El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha aprovat l’informe previ sobre la proposta del Govern per al canal múltiple (MUX) addicional de televisió digital terrestre amb cobertura territorial a Catalunya. L'informe considera "poc ambiciós" l’objectiu inicial de la proposta de conveni entre Govern i RTVE, quan s’afirma que "abans de finalitzar el primer any, les emissions en català comprendran almenys el 60% del total". Com vam explicar a El Món de la Tele, el nou canal de la corpo espanyola assumirà el 100% de la programació en català "de manera progressiva". Així mateix, el CAC troba a faltar informació sobre els costos i la programació.
L'informe del CAC planteja la possibilitat que el MUX esmentat tingui, en la segona fase, dos canals privats, en comptes de només un, i que es pugui utilitzar per a la reciprocitat amb els canals públics del País Valencià i les Illes Balears.
Segons explica el mateix ens en un comunicat, el Departament de la Presidència va enviar al CAC el 20 de maig una sol·licitud d’informe previ per part del regulador audiovisual en relació amb una proposta d’acord del Govern sobre l’assignació prevista per al MUX addicional.
Les qüestions tècniques abordades pel CAC
La llei 2/2000, datada del 4 de maig, del CAC, i la llei 22/2005, de 29 de desembre, de la comunicació audiovisual de Catalunya, preveuen que el CAC informi amb caràcter previ sobre l’elaboració i aprovació, per part del Govern, dels plans tècnics de la ràdio i de la televisió a Catalunya.
La proposta governamental per al MUX esmentat, que havia tingut quatre canals de televisió, consisteix a assignar el 50% de la capacitat a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per a les seves emissions en ultra alta definició (UHD), el 25% a RTVE per a l’emissió d’un programa, i reservar la capacitat restant (el 25%) per a la gestió privada.
L’informe del CAC afegeix que la proposta de conveni "es limita a consignar una obligació genèrica" d’emetre una programació “per promoure la diversitat cultural i lingüística en l’àmbit del servei públic de comunicació audiovisual”, però remarca que no hi ha "més concreció".
“En aquest sentit, no se’n desprèn el tipus de continguts que es pretenen emetre, ni el target d’audiència al qual puguin anar adreçats, com tampoc la quantificació de la inversió en producció d’aquests continguts, dades que són especialment significatives, tenint en compte que, en qualsevol cas, han de respondre a la finalitat d’enriquir i incrementar la diversitat de l’oferta actual de la televisió digital 3 terrestre a Catalunya, així com fomentar l’impuls de la indústria audiovisual catalana”, indica l’informe del CAC.
Ni Balears ni País Valencià
El CAC ha volgut deixar constància de la possibilitat, en aquest cas no plantejada pel Govern, de destinar una part del MUX a la reciprocitat amb els canals públics del País Valencià i de les Illes Balears, À punt i IB3, que considera "una reivindicació de l’audiència de fa molts anys".
L'ens regulador considera que aquesta seria una "nova millora" en l’oferta per als espectadors no només quant a canals, sinó també en l’oferta de continguts audiovisuals en llengua catalana i en el foment de la diversitat cultural en l’espai comunicacional compartit.