REPÀS

Els 10 millors moments televisius que ens ha deixat aquest 2023

Destaquen el retorn dels mítics "Gran Prix" i "Operación Triunfo", el tancament de 8tv i el naixement de la nova plataforma 3Cat

L’actriu Judit Martín caracteritzada de la Verge del Rocío a TV3

L'any 2023 és a punt d'arribar al seu final i és el moment de fer balanç del que ha donat de sí la televisió dels darrers 12 mesos. Un any en què hem vist desparèixer de la graella espais mítics com Sálvame després de 14 anys en antena a Telecinco o la històrica sèrie Cuéntame cómo pasó després de 22 anys i 23 temporades a La 1 de TVE.

No tot han estat adéus, també hem viscut el retorn dels mítics Gran Prix de Ramón García o Operación Triunfo, que ha estrenat una nova etapa a través de la plataforma Amazon Prime Video. Durant el 2023, Catalunya s'ha quedat sense cadena privada en català després del cessament de les emissions de 8tv, però també ha vist néixer la nova plataforma 3Cat de TV3.

A continuació, repassem els 10 millors moments televisius del 2023:

26/01: TV3 acomiada Manel Vidal i Joel Díaz deixa el Zona Franca

L'humorista Manel Vidal va ser acomiadat del Zona Franca, el fallit late night que presnetava Joel Díaz a TV3 arran d'una broma en la què el col·laborador va relacionar al PSC amb una esvàstica, símbol del nazisme. Una decisió que va provocar que el presentador decidís abandonar el programa: "Una decisió que considero injusta i inacceptable tant en el fons com en la forma en què s'ha pres i comunicat", va explicar el presentador.

L'espai, que només havia obtingut una audiència mitjana del 8,5%, va tornar al febrer amb Danae Boronat com a presentadora, però encara va perdre més audiència. Al juny, el programa va ser definitivament cancel·lat.

10/05: Un jutge investiga a Toni Soler i Jair Domínguez per un gag sobre la Verge del Rocío

El jutjat número 5 de Sant Feliu de Llobregat va admetre a tràmit una denúncia presentada per la Fundació Espanyola d'Abogados Cristianos contra el programa Està Passant de TV3 pel gag de la Verge del Rocío que es va emetre el 4 d'abril durant les vacances de la Setmana Santa.

El jutge va obrir una investigació contra els presentadors Toni Soler i Jair Dominguez en què se'ls acusava d'un delicte contra la Constitució espanyola tot i que la denúncia finalment va ser arxivada.

23/06: Últim Sálvame a Telecinco

El programa de Jorge Javier Vázquez es va acomiadar dels seus fidels espectadors després de 14 anys en antena el dia de la revetlla de Sant Joan amb l'absència destacada del seu presentador. El de Badalona no va entomar gens bé la supressió de l'espai i va preferir agafar-se la baixa mèdica setmanes abans del seu final quan es va fer pública la cancel·lació del programa.

Tot i que s'havia especulat que el presentador podria fer acte de presència durant el darrer programa, el cert és que finalment no va aparèixer. La sorpresa va arribar durant els darrers minuts quan l'espai va anunciar que saltaria a Netflix amb una docusèrie. Jorge Javier també reapareixeria més endavant amb el fallit Cuentos Chinos que només va durar dues setmanes en antena a causa de la seva baixa audiència.

24/07: Torna el Gran Prix a TVE

El Grand Prix, el popular concurs de Ramón García a La 1 de TVE, va tornar després de 18 anys de la seva última emissió i més de 27 anys després de la seva estrena. "Molt bona nit família, soc Ramón García i aquí comença el Grand Prix de l'estiu", van ser les primeres paraules del veterà presentador de 61 anys. Un retorn que va ser tot un exitàs d'audiència. A Catalunya, l'espai va aconseguir un magnífic 21,4% de quota; i un excel·lent 26,1% a Espanya.

