IMATGES INÈDITES TV3 estrena 'El judici', un thriller judicial sobre el procés als polítics de l'1-O

Carme Forcadell (El Judici, TV3)

La sèrie de 8 episodis, ofereix imatges inèdites del que va passar a les entranyes del judici

Aquest diumenge, a les 22.05, TV3 estrena els dos primers episodis de la sèrie "El judici". Una sèrie documental que vol aportar les claus jurídiques, polítiques i emocionals del judici contra els dotze líders independentistes catalans. A més, vol reflexionar sobre la independència del sistema judicial i sobre la vigència dels drets civils i dels valors democràtics a l'estat espanyol.

"El judici" és una sèrie documental en format thriller judicial, escrita i dirigida per Lluís Arcarazo i produïda per The Mediapro Studio i Jaume Roures, que narra i reconstrueix de forma rigorosa el judici als dotze líders independentistes catalans jutjats per rebel·lió, sedició, malversació i desobediència al Tribunal Suprem arran de la convocatòria del referèndum per la independència de Catalunya, celebrat l'1 d'octubre del 2017.

La sèrie recull dos anys d'investigacions judicials i policials i 54 sessions de vista oral al Tribunal Suprem, amb més de 400 hores d'emissió en directe, i compta també amb més de 30 entrevistes realitzades a tots els implicats en el procés: advocats, jutges, fiscals, juristes, experts, acusats, familiars, observadors internacionals, testimonis i representants de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

Entre els testimonis recollits destaquen els dels acusats Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila; el del fiscal de la sala II del Tribunal Suprem, Javier Zaragoza, en les seves primeres i úniques declaracions referents al judici; el de la Premi Nobel de la Pau Jody Williams; el de Carles Puigdemont, president de la Generalitat de Catalunya del 2015 al 2017; el d'Ada Colau, alcaldessa de Barcelona; el de Roger Torrent, president del Parlament de Catalunya del 2018 al 2020; i el d'experts i juristes com August Gil-Matamala, advocat expert en drets humans; José Guevara, membre del grup de treball sobre detencions arbitràries de l'ONU; Enrique Gimbernat, jurista; Jaume Alonso-Cuevillas, advocat; Olga Tubau, advocada penalista; Joaquín Giménez, magistrat emèrit del Tribunal Suprem, i Anaïs Franquesa, coordinadora d'International Trial Watch, entre d'altres.

A més, la sèrie ofereix imatges inèdites que permeten ser testimoni del que va passar a les entranyes d'aquest judici històric. Es té accés privilegiat als preparatius de la vista, a les diferents visions i estratègies de defensa, i s'és testimoni dels neguits, les esperances i frustracions que han acompanyat tot el procés judicial.

Durant els 8 capítols de la sèrie, resultat de més de disset mesos de feina, es veuran passar per la sala II del Tribunal Suprem els dotze acusats i els seus equips legals, amb les seves diverses estratègies de defensa; els testimonis, fiscals, jutges i l'acusació particular. Però també es fa un seguiment als familiars en els seus incansables desplaçaments, s'assisteix a reunions de les defenses i es repassen els fets que van portar aquests 9 homes i 3 dones a ser jutjats.

La narració, feta des del punt de vista dels advocats defensors i que compta amb la veu en off de Jordi Boixaderas, submergeix l'espectador en la dinàmica interna del judici més important de l'era democràtica a Espanya. Un judici mediàtic que els acusats estan convertint en un altaveu per denunciar la vulneració de drets civils i polítics per part de l'estat espanyol.

Diumenge 18, dos capítols d'estrena

Capítol 1: "Qüestions prèvies"

El primer episodi de la sèrie ofereix les respostes a les qüestions necessàries per entendre aquest procés judicial: Què va desencadenar aquest judici? Qui són els processats i de què se'ls acusa? Qui forma les acusacions i el tribunal? Quines seran les estratègies de les defenses?

A les primeres jornades del judici, les parts posen les cartes sobre la taula i es planteja, a més, una altra qüestió que deriva d'aquest procés: en ple segle XXI, assistirem a un judici polític en el cor de l'Europa democràtica?

Capítol 2: "Presos polítics"

Després de quinze mesos de silenci, els acusats són cridats a declarar. Alguns es neguen a contestar preguntes de les acusacions. D'altres opten per passar a l'ofensiva i porten la seva declaració al terreny de la confrontació política per tal de convertir el judici en una denúncia pública de la vulneració de drets fonamentals per part de l'estat espanyol.

ETIQUETES:

Deixa un comentari