40 ANYS

Un viatge als orígens i una mirada al futur: els 40 anys de TV3 i Catalunya Ràdio a "Connectem"

Els mitjans públics recorden la seva història al servei de la llengua i la cultura catalanes en una exposició al Disseny Hub

Enguany fa quaranta anys que va néixer la radiotelevisió pública a Catalunya. Per commemorar-ho, el Disseny Hub de Barcelona ha acollit l'exposició "Connectem", que recull la història de TV3 i Catalunya Ràdio. Posant èmfasi en l'aposta que es va fer des dels inicis en la difusió de la llengua i la cultura catalanes, i en la que avui en dia es continua apostant amb la nova 3Cat, l'exposició es desplega en 900 metres quadrats dividits en quatre espais representatius del que ha estat, és i serà TV3 i Catalunya Ràdio: "Connectem l'actualitat"; "Connectem històries", "Connectem somriures" i "Connectem amb tu".

El recorregut comença amb un recordatori dels diferents grafismes que han vestit la corporació al llarg dels anys; des del primer de TV3 al nou 3Cat, com també els diferents grafismes que han caracteritzat Catalunya Ràdio.

Caminant pels passadissos acompanyats de sons immersius que esdevenen un viatge en el temps, les cares mítiques de la televisió et donen la benvinguda a l'emblemàtic plató del telenotícies de TV3. De sobte et trobaràs en l'espai que has vist tantes vegades des de casa i et posaràs a les sabates dels presentadors que ens acompanyen cada dia a través dels telenotícies. Els visitants es poden col·locar darrere la taula del noticiari i veure's en la pantalla que reprodueix el plató de TV3. L'espai està ambientat amb la reproducció de diferents telenotícies i corresponsalies que s'han emès al llarg dels anys.

Al costat, se situa l'escenari preferit dels oients, l'estudi de Catalunya Ràdio, on els famosos micròfons grocs són els protagonistes. Es tracta d'una experiència immersiva: damunt la taula hi ha els cascos que et transporten als millors moments de la història de l'emissora amb les veus de sempre: Antoni Bassas al Matí de Catalunya Ràdio; Quim Monzó i Sergi Pàmies posant veu a la radio novel·la Sang Bruta, Jordi Tardà al programa Tardà Tardà o l'últim programa d'Eduqueu amb Carles Capdevila, entre altres. També et convida a reviure moments històrics a través de programes especials com el que es va emetre durant la nevada del 2010 o la retransmissió d'Eudald Serra durant la final de la Copa del Rei de futbol que va guanyar l'Espanyol contra l'Atlètic de Madrid. Tot un homenatge a la feina de quaranta anys de ràdio pública i una experiència única pels amants de la ràdio.

L'itinerari continua amb espais molt originals que acullen elements commemoratius de la història de la ficció de la cadena, com les butaques més famoses que han aparegut a la ficció i l'actualitat de TV3: la butaca des d'on presentava Mònica Terribes La nit al dia o on seia Andreu Buenafuente a Cosa Nostra. Aquest espai, batejat com a "Connectem històries", esdevé una mena de cinema on pots seure i reviure els programes d'entreteniment icònics de TV3 a través de la pantalla on es reprodueixen imatges com la de Guillem Colom presentant la tertúlia Millenium.

En la següent sala et retrobaràs amb en Lleó, de Polseres Vermelles, o toparàs amb les imatges de molts dels nens i nenes que van gaudir de la Festa dels Súpers durant tants anys.

Apel·lant a la nostàlgia, s'han destinat diverses vitrines per exposar els personatges més rellevants de la història del Super3; el "Mic", el "Cincsegons" o la "Super Mà". També s'han exposat els diferents micròfons utilitzats al llarg dels anys a la cadena i que són un recordatori de la innovació que s'ha anat implementant al ritme de l'evolució tecnològica.

Finalment, per pair el viatge emocional que suposa aquest retorn als inicis, l'exposició planteja una mirada al futur. La proposta gira entorn de la pregunta: "Com podria ser TV3 d'aquí a quaranta anys, el 2064?". De la mà d'estudiants de Comunicació Audiovisual, Periodisme, i Publicitat i Relacions Públiques de la Universitat Pompeu Fabra, en col·laboració amb professionals de 3Cat, s'han plantejat quatre possibles escenaris de futur de la plataforma, a partir de quatre hipòtesis fictícies que han resultat en una reflexió sobre els reptes del present, però amb un to imaginatiu i atrevit.

ETIQUETES:

Deixa un comentari