16/10: 8tv se'n va a negre

La cadena privada que va néixer l'any 2001 a l'àrea de Barcelona de la mà del Grup Godó amb el nom de City TV i va fer el salt a tot Catalunya l'any 2003 amb la marca Td8, va desaparèixer dels televisors. La matinada d'aquest dilluns 16 d'octubre, l'administrador concursal va tallar el senyal del canal després d'haver acceptat una pròrroga de quinze dies per intentar trobar un successor.

El múltiplex que havia estat adjudicat a l'empresari italià Nicola Pedrazzoli i que englobava quatre cadenes (Fibracat, Barça TV, 8tv i Verdi Classics no va aconseguir la viabilitat del projecte a causa de la baixada de la publicitat, les pobres audiències i els deutes amb Cellnex, proveïdor del senyal dels quatre canals.

30/10: Arriba la nova plataforma 3Cat

L'anomenat "Netflix català", la nova plataforma del 3Cat que agrupa els continguts de TV3 i Catalunya Ràdio es va posar en marxa substituint l'obsolet 3alacarta per competir amb les grans platafomes i adequar-se als nous hàbits de consum.

Els responsables de TV3 i Catalunya Ràdio a la presentació del 3Cat

20/11: Operación triunfo torna a Amazon

El popular talent xou musical va reobrir la seva mítica Acadèmia a Amazon Prime Video, tres anys després de la seva última edició a TVE, convertint-se en el primer contingut en directe de la plataforma a Espanya.

27/11: Andreu Buenafuente torna a TV3

El dilluns 27 de novembre, TV3 va estrenar el nou Vosaltres mateixos d'Andreu Buenafuente. Un nou espai d'humor improvisat amb persones que consta d'un total de 8 programes d'una hora de durada i que s'ha situat líder de la seva franja. D'aquesta manera, el popular humorista va tornar a la cadena on va debutar a principis dels anys 90 de la mà de Miquel Calçada.

Un retorn que arribava després d'una llarga etapa a les cadenes espanyoles i la plataforma Movistar que va abandonar el desembre del 2021. La primera presa de contacte va ser amb el monòleg Curraràs, que es va emetre el dia de Sant Esteve del 2022 i que va repetir aquest 2023 amb Que ens bombin a tots!.

29/11: Adéu a Cuéntame després de 22 anys

Va ser un 13 de setembre del 2001 quan la cadena pública espanyola va emetre el primer epsiodi de la sèrie protagonitzada per Imanol Arias i Ana Duato que repassava la història d'Espanya. La ficció es va convertir en tot un fenomen assolint unes audiències milionàries de més de 7 milions d'espectadors durant les seves primeres temporades i va aconseguir mantenir-se en antena durant 22 anys i 413 capítols.

Cal recordar que la ficció que va arrencar remmemorant l'any 1968 i va acabar recordant els esdeveniments de l'any 2001, amb l'atemptat de les Torres Bessones al World Trade Center de Nova York com a protagonistes.

21/12: Toni Soler es retira de TV3

Toni Soler (58) ha aparegut per darrera vegada a l'Està passant de TV3 després de 7 temporades i 1269 programes a les seves espatlles. El popular presentador que també ha fet espais d'èxit com Malalts de teleSet de nitPolònia deixarà de conduir l'espai que fa de teloner del TN Vespre per poder assumir nous compromisos professionals, tal i com va anunciar en una visita recent al Col·lapse de Ricard Ustrell.

Abans d'acabar el programa, Soler s'ha dirigit als seus fidels espectadors de TV3 que durant tots aquests anys l'han fet líder d'audiència: "Moltes gràcies per ser-hi durant aquests sis anys. Us deixo en molt bones mans. Tot i que el cap i el cos em diguin que ja toca marxar, jo ja us trobo a faltar una mica a tots els que esteu a casa. Com que soc un tiu amb sort, estic covençut que ens tornarem a veure", ha conclòs deixant la porta oberta a un possible retorn. Així ho esperen molts espectadors. Molta sort Toni!.

ETIQUETES:

Deixa un comentari