NOUS DETALLS TV3 estrena "La piràmide invisible" on revela secrets inèdits de l'1-O

Testimoni dem"La piràmide invisible. Les urnes de l'1-O")

El documental reconstrueix l'organització clandestina del referèndum i descobreix els secrets de l'operatiu que el van fer possible

El Sense ficció de TV3 estrena aquest dimarts 27 de setembre "La piràmide invisible. Les urnes de l'1-O". Es tracta d'un documental dirigit per l'exdirector del FAQS, Tian Riba i produït amb la col·laboració d'El Terrat (The Mediapro Studio), que reconstrueix el mapa de l'organització clandestina de la consulta i descobreix els secrets de l'operatiu civil que la van fer possible.

El documental reconstrueix el mapa de l'organització clandestina de la consulta i ens descobreix els secrets de l'operatiu civil que va fer possible que el matí de l'1 d'octubre d'ara fa cins anys, les urnes apareguessin als col·legis electorals.

Com pot ser que, malgrat la vigilància policial, les urnes de l'1-O arribessin al seu destí? La resposta té forma de piràmide invisible de ciutadans -compradors, distribuïdors o simplement custodis- amb tres noms en clau al vèrtex: Lluís, Marc i Guti. El documental posa cara o veu, per primera vegada, a algunes de les persones que en van formar part. I desvela, en exclusiva, el nom de dos líders independentistes que van actuar com a cervells de tot l'operatiu.

El documental descobrirà per primera vegada el magatzem mare d'Illa, a la Catalunya Nord, on es van guardar les 800 caixes amb les urnes arribades des de la Xina a finals de juliol del 2017. Van sortir a l'agost a través d'una teranyina formada per voluntaris d'arreu.

"La piràmide invisible. Les urnes de l'1-O"

A l'Àngel Baró, de Cadaqués, li va tocar entrar-ne unes quantes per Portbou: per precaució, va etiquetar les caixes amb un logo fet a imitació de la marca Leroy Merlin. Però ningú li va demanar res. Al cap d'uns dies, un conegut del Port de la Selva li va trucar per entregar-n'hi unes quantes: "Gràcies a nosaltres -em va dir- vosaltres podreu votar. I resulta que eren les que jo havia entrat per la frontera! Encara no sé com l'hi van arribar."

Tian Riba al documental

Un cop a Catalunya, les caixes es van repartir en vuit magatzems principals. El responsable del magatzem d'Osona desvela que el propietari "no sabia que eren allà, i encara no ho sap". Recorda que van distribuir centenars de voluntaris a les carreteres per on havien de circular els camions que les portaven per avisar dels possibles moviments de la policia. D'aquests vuit locals principals, les urnes es van tornar a distribuir en 40 magatzems més petits. I d'allà, a través d'enllaços no identificats, fins a les persones que les havien de guardar a casa fins al dia o la nit abans de la consulta.

El documental revela el nom de la persona que va donar llum verda a la piràmide invisible de ciutadans anònims. Però també el nom d'una de les tres úniques persones que, des de l'àmbit polític, coneixien tots els detalls de l'organització del referèndum.

ETIQUETES:

Aquesta noticia té 1 comentari

  1. Maties

    Molt satisfet de retrobar al meu admirat Tian Ribas. Ja se que actua en l'arràdio" del condesito, però resulta que quan el mencionat noble va expulsar del seu diari a Graupera, Cardús, Sánchez Piñol, Antic, Rahola, i algun altre més que ara no em ve al cap, jo vaig fotre al camp també del seu diari en solidaritat, i no consumeixo ni el seu diari ni la seva "arràdio". I li tinc la mateixa estima (al condesito) que li tenien Gaziel o Pla, que deu n'hi do el que el van arribar a coneixer. Amb tu Tian Ribas.

Deixa un comentari