Eurovisió

El ministre de Cultura acusa RTVE de "blanquejar el genocidi d'Israel" amb Eurovisió

El portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, segueix rebutjant la participació del país israelià en l'edició d’Eurovisió en ple conflicte a la Franja de Gaza

L'edició d'Eurovisió del 2024 ha estat marcada per les tensions polítiques, eclipsant pràcticament per complet l'escena musical. La presència d'Israel en mig del conflicte a la Franja de Gaza va provocar una onada de crítiques cap a la Unió Europea de Radiofusió (EBU, segons les sigles en anglès European Broadcasting Union), que després de negar la participació de Rússia després de l'esclat de la guerra a Ucraïna, s'ha mantingut ferma en la seva posició amb el país israelià. Concretament, des de l'Estat, el ministre de Cultura i portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, considera que "RTVE ha blanquejat el genocidi comès per Israel sobre Palestina".

Fins i tot, Sumar ha anunciat que demanarà a la televisió pública espanyola que comparegui per donar explicacions pel succeït durant el cap de setmana passat. Urtasun, a més, insisteix en el fet que "els valors transmesos en aquesta edició han estat als antípodes del que hauria de representar". "Van ser milions de persones les que vam sentir vergonya perquè l'organització d'Eurovisió servís pel blanquejament del genocidi en curs", va lamentar el portaveu de Sumar. 

A més, Urtasun no és l'únic de la formació que s'ha pronunciat públicament, i és que Yolanda Díaz també s'ha mostrat indignada a les xarxes per l'acció de RTVE. "No pot ser que un concurs que defensi la pau i la diversitat es converteixin en un acte de propaganda en mig d'un genocidi", exposava la vicepresidenta segona del govern de l'Estat.

La setmana eurovisiva a Malmö va estar acompanyada de constants manifestacions als carrers de la ciutat sueca. A més, dins del recinte qualsevol presència d'Eden Golan, representant d'Israel al festival, era rebuda amb xiulades, crits i esbroncades per part del públic. Aquests eren silenciats i amagats per la retransmissió oficial, eliminant-los de la pista d'àudio del directe i afegint aplaudiments pel damunt.

Després de la polèmica d'Eurovisió, Sumar reclama el boicot a la participació d'Israel als pròxims Jocs Olímpics que es celebraran aquest estiu a París. En aquest punt, insisteixen en la hipocresia de l'Estat, ja que reconeixen l'estat palestí alhora que participen en els mateixos esdeveniments internacionals.

ETIQUETES:

Deixa un comentari