You are currently viewing <span>ÚLTIM CAPÍTOL</span> El "Crims" de 'La noia de Portbou' deixa en evidència a la policia espanyola: "És indignant!"
"La noia de Portbou" a "Crims"

ÚLTIM CAPÍTOL El "Crims" de 'La noia de Portbou' deixa en evidència a la policia espanyola: "És indignant!"

  • Post comments:1 Comment

Els espectadors esclaten amb les contradiccions del forense i la investigació que en va fer la Guàrdia Civil: "Vergonya aliena"

La tercera temporada de Crims arriba al seu final. Aquest dilluns 20 de juny s'ha emès el darrer episodi de la segona part del cas sobre La noia de Portbou, uns fets que van passar al setembre de 1990 al municipi de l'Alt Empordà. En el primer episodi, es va explicar la troballa de la noia que va aparèixer penjada d'una corda en un pi al costat d'un cementiri i com va ser la investigació de la policia, aleshores responsabilitat de la Guàrdia Civil.

Tot els va fer indicar que era un suïcidi i ni tan sols van fer-li l'examen toxicològic per poder determinar si l'havien pogut adormir o fins i tot drogar. A només 50 metres dels fets hi havia una tenda de campanya amb uns joves austríacs dormint. Però la Guàrdia Civil, els va interrogar i no els hi va fer cap seguiment posterior i els hi va acabar perdent la pista. Els anys van passar i cap familiar ni amic va reclamar a la noia. Qui era la noia de Portbou i què havia passat?

Onze anys després, el maig del 2001, les noves tècniques d'ADN haurien pogut ajudar a identificar al cos. Però quan es va ordenar exhumar al cadàver, va passar una altra desgràcia. El cos no hi era, només un mes abans havia estat treta del nínxol per enviar-la a la fossa comuna del poble.

El forense queda en evidència

L'any 2021, mentre Carles Porta i el seu equip prepara el cas, entrevista al doctor Lacaci, el metge forense que va analitzar el cadàver l'any 90. Lacaci durant el primer capítol, va revelar un altre fet destacat. No va anar a veure el cos al lloc dels fets perquè no li volien pagar el transport de Figueres a Portbou i per tant, no va poder veure quina era la seva situació. Una nova errada imperdonable.

Ara, 21 anys després, quan li porten les fotos de l'expedient es posa les mans al cap: "Esa ahorcadura es imposible. Creo que la colgaron dormida". "Això no ho ha pogut fer ella. Com a mínim va necessitar a dues persones", va afegir.

La policia espanyola en entredit

L'equip del Crims va seguir investigant pel seu compte i va aconseguir que dos policies alemanys i austríacs difonguessin les imatges de la noia a les seves xarxes socials. També va contactar amb el programa austríac Ungelöst, dedicat a casos no resolts que va accedir a emetre el cas a Àustria. Concretament el 23 d'abril del 2022. Dos dies després, l'equip de Crims va rebre un whatsapp: "I think we found out who the girl is!" ("Crec que hem descobert qui és la noia!").

El relat va indignar a molts espectadors per la mala praxi de la policia espanyola i el forense. Per si no fos poc, al segon episodi va aparèixer una veïna que vivia a tocar del lloc dels fets i que aquella nit va sentir els plors d'una noia i baralles entre joves que la van despertar. Un motiu que no va ser suficient per escoltar-la: "La policia em va dir: "Usted cállese y vaya para adentro".

Per què no van investigar a fons els austríacs de la tenda de campanya? Com pot ser que no es qüestionessin si podia tractar-se d'un assassinat? Per què no van fer l'anàlisi toxicològic per comprovar si havia pogut ser adormida? L'allau de missatges crítics amb la Guàrdia Civil van dominar a les xarxes. "Han quedat a l'alçada del betum".

Aquesta noticia té 1 comentari

  1. argonaut

    Els que hem fet la mili, sabem que es el chusquerisme. A la Guardia Civil n'hi ha molt d'aixó, i sovint manca profesionalitat. En Torrente podria ser hi un dels seus comissaris.¡, i no desentonaria

Deixa un comentari