MOVIMENTS

De Mediapro a Brutal Media: el capital estranger es queda amb les productores catalanes de més èxit

La companyia de Jaume Roures i Tatxo Benet va ser adquirida per un grup xinès al 2018 i la BBC es queda ara amb la productora d'"El foraster"

Jaume Roures al Parlament

L'anunci pel qual la productora catalana Brutal Media, responsable d'espais d'èxit com El Foraster de Quim Masferrer, passarà a formar part de BBC Studios, se suma al d'altres moviments similars viscuts els darrers anys per altres productores catalanes com Mediapro o El Terrat.

En el cas de la companyia fundada per Jaume Roures l'any 1994, va tancar un acord amb la xinesa Orient Hontai Capital l'any 2018 que es va quedar amb el 53,5% de les seves accions per 1.016 milions d'euros. Al 2022, l'empresa asiàtica va augmentar la seva presència adquirint el 85% de les accions de Mediapro, després d'una inversió de 620 milions d'euros. Això va permetre a la companyia amortitzar una part del deute que havia generat arran de la pandèmia però va deixar Roures i Benet amb només un 5% de les seves accions respectivament i la multinacional britànica WPP amb la resta.

Un canvi de propietari que va desencadenar la destitució de Roures el passat 27 d'octubre del 2023 per discrepàncies sobre el futur de la companyia. Tot i això, el Consell d'Administració va situar el seu soci, Tatxo Benet, com a nou president i soci gestor i Roures va anunciar la venda de les seves accions entre acusacions de "censura" per part del seu excompany. A finals del 2023, Roures es va desfer del seu 5% accionarial, per un import que hauria rondat entre els 40 i 100 milions d'euros.

Actualment la productora segueix triomfant amb espais d'èxit com Atrapa'm si pots a TV3 i també es farà càrrec de la nova plataforma 3Cat per un import de prop de 26 milions d'euros, entre molts altres projectes de cinema, ficció i de drets esportius a nivell mundial.

Plataforma 3Cat

El Terrat de Buenafuente

Abans d'aquesta compra, l'any 2019, la Mediapro encara liderada per Jaume Roures es va quedar amb El Terrat d'Andreu Buenafuente per 11 milions d'euros, sumats als 8 milions que acumulava de deuda. Una compra que va salvar la companyia nascuda l'any 1989 que es trobava en una situació financera crítica. Actualment, la productora segueix liderada pel propi Buenafuente i el periodista Agustí Esteve i ha produït espais d'èxit com el polèmic FAQS, La resistencia, o el recent Vosaltres mateixos de TV3.

Abacus i Roures

Com era d'esperar, Roures no es va quedar de braços plegats i el passat mes de gener va unir esforços amb una de les productores catalanes més emergents del moment com és Abacus (Jo mai mai), de l'empresari Oriol Soler. A principis d'aquest 2024, l'empresari i la cooperativa es van quedar amb els segells del grup Enciclopèdia Catalana. Un acord que va suposar la creació d'un nou grup editorial, amb prop del 8% de quota del mercat a Catalunya.

Tot i aquests moviments de capital, la llista de productores catalanes que triomfen i que es mantenen és llarga i extensa. Des del Minoria absoluta de Toni Soler, La Manchester de Ricard Ustrell, Veranda TV d'Ignasi Comillas, o Alguna Pregunta SL d'Antoni Bassas.

ETIQUETES:

Deixa un comentari