ANÀLISI

Una 8tv cada cop més consolidada

Analitzem els primers 6 mesos de la nova etapa de la cadena privada en català, 8tv, ara a mans de l'italià Nicola Pedrazzoli

'8maníacs' (8tv)

No fa ni sis mesos que va arrencar la nova etapa de 8tv sota la batuta de l'italià Nicola Pedrazzoli i la cadena ha viscut canvis constants de graella, per mirar de trobar quins programes agradaven més a l'audiència. A continuació, passo a analitzar el més destacat d'aquest primer mig any:

Des que va començar la nova etapa, han desaparegut programes com 'Opina Jove', després de les baixes audiències i alguna polèmica; o el 'PAM', que va ressorgir en una altra franja com un dels espais estrella de la cadena amb 'El circ'. Qui també va viure un canvi destacat, va ser Ares Teixidó i el seu 'Sexual revolution', que va passar de ser diari a setmanal els diumenges a la nit, i ara ha passat a ocupar també les nits dels dissabtes. Fins i tot, hi ha hagut canvis d'idioma, com és el cas del 'Rondeando', que inicialment es deia 'El Curubito' i es feia en castellà, i ara s'emet en una nova franja i en català. I pel que fa al 'Directe! Catalunya', va passar d'estar conduït pel Miquel Serra a l'Albert Brosa i, des d'aquesta setmana, ha deixat les tardes per emetre's de 12 a 14:30.

Punts forts i dèbils de la cadena

L'empresari Nicola Pedrazzoli continua temptejant terreny, i la seva televisió ja ha aconseguit doblar la quota de la seva arrencada al mes de setembre (0,3%), passant a un 0,8% al desembre i a un 0,7% al gener. Dades que, tot i ser discretes, van millorant de mica en mica i sobretot ha aconseguit un públic fidel en alguns dels seus programes. Per exemple, 'El circ' del Frank Blanco, ja reuneix cada nit prop de 40.000 espectadors i supera el 2% de quota, i ha aconseguit tenir a uns seguidors incondicionals. Un fet essencial per a un programa de televisió: que agradi allò que emet.

"És un error comparar 8tv amb amb TV3"

Que la cadena privada estigui en constant canvi és una balança que es contrapesa. D'una banda, és important que es vagin valorant productes nous i franges horàries diverses, però de l'altra, crec que és contraproduent alterar constantment la programació, ja que això genera desconcert als espectadors i trenca amb la seva fidelitat.

Pel que fa a la seva marca, considero que és un error comparar-la amb TV3. Ans al contrari, crec que 8tv té l'oportunitat d'oferir el que una bona part dels espectadors catalans demanen des de fa temps: entreteniment. La televisió pública ha aconseguit ser líder però a partir d'un públic molt concret i definit. 8tv hauria d'anar a buscar als espectadors que ara desconnecten amb els programes de les privades espanyoles.

"'El circ' ha aconseguit un nivell de convidats de renom i amb la bogeria d'uns col·laboradors molt curiosos i diversos"

La clau per millorar el rendiment és no tenir pressa i anar fent proves. Hi ha programes que, personalment, considero que poden arribar a ser molt potents. Entre setmana, 'El circ' ha aconseguit un nivell de convidats de renom i amb la bogeria d'uns col·laboradors molt curiosos i diversos. El 'Rondeando' s'ha fet amb un target molt concret, però que sembla que funciona. Per tant, crec que és molt important cuidar aquests espais i potenciar-los, mantenint-los en la seva franja horària i fent, en tot cas, petits canvis que puguin acabar de donar forma al producte.

"La fórmula de l'èxit de 8tv ha de recaure en arriscar"

Pel que fa als caps de setmana, m'agrada que es jugui amb una doble oferta: la d'actualitat informativa, com és 'OpinaCat' amb Marco Chiazza; i entreteniment arriscat amb l'Ares Teixidó i el seu 'Sexual Revolution'. I com no, de la interessant barreja del '8maníacs' del Miquel Valls, que considero que és el producte ideal per a les tardes del cap de setmana amb actualitat i entreteniment distès. La fórmula de l'èxit de 8tv ha de recaure en arriscar, i si la cadena és capaç de fer-ho, generar contingut alternatiu, que li proporcioni un segell propi que pot atraure a un públic català curiós.

Un altre fet a considerar, són els protagonistes de la cadena. Crec que el projecte de 8tv ha de comptar amb rostres televisius potents i, fins i tot, amb relíquies que l'audiència troba a faltar, com Aramís Fuster. Tot i això, la cadena no ha d'oblidar que sempre és bo apostar per cares noves i nous talents emergents que poden sorprendre els espectadors.

Què li espera a la 8tv del futur?

Per començar, la cadena estrenarà el pròxim 14 de febrer un programa per trobar parella: 'Tu sí, tu no', a la franja prèvia a 'El circ' en prime time. El programa estarà presentat per la model Renata Zanchi, i no Miquel Serra com s'havia anunciat que, de moment, es queda sense programa. Nicola Pedrazzoli ja va avançar al Rocco Steinhäusser, a RAC1, que pròximament s'estrenaran tres nous programes i es comptarà amb nous platós de televisió. Un pas necessari per fer un salt qualitatiu necessari. També sona el fitxatge de Bibiana Ballbè, que presentaria un espai nocturn de divendres a diumenge, i el d'una dona molt coneguda i mediàtica per fer un programa d'actualitat diari.

Confio en poder veure programes innovadors i alternatius que sorprenguin, recuperar rostres potents, noves cares i nou contingut i, sobretot, diferenciador. Paciència als espectadors, entusiasme al seus protagonistes i molta originalitat i atreviment pel Nicola!

ETIQUETES:

Aquesta noticia té 1 comentari

  1. Jaume Mateu

    Dir que 8Tv és la cadena privada en català és està molt lluny de la realitat, ja que la gran majoria de temps d'emissió emet en castellà. El que a Catalunya fa falta i tindria èxit seria una VTM (Vlaamse Televisie Maatschappij) a la catalana, però crec que això avui dia és impossible d'aconseguir.

Deixa un comentari