PLATAFORMES

Quantes pel·lícules i sèries hi ha en català a les plataformes?

El contingut en la llengua del país es duplica en els últims dos anys a plataformes com Netflix, HBO Max o Filmin

Diversos dels continguts d'HBO Max | Europa Press

Una de les prioritats del Govern en diverses negociacions amb l'Estat al llarg dels últims anys ha estat trobar la manera d'incrementar el contingut en català a les plataformes globals de pagament. A banda, també ha format part del nucli de prioritats de la conselleria de Cultura des que va arrencar la legislatura catalana. La presència de material doblat o subtitulat a la llengua del país en serveis de vídeo a demanda com Netflix, HBO Max o bé Filmin -que és on hi ha més contingut en català- s'ha duplicat des de l'octubre del 2021, segons han detallat aquest divendres el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera Natàlia Garriga, en una roda de premsa a la sala Torres Garcia de Palau.

Fa dos anys, segons aquestes dades, hi havia 1.172 títols amb àudio en català, i ara aquesta xifra arriba als 3.005. Pel que fa als subtítols, el creixement ha comportat passar dels 1.999 als 3.988 en la llengua del país. Aragonès ha volgut elogiar específicament la tasca d'HBO Max, on les properes setmanes aterrarà doblatge específic en català de pel·lícules com Dune, Elvis, Matrix Ressurrections, Wonder Woman o The Batman. El 10% del catàleg d'aquesta plataforma, l'última a aterrar a l'Estat, ja es pot veure o escoltar en català.

Aragonès i Garriga han assenyalat, a banda, que els recursos que s'han destinat al català en l'audiovisual s'han triplicat des del 2020. En concret, s'ha passat d'una aportació de 9,9 milions a posar-hi recursos per valor de 32,6 milions. Els ajuts a la producció de llargmetratges i sèries que atorga Cultura, per exemple, s'ha multiplicat per sis. Des de l'any 2019, creixen de 2,9 milions d'euros -10 títols- a 18,3 milions l'any passat per a 29 títols. Un total de 24 de les 34 pel·lícules subvencionades per la Generalitat són només en català.

A banda, el cinema en català superarà per segona vegada consecutiva les xifres d'espectadors d'abans de la pandèmia. El 2022, per exemple, hi va haver el doble d'espectadors de pel·lícules en català -623.184- que l'any  2019, quan el nombre va ser de 309.793. El Govern considera especialment rellevant aquesta xifra, perquè des de la pandèmia han caigut un 40% l'assistència a les sales. L'any passat va ser satisfactori pel que fa a espectadors pels èxits d'Alcarràs, Dragon Super Ball o bé Minions: L'origen de Gru. La setmana vinent està previst que es presenti l'OTT de 3Cat, el conglomerat de mitjans públics catalans, que serà gestionada per Mediapro gràcies a l'adjudicació d'un contracte per valor d'11 milions d'euros. Tant Aragonès com Garriga han insistit en la idea que cal potenciar l'ús del català no només com a llengua d'aprenentatge, sinó també com a llengua de comunicació i d'entreteniment, i que passos com aquest van en aquesta direcció. Per això consideren que la presència del català a les plataformes és fonamental.

ETIQUETES:

Deixa un comentari