Els programes de cuina són un dels formats de major èxit de la història de la televisió. Només cal veure les audiències diàries a Catalunya per comprovar com arrasa el Cuines del 3Cat o, fins i tot, les receptes diàries d'un tòtem de la petita pantalla en uns fogons com Karlos Arguiñano.
A través de plataformes com TikTok, YouTube o Instagram, les receptes també són un reclam absolut per a milions de persones. Dubtes, recomanacions, intentar reproduir plats de diferents nivells o gustos, sorprendre els teus convidats, algú a qui estimes... Ara, a la televisió pública catalana, aterra un programa que se suma a aquesta tendència perenne i n'afegeix un punt de qualitat: la tècnica, la mestria i l'experiència de les nostres àvies.
El tàper de la iaia és un programa de cuina catalana, ja disponible a la plataforma 3Cat, amb un objectiu doble: aprendre plats gustosos de la nostra gastronomia des d'una "perspectiva fresca, amable i natural" i conèixer les històries personals de sis dones del país repartides pel territori.
La Dolors, la Maria, la Roser, la Marina, la Sílvia i la Joaquima en són les protagonistes. A més, amb l'enfocament del programa, la intenció d'aquestes grans cuineres és aconseguir fer "el tàper" per als més joves o per aquelles persones que no tenen gaire temps per cuinar.
Transmeten "la cuina que han vist sempre a casa", explicant el coneixement que els ha arribat a través de les mares, les àvies, les sogres o les dones de la família i el seu entorn. Quines receptes hi trobareu? Fricandó, cassola de tros, sarsuela, sardines amb suc, peus de porc, suquet de peix, crema catalana, coca, caragols... gastronomia catalana en els seus orígens i grans expressions.