95a EDICIÓ

Els cinc millors moments de la gala dels Oscars 2023

"Tot a la vegada a tot arreu" triomfa amb 7 Oscars, seguida de l'alemanya "Res de nou a l'oest", de Netflix, amb 4 premis

Jamie Lee Curtis ha guanyat el seu primer Oscar

La 95a gala dels premis Oscars celebrada al Dolby Theatre aquest diumenge a la matinada a Los Angeles, ha situat a la pel·lícula "Tot a la vegada a tot arreu" com a guanyadora de la nit amb 7 dels 11 Oscars a què estava nominada. La segona guanyadora de la nit ha estat "Res de nou a l'oest", que ha obtingut 4 de les 9 estatuetes a què estava nominada.

Els grans èxits de taquilla "Top Gun: Maverick" i "Avatar: El sentit de l'aigua", han guanyat un Oscar al millor so i als millors efectes visuals respectivament. L'Oscar a millor actriu ha estat per Michelle Yeoh, que s'ha imposat a Cate Blanchett per "Tár" a la Marilyn Monroe interpretada per Ana de Armas a "Blonde". L'Oscar al millor actor ha estat per a Brendan Fraser, pel seu paper de professor amb obesistat mòrbida a "La ballena".

Però premis a banda, quins han estat els millors moments de la cerimònia?

El discurs de Jamie Lee Curtis

En una nit en què la contenció i la sobrietat ha estat la tònica general, la guanyadora de l'Oscar a la millor actriu de repartiment ha trobar el punt just d'eufòria, emoció i sentit de l'espectacle. A més de donar una lliçó de com compartir un guardó amb els que han fet possible una pel·lícula, la referència als seus (mítics) pares és un dels grans moments de la gala d'enguany.

L'emoció de John Travolta

Amb els In Memoriam l'Acadèmia de Hollywood sempre rellisca, ja sigui perquè oblida persones o per aquesta estranya mania d'aplaudir uns morts més que uns altres. El d'aquest any no ha estat una excepció. Però igualment seu haver estat un dels més enotius dels darrers anys perquè el seu presentador, John Travolta, no ha pogut reprimir les llàgrimes en recordar la seva coprotagonista a "Grease". Olívia Newton-John.

Andie i Hugh, 30 anys després

L'any que ve ja farà tres dècades de l'estrena de "Quatre bodes i un funeral" i segur que hi haurà ocasió per veure revivals i reunions de tota mena. Ahir en vam tenir un avenç impagable en retrobar-nos amb Andie McDowell i Hugh Grant a l'escenari. Els dos intèrprets, que no han tornat a treballar plegats, van demostrar que mantenen la seva química, van riure's d'ells mateixos i van aportar una mica de glamour a una gala que n'anava molt necessitada.

Andie McDowell i Hugh Grant als Oscars

Els premis a "Tot a la vegada a tot arreu"

Pot agradar-te més o menys, però els Oscars a "Tot a la vegada a tot arreu" són un reconeixement a l'originalitat, l'enginy i la fusió de gèneres. Això va quedar molt palès en els discursos dels membres del seu equip, que apel·laven en tot moment al sentiment de comunitat i a la relació entre mares i filles. Això últim és molt coherent: és al final el gran tema d'aquesta pel·lícula que ha fet història en uns premis que sovint ha donat l'esquena a la modernitat.

La sorpresa de "Res de nou a l'oest

La pel·lícula alemanya de Netflix ja va ser una sorpresa de les nominacions, però el que no era tan previsible era que donés la campanada en el recompte final dels premis. Una bona prova és que a alguns dos tècnics guardonats del film escoltar el seu nom els havia agafat clarament amb la guàrdia abaixada. En una gala plena de clams per anar al cinema, una pel·lícula de plataforma ha acabat a tots els titulars.

Tots els premis dels Oscars 2023

 • Millor pel·lícula: "Tot a la vegada a tot arreu"
 • Millor direcció: – Daniel Kwan i Daniel Scheinert ("Tot a la vegada a tot arreu")
 • Millor actriu: Michelle Yeoh ("Tot a la vegada a tot arreu")
 • Millor actor: Brendan Fraser ("La ballena")
 • Millor actriu de repartiment: Jamie Lee Curtis ("Tot a la vegada a tot arreu")
 • Millor actor de repartiment: Ke Huy Quan ("Tot a la vegada a tot arreu")
 • Millor guió original: "Tot a la vegada a tot arreu"
 • Millor guió adaptat: "Ellas hablan"
 • Millor pel·lícula internacional: "Res de nou a l'oest" (Alemanya)
 • Millor disseny de vestuari: "Black Panther: Wakanda forever": Ruth Carter
 • Millor disseny de producció: "Res de nou a l'oest": Christian M. Goldbeck, Ernestine Hipper
 • Maquillatge i perruqueria: "La ballena": Adrien Morot, Judy Chin i Anne Marie Bradley
 • Millor muntatge: "Tot a la vegada a tot arreu": Paul Rogers
 • Millor fotografia: "Res de nou a l'oest": James Friend
 • Millors efectes visuals: "Avatar: El sentit de l'aigua": Joe Letteri, Richard Baneham, Eric Saindon i Daniel Barrett
 • Millor so: "Top Gun: Maverick": Mark Weingarten, James H. Mather, Al Nelson, Chris Burdon i Mark Taylor
 • Millor banda sonora original: Volker Bertelmann ("Res de nou a l'oest")
 • Millor cançó original: "Naatu Naatu", de M.M. Keeravaani i Chandrabose ("Rise Roar Revolt")
 • Millor pel·lícula documental: "Navalny"
 • Millor pel·lícula d'animació: "Pinotxo de Guillermo del Toro"
 • Millor curtmetratge: "An Irish goodbye"
 • Millor curtmetratge documental: "The elephant whisperers"
 • Millor curtmetratge d'animació"El niño, el topo, el zorro y el caballo"

ETIQUETES:

Deixa un comentari