La versió completa del polèmic gag del 'Bricoheroes' sobre Letizia Ortiz i la princesa Leonor

Jair Domínguez i en Peyu a 'Bricoheroes' (TV3)

Al fragment censurat, es podia escoltar: "Que me la 'xuclés' la Letizia Ortiz" i "si m'haguessis dit la filla…"

Polèmica majúscula a TV3. L'humorista osonenc Lluís Jutglar (Peyu), ha denunciat aquest diumenge al vespre que TV3 ha censurat un gag de la tercera i última temporada de 'Bricoheroes', que presenta al costat de Jair Domínguez. Segons Jutglar, la cadena hauria decidit censurar un gag sobre la reina d'Espanya, Letizia Ortiz. "D'aquí a 1 hora s'estrenarà el primer capítol de la 3a i última temporada, però TV3 ens n'ha fet retirar un fragment. El que veureu a les 22:00 no és exactament el que nosaltres vam crear. Hem d'acatar-ho però no hi estem d'acord", ha escrit l'humorista des del seu compte.

A través d'un fil de Twitter, Peyu ha criticat la decisió i ha publicat el tall censurat. En aquest, el seu company de programa, Jair Domínguez demana a en Peyu que s'imagini "qualsevol excentricitat o bogeria de milionari". Després de diverses repostes, l'humorista respon: "Em cardaria gràcia que me la xuclés la Letizia Ortiz".

Però el fragment publicat per en Peyu, també hauria aplicat la censura al seu propi gag. Segons ha pogut saber elmondelatele.cat, al tall complet també es fa referència a la filla de Letizia, la princesa Leonor. Com ha fet públic Martí Gómez a Twitter, Jair Domínguez acaba afegint: "És poc de ric, és poc de ric… Si m'haguessis dit la filla. La filla és excessiu. Si m'haguessis dit fer-te una ratlla de coca al cul de…", un comentari que per als responsables de TV3 ha estat inadmissible referint-se a una menor d'edat.

Per la seva banda, el copresentador Jair Dominguez, s'ha limitat a dir: "Trobo que esteu molt exaltats, 'chochetes'".

La consellera d'igualtat també ho critica

La polèmica ha provocat una allau de missatges polítics a les xarxes socials. Els líders de Junts com Jordi Turull o Josep Rull han criticat la retirada del fragment: "I això TV3?", "Inaudit, lamentable". En canvi, la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha escrit una piulada crítica: "masclisme de tota la vida… al 2021".

La versió de TV3

Els responsables de la cadena pública amb els quals ha pogut parlar elmondelatele.cat, defensen la seva aposta pel format. Asseguren que van doblar el pressupost per a la segona temporada i van apostar per una tercera, tot i que el mateix Peyu, ja considerava que el projecte havia esgotat el seu camí. La cadena també vol deixar clar que en cap cas és tracta d'un problema amb en Peyu, que a banda del 'Bricoheroes', també presenta 'El Búnquer' de Catalunya Ràdio i col·labora a l'Està Passant'.

Els responsables de continguts de TV3, lamenten la reacció d'en Peyu a Twitter, perquè consideren que la seva exposició és "esbiaixada i injusta", amb "mitges veritats i alguna mentida." Per al Departament d'Entreteniment, "es tracta d'un acudit denigrant cap a les dones i aquest és l'únic motiu de la seva retirada." El director de TV3, Vicent Sanchis, també ha intervingut aquest dilluns al programa 'Planta Baixa', per explicar per què s'ha eliminat el gag: "No es pot emetre en una televisió pública".

La denúncia d'en Peyu contra la decisió de TV3

"No és fàcil fer aquest tweet perquè probablement ens hi juguem feina i futurs projectes però com a creador del format i del guió d'aquest moment concret, vull compartir-ho per evidenciar que tenim un problema de llibertat d'expressió. Al mes de juliol es va cancel·lar l'emissió de la segona temporada a la TDT perquè gent de Ciudadanos, PSC i Toni Cantó (que ja no sé on posar-lo) van escandalitzar-se perquè evidentment no els hi agrada, o més ben dit, els molesta el nostre contingut. Van trobar l'excusa de la publicitat (Hi havia mencions publicitàries directes que no estaven etiquetades com a tal. No ho estaven perquè el programa estava pensat per YouTube i no per la TDT, i TV3 va decidir repetir les temporades a la TDT i no van caure en etiquetar-ho)"

"No vam ser convidats a la presentació de la nova temporada de TV3"

