La producció audiovisual durant l'època nadalenca es basa en històries plenes de fantasia, il·lusió i romanços encaramel·lats. El catàleg és extens: des de la comèdia romàntica de Richard Curtis Love Actually fins a la mítica i màgica saga de Harry Potter, passant per sèries com la recent Smiley o The Chosen. Tots amb una visió endolcida de Nadal. Les plataformes d'streaming, però, també tenen propostes dignes de ser vistes durant aquestes festes per estar connectades, d'una manera o una altra, amb aquestes dates. Es tracten de minisèries que amb un grapat d'episodis expliquen relats originals i exploren la il·lusió, l'entusiasme i fins i tot la religió des d'una òptica diferent. Un recull de propostes que es poden trobar al llarg de les plataformes de pagament i de franc i que poden ser candidates a protagonitzar la pròxima marató de sofà, manta i sèrie en aquesta època de l'any.
«Hollywood», a Netflix
Per a tot cinèfil l'arribada del gener suposa el compte enrere per a la cerimònia més esperada de Hollywood i el desvetllament de les millors produccions de la temporada al territori americà. Els premis Oscar són també l'element principal del qual penja tota una minisèrie que s'endinsa en els entramats de poder, injustícies, masclisme i sexe del món de la interpretació als Estats Units.
Al llarg de set episodis, Hollywood narra la història d'un grup d'actors i cineastes que aspiren a assolir la fama a la ciutat de les estrelles en plena època daurada del cinema, als anys 40. Jim Parsons (The Big Bang Theory, The Boys in the band) i Darren Criss (American Crime Story, Glee) encarnen alguns d'aquests personatges, que ofereixen a l'espectador un punt de vista personal sobre les dinàmiques de poder de la indústria cinematogràfica estatunidenca. La il·lusió corrompuda per l'afany d'autoritat.
«The Terror», a Prime
Un tòpic de les pel·lícules nadalenques és que moltes d'elles transcorren en entorns nevats i temperatures gèlides, però a The Terror el fred és el que té menys importància. És l'any 1845 quan un equip d'expedició de la Marina Reial britànica es dirigeix cap a l'Àrtic amb l'esperança de descobrir la Ruta del Nordest. Els homes comandats per l'almirall Sir John Franklin (Ciarán Hinds) i el capità Francis Crozier (Jared Harris) s'endinsaran en el clima advers del Pol Nord i, de sobte, quedaran bloquejats pel gel en ple hivern. La tripulació de tots dos vaixells quedarà totalment aïllada i sucumbida en la gelor petrificant. Fins que descobreixen que una criatura despiadada els està acompanyant.
La minisèrie és dirigida per quatre directors que provenen del cinema de terror (com ara Dave Kajganich, creador del remake de Cementiri d'animals i el retorn de Suspiria) i el thriller (amb Alexander Woo, artífex de True Blood i 3 Body Problem). Tots se centren en aquesta història de terror psicològic en què la lluita per la supervivència i la incertesa tenen els papers protagonistes. Una adaptació a la pantalla petita dels fets reals que van desolar la societat anglesa de l'època victoriana.
«Celia», a RTVE Play
L'època nadalenca pot ser una bona oportunitat per desempolsar algunes sèries de la infantesa. Tres anys abans que Matilda (1996) conquerís el públic familiar a les sales de cinema, Televisió Espanyola va emetre Celia, una sèrie que seguia les peripècies d'una nena de set anys que es comença a enfrontar als comportaments absurds i injustificables que prenen els adults del seu voltant. La protagonista d'aquesta sèrie de sis episodis es qüestiona la identitat dels Reis d'Orient, intenta sortir de la monotonia i l'avorriment dels que són més grans que ella i es proposa crear un món a la seva mida.
Ana Duato (Cuéntame, Médico de familia) protagonitza juntament amb Cristina Cruz aquesta sèrie de televisió basada en els llibres d'Elena Fortún i que transporta l'espectador al Madrid dels anys 30. També els farà reflexionar sobre la presa de decisions de la seva vida quotidiana i els oferirà un punt de vista diferent davant situacions complexes. Una producció curta i tendra ideal per definir els propòsits d'any nou.
«The New Pope», a Max
L'església vaticana segons el director provocador i trencador Paolo Sorrentino (La gran bellesa, Parthenope). Després d'estrenar la sèrie The Young Pope l'any 2016, el cineasta italià es va aventurar a estrenar la segona part de les històries del nou Papa Pius XIII sota una premissa més rocambolesca. El jove pontífex (encarnat per Jude Law) es troba en coma i Sir John Brannox (John Malkovich) té totes les butlletes per convertir-se en el nou cap del Vaticà. Tot i que sembla moderat i assenyat per la posició que està a punt d'ocupar, el seu voltant està descobrint algunes de les seves debilitats i secrets. Tot, enmig d'un panorama d'escàndols que enterboleixen l'església catòlica.
Al llarg de nou episodis, la història de Pius XIII i Sir John Brannox irromp en escenaris bucòlics i onírics del Vaticà, amb alguns plànols gravats dins de la Basílica de Sant Pere. La producció de Sorrentino va ser premiada al Festival de Venècia a la millor sèrie de televisió. Una proposta ideal per veure després del discurs del papa Francesc quan doni la benvinguda a l'any.
«El día de mañana», a Movistar+
L'inici del 2025 és una oportunitat per a molts per obrir horitzons i mirar amb optimisme el futur. És el cas de Justo Gil, un jove immigrant ple de vitalitat i ambicions que arriba a la Barcelona dels anys 60 per buscar una vida millor. La ciutat comtal li suposa un oasi de llibertat i possibilitats de prosperar enmig d'un Estat colpit per la dictadura. Allà coneix Carme Román, una jove que aspira a independitzar-se i escriure el seu futur.
El barceloní Oriol Pla (Incerta glòria, Salve Maria) i la madrilenya Aura Garrido (El Ministerio del tiempo, La pell freda) protagonitzen aquesta minisèrie de sis episodis que convergeix romanç, thriller i història en un argument inigualable. Una producció basada en el llibre homònim d'Ignacio Marínez de Pisón a càrrec de Mariano Barroso (La línea invisible, Éxtasis).