COMUNICAT

La productora d'"Eufòria" respon a les amenaces de plagi de Cruz i Mainat: "Amarga decepció sense fonament"

Veranda TV emet un comunicat molt crític amb les acusacions de plagi dels creadors d'"Operación triunfo": "Desagradable sorpresa"

'Eufòria' (TV3)

Aquest dilluns s'ha conegut que els productors Toni Cruz i Josep Maria Mainat han presentat una demanda contra el programa Eufòria de TV3 per un presumpte plagi d'Operación Triunfo, el format que ells van crear i estrenar a TVE l'any 2001. Segons ha avançat RAC1, Cruz i Mainat portaran als tribunals tant a la productora del programa Veranda TV (Merlí, Persona infiltrada), com a la pròpia CCMA.

Segons expliquen els creadors d'OT, 'Eufòria' reprodueix, amb minúscules variacions, tots els elements essencials, la mecànica, les fases i els aspectes originals d"Operación Triunfo'". Tant és així que el mateix Toni Cruz ha entrat en directe al programa de Jordi Basté a RAC1, per explicar que té clar que si la justícia els dona la raó i determina que Eufòria és una còpia d'Operación triunfo, el programa de TV3 "haurà de tancar la paradeta".

Davant d'aquesta amenaça, Verdanda TV ha emès un comunicat aquest mateix dilluns. "No tenim cap constància d'aquesta querella", comença dient la nota, que respon a les acusacions de plagi que Mainat i Cruz han reiterat els darrers mesos.

"Expressem la desagradable sorpresa, i amarga decepció, que ens provoca l'acusació rebuda. Ens sorprèn per l'extemporaneïtat de la denuncia: per què no en va dir res durant l'emissió de la primera temporada? Que potser van esperar a comprovar si el programa era un èxit? Per què, tot i les piulades del juliol, no han dit res més fins ara, que ja anem per la quarta gala de la segona temporada? Ens sorprèn també per la virulència amb què està feta i, sobretot, per la improcedència dels arguments esgrimits", critica el text.

"No té cap mena de fonament"

"L'acusació de plagi que ens fan els Srs. Cruz i Mainat no té cap mena de fonament, doncs confon format i gènere. Eufòria s'integra en la tradició dels talent shows musicals. De fet, tant és així, que el mateix senyor Cruz esgrimia aquest idèntic argument l'any 2008, quan la distribuïdora del programa Got talent va acusar Cruz i Mainat d'haver plagiat el format arran de l'estrena de 'Tu sí que vales'. El senyor Cruz afirmava en una carta pública que "ajuntar elements universalment utilitzats no pot constituir un format registrable per una productora", i admetia explícitament que ells no tenen l'exclusiva mundial de tots aquells programes que incloguin "càstings de selecció de cantants, eliminacions setmanals, seguiment televisiu dels assajos i elecció del guanyador mitjançant els vots del públic", ja que si fos així aleshores "estarien immersos en un munt de querelles a cadenes de televisió i productores contra dotzenes de formats d'aquest gènere". Si l'any 2008, Cruz i Mainat sabien distingir entre gènere i format, no entenem per què ara no. Què ha canviat?"

Utilització oportunista

"Esperem, sincerament, que els Srs. Cruz i Mainat no estiguin utilitzant aquesta confusió entre gènere i format de forma oportunista. Seria trist descobrir que tanta animositat, amb les molèsties que se'n poden derivar per a tanta gent en un mercat tan competitiu com el nostre, no sigui res més que una manera interessada d'aprofitar l'èxit del programa per a altres menesters", critica el comunicat.

"Lamentem profundament que l'alegria que ha desfermat un èxit en català, massiu i reconegut arreu com el d'Eufòria no sigui compartida per alguns productors de la industria televisiva. Si 'Operación Triunfo' va aportar novetats al que oferien els talent shows musicals que el precediren, com 'Pop Stars' (Nova Zelanda), 'Pop Idol' (Nova Zelanda i Regne Unit) o 'Star Search' (Estats Units), per mencionar-se només alguns de molts, 'Eufòria' també ha aportat les seves, convertint-se en un format diferent, de la mateixa manera que ho van fer incomptables formats creats després d'Operación Triunfo i que van ser explotats, i encara ho són actualment, a tot el món, com 'Factor X', 'Got Talent', 'The X Factor', 'American Idol', 'The Voice', i un llarg etcètera".

La productora acaba el comunicat anunciant que "els nostres serveis jurídics estan estudiant les accions legals pertinents per garantir la defensa dels legítims interessos de la nostra empresa, així com la dels extraordinaris professionals que treballen amb nosaltres i la dignitat professional dels quals s'ha qüestionat amb tanta arrogància, de forma pública i gratuïta".

ETIQUETES:

Deixa un comentari