Peyu

"Trobareu desenes d'exemples d'altres programes que han fet al mateix, però com que el contingut en aquests casos no molestava a ningú políticament, la publicitat no era problema. Quan es va generar la polèmica, per sort, la 3a temporada ja estava signada i va tirar endavant. Tot i així, TV3 ja ens ha comunicat que en aquesta ocasió només es distribuirà a YouTube i no es repetirà a l'estiu a la TDT com s'havia fet amb les altres dues. Es podria fer, perquè les mencions en aquest cas s'han etiquetat degudament. Malgrat tot no l'emetran a la TDT per estalviar-se problemes, i així mateix ens ho han fet saber. Estic convençut que sense la polèmica del juliol passat el gag d'avui referent a Leticia Ortiz s'hagués emès sense problemes com s'havien emès altres gags igual d'irreverents. Però per alguna raó o altra, a no sé qui exactament, no li interessa que es faci soroll. Tampoc vam ser convidats a la presentació de la nova temporada de TV3 on es van presentar totes les estrenes i renovacions, excepte la 3a temporada de 'BricoHeroes' que no es va ni esmentar. També se'ns va dir, que davant la polèmica, no convenia fer soroll. A qui exactament? Perquè jo crec que ens convé fer més soroll que mai i defensar l'únic producte audiovisual que té TV3 ara mateix amb capacitat d'atrapar als joves en català."

"No puc compartir de cap manera, retirar contingut només per estalviar-se problemes polítics"

Peyu

"Respecte al fragment concret que ens han censurat al capítol d'avui (Ells no diuen censura, diuen que tenim una visió diferent respecte un gag) us explico la justificació que m'han donat per retirar-lo. Diuen que el gag és masclista i que una televisió pública no ho pot emetre. Crec que qualsevol persona pot entendre que el que està passant en aquell moment, en un context d'un programa d'humor negre i estripat, és que hi ha dos pelacanyes tancats en un taller jugant a imaginar-se que un dia seran milionaris. I que a un d'ells se li acut dir que "li agradaria que li xupés la Leticia Ortiz". És una fantasia de milionari, i evidentment algú la pot trobar masclista, però és que malauradament i precisament els milionaris que coneixem tots no solen ser gent de valors massa respectables. Aquesta és la meva visió i la de l'equip de 'Bricoheroes' que som els que hem creat el format i que, volem defensar, precisament, que per dir coses com aquestes i ficar-nos amb el poder, el programa s'ha convertit en un fenomen en general i sobretot entre els joves. Explico el criteri que hem seguit fins ara amb els nostres límits. Tot el que podia comportar problemes legals: incitació a la violència, dret a l'honor, protecció de menors… Quan TV3 ens ha demanat retirar gags en aquest sentit s'han retirat sempre hi hem estat d'acord. Retirar contingut per evitar problemes legals ho puc entendre. Però no puc compartir DE CAP MANERA, retirar contingut només per estalviar-se problemes polítics. No ens havia passat mai fins ara, i en aquest sentit vull agrair a TV3 que hagi estat així."

"Però també, he de criticar-ho ara, sobretot perquè la censura es produeix per la por a generar soroll. Soroll que generaran els mateixos de sempre i, retirat aquest gag, trobaran qualsevol altra excusa per demanar que es retiri el programa o per exigir la dimissió d'algú. Perquè els fa por que hi hagi dos humoristes parlant amb total llibertat i el que encara els fa més por és que milers de joves estiguin enganxats a un contingut fet en català i des d'una perspectiva crítica. L'adoctrinament que realment els espanta és que ensenyem als joves ha ser crítics amb el poder i amb els abusos del sistema actual. I la resta són excuses, el "puta Espanya", la publicitat o, la "Leticia Ortiz" només són excuses per intentar acabar amb un contingut que no els hi agrada. No parlo de TV3 en aquest cas, parlo dels de sempre. Els mateixos de sempre són aquells que prefereixen tenir els joves enganxats a campionats de globus que no poden tocar a terra i, a més a més, retransmesos en castellà; en comptes de tenir-los consumint contingut crític i en català. Autocensura-nos per evitar que "els de sempre" facin soroll, considero que és un ERROR. Amb aquest fil simplement vull deixar constància que retirant el fragment no fem cap favor ni a l'humor, ni a 'BricoHeroes', ni a TV3 ni al país en general que prou mancat està de contingut transgressor i atractiu. El "políticament correcte" ens està conduint a una societat grisa i avorrida que, sincerament, no vull que sigui la meva. Qui és el locu ara???".

Capítol emès al canal de Youtube de TV3

ETIQUETES:

Deixa un comentari