Ricard Ustrell: "Si el Jordi Graupera vol, seguirà a 'Planta baixa'. Ens vam equivocar"

Ricard Ustrell

Parlem amb el presentador de TV3, després de la polèmica i les crítiques rebudes per haver renyat a dos dels seus tertulians en directe

Per Marc Larroya

El passat dijous, molts espectadors de TV3 van veure amb sorpresa el que va passar durant l'emissió del programa 'Planta baixa' de Ricard Ustrell. Enmig del debat sobre la vaga al sector de l'educació, Ustrell va decidir fer fora a dos dels seus tertulians en ple directe. "Marxeu, així no es pot treballar", va dir el presentador a Jordi Graupera i Mariola Cubells. Després d'uns dies de força especulacions i comentaris a les xarxes, hem pogut parlar amb el presentador de TV3, per analitzar el moment.

Com has viscut aquests últims dies a la xarxa?

Sorprès per l'interès que desperta qualsevol cosa que passi a 'Planta Baixa'. Rebem queixes dels polítics i els seus assessors quan posem rètols que no els hi agraden, trucades de col·lectius i persones que volen denunciar situacions injustes, felicitacions per entrevistes i reportatges que fem, crítiques, moltes constructives, i també insults. I aquests últims la majoria de vegades són per caricatures i exageracions que alguns interessadament fan circular a la xarxa. En tot cas, és un bon símptoma de que el programa genera tensió i atenció.

"Que 'Planta baixa' estigui anant bé, no agrada a alguns"

Per què t'insulten?

Hauríem de preguntar-ho als que ho fan circular. Però jo diria que és perquè som un programa viu, que ha aconseguit posar TV3 a competir a la franja del migdia a Catalunya amb un programa d'actualitat i amb una aposta social contundent. I a més, ens ho passem molt bé fent aquesta feina. Era un repte molt complicat. Competim amb la Griso, el Ferreras i l'Ana Rosa, i que això estigui anant bé, amb bones audiències, no agrada a alguns. Després, que és un programa amb un equip jove i fet amb molta exigència. Això també hi ha gent que no ens ho perdona. Per això ens matxaquen tant quan ens equivoquem.

"Quan et critiquen i es fixen amb la roba que portes i no amb la feina, no tinc massa a comentar"

Et van sorprendre les crítiques per anar a la frontera entre Polònia i Ucraïna?

Quan et critiquen abans de veure què farem i es fixen amb la roba que portes i no amb la feina, no tinc massa a comentar. Nosaltres no fem un programa des d'allà per posar una cara, si no per posar tots els recursos del programa en explicar aquesta realitat. I com a director del programa, si el programa s'implica, jo haig de ser el primer. I no només vam presentar un programa, vam fer 20 reportatges en 4 dies. Amb tot l'esforç que això suposa. I estem molt orgullosos del resultat.

T'afecten les crítiques a Twitter?

Sempre que em diuen que hi ha rebombori a les xarxes em pregunto qui són, com es diuen i en base a què ho diuen. I normalment em trobo amb molts perfils falsos, d'altres que es dediquen contínuament a insultar a tothom a les xarxes, o d'altres que ho fan amb ignorància o amb mala fe. Els primers i els segons els obvio, però els tercers em fan pensar si ens hem d'explicar millor. Amb això de la frontera, per exemple, alguns deien que no havia anat a fer cap reportatge a Ceuta o a Grècia, amb la crisi dels refugiats que va provocar la guerra de Síria. Encara estan penjats a la web Catalunya Ràdio i els poden recuperar. Hi ha més d'un reportatge tant a Ceuta com a Vasilika, a Grècia. Sempre que passa alguna cosa he intentat anar allà per explicar-ho. I potser això ho hem d'explicar millor.

"Hi ha gent coneguda que m'ha demanat fer algun pròleg del seu llibre o s'ha ofert per col·laborar i li he dit que no i des d'aleshores ho critica tot"

Els quarts, els que tenen mala fe, acostuma a respondre a frustracions personals seves. Per exemple, hi ha gent coneguda que m'ha demanat fer algun pròleg del seu llibre o s'ha ofert per col·laborar i li he dit que no i des d'aleshores ho critica tot.
Les crítiques que m'interessen són les que ens fan veure coses que podem millorar i ho fan de manera respectuosa. Després de l'especial, també haig de dir-te que vaig rebre molts missatges agraïnt la feina que vam fer i que em tranquil·litzava veure les bones crítiques de gent que admiro i respecto professionalment. Hi són, però sembla que no es vegin.

"El Jordi Graupera es va equivocar i ho va reconèixer"

Aquesta no ha estat l'última polèmica. Què va passar amb el Jordi Graupera?

Jo no li donaria més importància que la que té. El Jordi es va equivocar i així ho va reconèixer. Però aquestes coses no es poden valorar només traient un tall del moment, no era només la papiroflèxia. Feia molts minuts que estava sent complicat fer la feina, per mi i pels companys que fan 'Planta Baixa'.

"Jo també em vaig equivocar"

I tu? Et vas equivocar?

Segurament. Hagués pogut fer-ho fora del directe i tota aquesta polèmica no hagués existit. Però feia estona que estava afectant al directe i que l'espectador també estava sent interpel·lat per allò. Em vaig equivocar amb la Mariola Cubells. Just en aquell moment, quan la vaig mirar estava llençant una pilota de paper a l'aire, però ella ho feia per contribuir al bon clima, per sumar bon rotllo a la situació. Jo ho vaig posar al mateix sac de despropòsits. Em vaig equivocar.

El Jordi Graupera tornarà al programa?

No va marxar. Va continuar i després en vam parlar. El Jordi és dels millors intel·lectuals del país. I de fet, per això, perquè és bo i per què és lliure, diu el que pensa i és coherent, està vetat a molts llocs. 'Planta Baixa' és un espai de llibertat i mentre així sigui, si el Jordi vol, hi serà. Li tinc molt apreci personal i professional. I tinc ganes de quedar amb ell perquè m'ensenyi a fer papiroflèxia.

ETIQUETES:

Aquesta noticia té 1 comentari

  1. sailor

    És una llàstima que TV3 dessaprofiti al Maiol Roger, que és molt millor persona i presentador que aquests dos que presenten regularment el programa. Si ho presentara Maiol jo no me`l perdria. De tots modos TV3 deu saber el que fa, i a casa seva cadascú sap el que ha de fer.

Deixa un comentari