. Un conflicte humà dins d'una perspectiva diferent. [Disponible a: Filmin].

Munich (2006, Steven Spielberg)

Steven Spielberg és un dels directors amb ascendència jueva més importants de la història de Hollywood. Conscient dels seus orígens i de la importància de la seva veu, ha estat l'artífex de diverses pel·lícules sobre temes molt sensibles per als jueus com l'Holocaust o els atemptats dels JJOO de Munich de 1972. D'aquests darrers fets va aquesta pel·lícula de 2006, que se centra en dos moments històrics: el mateix atemptat contra els atletes israelians perpetrat per terroristes palestins; i les conseqüències, que desenvolupa en un operatiu del Mossad per matar a tots els responsables. Spielberg és valent en no tallar-se en cap de les dues circumstàncies. [Disponible a: SkyShowtime]

Promises (2001, Justine Shapiro, B.Z. Goldberg i Carlos Bolado)

El primer gran documental del segle XXI sobre el conflicte, un any que va estar molt marcat pels atemptats de l'11-S. Codirigit per la sud-africana Justine Shapiro, el nord-americà B.Z. Goldberg i el mexicà Carlos Bolado, Promises tracta del viatge de Goldberg a través de les comunitats palestines, els assentaments a la Riba Occidental i els coneguts barris de Jerusalem. Allà coneix i posa en contacte nens palestins i israelians d'edats compreses entre els nou i els tretze anys. Aclamat documental rodat els anys 1997, 1998 i 2000 durant un temps de relativa calma, després de la signatura dels acords d'Oslo i abans de l'última intifada. Va ser nominada a l'oscar. [Disponible a: Cap plataforma].

Oslo (2021, Bartlett Sher)

De les poques produccions nord-americanes que busquen una perspectiva històrica diferent, però segueixen repetint les narratives ingènues que no es reprodueixen en els cineastes del Pròxim Orient. Basada en l'obra de teatre de J. T. Rogers -que també s'encarrega del guió-, explica la creació dels famosos acords de 1993 entre Israel i Palestina. En concret, es van signar tractats entre l'OLP i el govern israelià dissenyats per intentar arribar a una "solució permanent". El film retrata com es va gestar la trobada, dissenyada per una parella noruega i agents palestins i israelians. Tot plegat deriva en la famosa foto de Bill Clinton presenciant l'encaixada de mans entre Isaac Rabin i Yasser Arafat[Disponible a: HBO Max].

Omar (2013, Hany Abu-Assad)

Una de les millors històries humanes i dramàtiques amb l'escenari del conflicte de fons. Abu-Assad, qui va enlluernar el món del cinema des del Pròxim Orient amb Paradise Now, explica la història d'Omar, un jove palestí que creua la frontera dia sí dia també per veure a la Nadia, el seu amor secret. El germà d'ella, en Tarik, és el millor amic de l'Omar. Però en un moment d'escalada de les hostilitats, el noi és capturat. És llavors quan tota la seva vida se li esfondra davant, intentant escapar de la policia militar, intentant lluitar amb els seus orígens i amb la radicalitat política amb la qual viu tot el seu entorn. L'amor adolescent també es veu impregnat de tot el problema. [Disponible a: Filmin].

The Spy (2019, Gideon Raff)

Història efectiva i potent de la biografia d'un dels espies israelians més importants de la dècada dels anys 60. Explica l'origen i l'activitat d'Eli Cohen, agent secret del Mossad destinat a Síria per a espiar sota el nom fictici de Kamel Amin Thaabet. Sacha Baron Cohen fa un dels papers de la seva carrera en aquest viatge d'establiment d'Israel, en plena Guerra Freda, en el conflcite amb l'entorn àrab i en la seva perspectiva més humana. Qüestionar-se tots els anys perduts al servei de l'estat, una vida en perill constant, la llunyania amb la família o si, realment, tot val la pena per preservar el territori. [Disponible a: Netflix].

L'attentat (2012, Ziad Doueiri)

La pel·lícula libanesa més important de tots els temps sobre el conflicte entre Israel i Palestina. Explica la història d'un cirurgià d'origen palestí que es troba completament integrat a la vida, comoditat i costums de la capital israeliana, Tel-Aviv. Viu amb la seva dona en un matrimoni que considera feliç, amb una carrera, un futur esperançador, estabilitat econòmica i rodejat d'amics jueus que li donen suport. Tot el seu món canvia quan es produeix un atac suïcida en un restaurant. Moren 19 persones, entre elles la seva dona… A qui el Mossad responsabilitza de l'atac. Basada en la novel·la de Yasmina Khadra, la història es cola en les esquerdes d'una societat trencada pels secrets, la radicalització i els atemptats. [Disponible a: Amazon Prime Video, Filmin i A Contracorriente+].

The Angel (2018, Ariel Vromen)

Solvent pel·lícula sobre un dels personatges més importants dels serveis d'intel·ligència d'Israel durant la dècada dels anys 70. Explica la història d'Ashraf Marwan, el gendre del president Nasser d'Egipte i el confident i assessor personal del seu successor Anwar Sadat. De manera simultània, treballava com a espia del Mossad en un dels països àrabs més hostils durant el segle XX amb l'existència de l'estat d'Israel. [Disponible a: Netflix].

Ajami (2009, Scandar Copti i Yaron Shani)

Una de les pel·lícules israelianes més complexes, heterogènies i capaces de radiografiar la barreja de cultures (i problemes) del país. Se centra en diversos personatges al barri d'Ajami de la ciutat de Jaffa, just al sud, enganxada, amb Tel-Aviv. Els protagonistes són: Nasri, un noi de 13 anys que viu atemorit; Malek, un refugiat palestí que treballa a Israel il·legalment; Binj, un palestí ric que somia amb un futur brillant amb la seva parella jueva, i Dando, un policia jueu obsessionat a trobar el seu germà desaparegut. [Disponible a: MUBI].

Los limoneros – Etz Limon (2008, Eran Riklis)

Una de les sensacions del Festival de Berlín d'aquell any, situa el conflicte com a teló de fons en un dels problemes més grans que es viuen al territori: la frontera. Cada centímetre, cada tros de terra, és reclamat per cada bàndol. Una vídua palestina té un litigi amb el ministre de defensa israelià. La casa d'aquest, situada just a la frontera, confronta amb el seu camp de llimoners. Quan les autoritats decideixen que els arbres han de ser talats perquè representen una amenaça per al ministre de Defensa i la seva família, Salma decideix emprendre una batalla legal per salvar els seus llimoners. [Disponible a: Filmin].

Our Boys (2019, Noah Stollman)

La minisèrie més contundent, realista i crítica amb el conflicte que s'ha fet en la darrera dècada. Explica com es va gestar l'escalada de violència a la Franja de Gaza entre Palestina i Israel l'any 2014. Tres adolescents jueus van ser segrestats i assassinats per militants de Hamàs durant l'estiu del 2014 i, en resposta, es va assassinar el palestí Muhammad Abu Khdeir, de 16 anys. Aquesta cadena dʼesdeveniments va canviar i sesgar la vida de centenars de persones. El conflicte dels nostres dies, sorgit aquest cap de setmana, té una espurna, una arrel, una ombra en el que va passar ara fa 9 anys. [No està disponible a cap plataforma].

ETIQUETES:

Deixa un comentari