Carles Porta: "TV3 ha d'entendre que 'Crims' és un programa molt més car del que ens està pagant"

Carles Porta

Parlem amb el presentador del programa de crònica negra que estrena la tercera temporada aquest dilluns 2 de maig

Per Sergio López

Carles Porta (1963, Vila-sana) és un dels noms de moda a TV3. Aquest dilluns 2 de maig, estrena la tercera temporada del programa "Crims", que constarà d'un total de 14 capítols. Tot i això, només se n'emetran vuit abans de l'estiu i la resta no veuran la llum fins a la tardor. Abans de la seva estrena, hem pogut parlar amb el periodista perquè ens expliqui quines novetats podrem veure als nous capítols.

ÀUDIO ENTREVISTA

Carles, com estàs?

"Estic molt bé, cansat, però molt content"

Què té "Crims per crear aquesta ansietat de veure programa rere programa?

(Riures). No ho sé. Això m'ho heu de dir vosaltres. Deu ser que ho fem bé, però ens costa moltíssim fer cada capítol de "Crims". Necessitem un any i mig per a fer bé un capítol.

Què podrem veure als nous episodis, quin serà el fil conductor?

Són casos nous. Intentem que siguin bons relats, treballats, intensos, amb orfebreria narrativa. "Crims" és un producte que té pocs secrets. Aquesta vegada titulem els casos amb els noms dels protagonistes. Farem: Kevin, Isidre, Marina, Manoli, Sònia, la iaia Anita i la noia de Portbou amb sorpreses molt importants.

Alguna novetat que ens vulguis avançar?

Comencem amb un segrest. Molta gent ens diu: sempre hi ha d'haver morts? No, el que fem és explicar grans històries i el primer cas és un segrest, un thriller molt intens. Nosaltres partim del periodisme per anar cap al cinema i amb aquest cas explorem un thriller tipus la sèrie "24 horas".

La frase "Posarem llum a la foscor" et persegueix molt?

(Riures). És una frase meva que un dia la fas sense ser conscient i al cap dels anys serà una frase feta. El nou Pompeu Fabra farà un llistat de frases fetes i inclourà "fa llum a la foscor", frase que va dir el 'carallot' del Carles Porta al seu programa. Va néixer del primer dossier per presentar el programa a Catalunya Ràdio i TV3. Jo deia que havíem d'explicar la part fosca de la nostra societat i per fer-ho s'hi ha de posar llum. I d'aquí ve la frase. Aclarim conceptes, què ha passat? Ara sou vosaltres, la gent, que l'heu feta gran.

Com ho feu per no caure en la catàstrofe i mantenir la rigurositat?

Nosaltres intentem seguir la regla de les tres erres: rigor, respecte i ritme narratiu. Rigor, perquè vull que cada dada que surti als nostres capítols, estigui contrastada i sigui totalment certa. Això ens dona credibilitat i la gent confia en nosaltres. Respecte, perquè és molt important que respectem a totes les persones que ens expliquen la seva història i sobretot a les víctimes i als seus familiars. Si no ho féssim així, no tindríem la transversalitat que tenim. I ritme narratiu, perquè al final el que volem és agradar. Sense aquestes tres factors no arribaríem a tanta gent. Intentem satisfer la curiositat de la gent, no el morbo. Nosaltres fugim del morbo.

En una entrevista a El País de fa uns anys, vas dir que som una societat que menysté a la víctima. Ho mantens?

Sí, la nostra societat només s'aproxima a l'èxit i associem la víctima al fracàs. A algú a qui li ha passat una desgràcia, que s'ha arruïnat o que li han matat a algú de la família, ho associem a fracàs i no és cert. El fracàs és del culpable, però el sistema (policies, jutges, fiscals) menystenen a les víctimes i això és molt lleig i ens empobreix molt. A mi m'obsessiona tractar bé a les víctimes i a les seves famílies, intentem acompanyar-les i que vegin que estem al seu costat i els entenem.

I als assassins, com se'ls ha de tractar?

Amb respecte, pels fets. Les circumstàncies són públiques però hi ha una intimitat que no tenim per què explicar.

Per què matem?

Cada persona té els seus motius tant per estimar com per matar. No en soc un expert, però crec que un crim és un fracàs col·lectiu executat per una persona amb una víctima. I aquest fracàs col·lectiu ens implica a tots. L'autor n'és el responsable, això és evident, però a aquesta persona li ha fallat tot, les amistats, la família, la societat, tot i quan falla tot, algú comet un crim. Per sort, en general les coses funcionen i no hi ha crims.

El cas de l'Helena Jubany va traspassar el fet de ser un programa i es va reobrir el cas gràcies a l'emissió de "Crims". Com ho porteu?

Això és una gran satisfacció. Com deia aquell: "Me llena de orgullo y satisfacción". La veritat és que no era el que buscàvem, però si mentre expliquem la història hem d'investigar i trobem coses, les diem. Si això, té una repercussió que porta a reobrir el cas ens sentim molt més útils, sobretot de cara a la familia de la víctima que porta 20 anys esperant que es faci justícia. Ara un jutge imputa a una persona dient que hi ha indicis suficients que podria haver participat en aquest assassinat, però el nostres objectiu és explicar bones històries i no tancar gent a la presó.

Nova direcció a TV3. Teniu esperances de seguir a la cadena?

Ens agradaria molt continuar a TV3. Estem molt disposats, si el Sígfrid Gras, que ara és el nou director provisional, és una de les persones que més ha lluitat per "Crims". Ara bé, han de canviar algunes coses perquè el programa que fem és molt més car que el que ens està pagant TV3, i ho saben. Estem en converses i crec que arribarem a bons acords. Entenem els problemes pressupostaris de la CCMA, però han d'entendre que el nostre producte és molt car. Per a nosaltres, la nostra voluntat és absoluta.

Quina és la diferència entre el que us paga TV3 i el que costa "Crims"?

Jo he signat una clàusula de confidencialitat. No em toca a mi. Sí que et puc dir que qualsevol episodi de 'true crime', de qualsevol cadena o plataforma, s'està pagant a més del doble de que estem cobrant nosaltres i la qualitat és comparable. Ja et dic jo que la qualitat és molt superior la nostra i estem en un preu molt inferior, que vam acceptar al seu dia, però les coses han canviat. Crec que ens en sortirem

Teniu una bona relació amb TV3?

Tenim molt bona relació amb la direcció de TV3, tenim voluntat de continuar, però han de canviar les condicions. A TV3 ja ho saben. Ara estan en ple canvi, hem de tenir paciència (una miqueta) i estic segur que ens posarem d'acord. Per part nostra hi posarem tot el què calgui per continuar fent capítols per a TV3. Esperem que per part de la CCMA també. De moment ens diuen que sí.

ETIQUETES:

Deixa un comentari