3CAT

El "Netflix català" ja vola: així funciona el nou 3Cat

La CCMA posa en marxa la nova plataforma que integra TV3 i Catalunya Ràdio amb continguts digitals que els usuaris podran consumir amb perfils personalitzats

La plataforma 3Cat aconsegueix el 6,3% de quota de mercat

Ja és una realitat. El "Netflix català" s'ha posat en marxa aquest dilluns amb la nova plataforma del 3Cat que agrupa els continguts de TV3 i Catalunya Ràdio, a més d'oferir-ne d'únics en format digital. Així, amb un senzill registre gratuït i ganes d'explorar, els usuaris ja poden consumir tots els productes elaborats per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), d'avui endavant 3Cat– des d'una única aplicació.

"Sabem que la ciutadania no només ens veu a través de la televisió o de la ràdio, on ens mantenim líders, sinó que també ho fan a través del món digital i les xarxes", ha assegurat la presidenta del 3Cat, Rosa Romà: "És un moment clau pel sector audiovisual català". Enguany els mitjans públics catalans han arribat als 40 anys d'història, i aquesta tardor fan un salt de gegant per canviar el paradigma de la comunicació al país: "Avui, al 3Cat, posem el centre de gravetat en la ciutadania: connectem els continguts amb les persones". "Estem vivint un moment transcendental d'una de les estructures d'estat", ha clamat la presidenta del Parlament, Anna Erra. Una reflexió que ha compartit també el president Pere Aragonès, que ha reivindicat l'aposta per l'audiovisual que està fent el Govern.

"El català és la nostra principal raó de ser i la Corporació no se'n pot quedar al marge", recordava la vicepresidenta del 3Cat Àngels Ponsa durant la presentació el març passat. I tenint en compte la situació de retrocés que està vivint la llengua catalana, la nova OTT vol ser un agent actiu per impulsar l'ús del català en l'audiovisual. A més, també farà la funció d'"eix connector" entre agents del sector audiovisual i donarà suport al talent per a la producció i distribució de continguts en català. De fet, la plataforma, tot i estar adreçada al públic en general, té l'objectiu de captar el públic més jove -adolescents i infants- dispers en altres plataformes de continguts massives per tornar a impulsar l'ús del català entre la ciutadania, tal com va passar fa 40 anys quan es van crear els mitjans públics catalans. 

La relació entre la plataforma 3Cat i TV3 i Catalunya Ràdio serà directa. Hi haurà continguts que s'emetran alhora pels dos canals, d'altres que es quedaran únicament al món digital i alguns dels més clàssics, com els Telenotícies, oferiran nous formats per adaptar-se als nous formats. Veurem un TN per Twitch? "Ens adaptem als nous hàbits de consum, com ja ho vam fer el 2004 amb el 3 a la carta", expliquen.

Com funciona?

Tots els usuaris que vulguin utilitzar la nova plataforma del 3Cat s'hauran de registrar, de forma gratuïta i crear-se un compte personal que els pot servir per a tots els dispositius, tal com passa amb les altres plataformes ja existents. Els continguts, a diferència del que estàvem acostumats fins ara, estan ordenats per temàtiques i, per tant, els continguts es mostren en carpetes que permeten un accés més fàcil i directe a l'usuari. Un dels valors afegits de la nova eina és l'apartat "La meva llista", un dels trets diferencials dels perfils personalitzats, on apareixen tots els continguts relacionats amb els programes preferits seleccionats per l'usuari: els interessos i gustos audiovisuals estan al centre.

La meva llista, un apartat de la plataforma del 3Cat per agrupar-hi els continguts preferits

Què hi podem trobar?

Directes, entreteniment, pòdcasts, esports, sèries, documentals, el SX3, el nou canal juvenil EVA… la nova OTT de continguts ho té tot. En resum, segons Romà, un gran ventall de "produccions exclusives amb una experiència renovada". Així, des d'ara es pot accedir a una gran varietat de continguts nous, com La travessa de Laura Escanes o el pòdcast El nou paradigma de Natza Farré i Judit Martín, però també clàssics, dels de sempre. Sí, els usuaris podran reviure tots els capítols del Cor de la ciutat o Plats Bruts.

La nova plataforma de continguts és pròpiament un hub de continguts en català al món digital: serà un ecosistema transmèdia i interactiu que oferirà continguts a demandadirectes -els canals i emissores de la Corpo-, espais per a la comunitatvideojocs, una botigamúsicacontingut textual i, fins i tot, contingut pedagògic. A més, la presidenta de 3Cat ha explicat que la nova finestra de continguts audiovisuals també s'obre al sector: "S'hi podran trobar continguts de Filmin o del Cruïlla, per exemple, per fer-los més accessibles a la ciutadania".

I, de cara al 2024, hi haurà un altre salt de gegant. La nova plataforma es transformarà en una "plataforma de país" amb l'objectiu d'esdevenir un eix connector entre els agents del sector audiovisual, a més de fer de motor de la indústria audiovisual del país. A partir d'aquest moment, el portal s'obrirà a tercers productors i els usuaris podran consumir catàlegs d'altres plataformes integrades a l'OTT.

ETIQUETES:

Deixa un comentari