Televisió

«Una llengua ha de ser sexi, ha de ser necessària»: triomfa l'especial del 3Cat sobre el català

Referents lingüístics i culturals del país, des d'Aitana Bonmatí, Emma Vilarasau o les Can Putades, posen sobre la taula propostes per millorar la salut de la llengua

  • Aitana Bonmatí i Agnès Marquès, durant el programa «Català, al resCat» -

ARA A PORTADA

Publicat el 05 de març de 2025 a les 10:55
Actualitzat el 05 de març de 2025 a les 12:45

El català pateix una situació molt delicada. Les dades de la darrera enquesta d'usos lingüístics corresponent al 2023 presentada pel Govern va revelar que hi ha feina per fer. Un 32,6% dels enquestats assegura fer servir la llengua del país de manera habitual, una xifra que suposa un retrocés respecte del 36,1% que retratava l'últim estudi. La llengua també recula (i molt) entre els joves, i en aquest escenari, el 3Cat, en "el seu compromís pel català" ha encetat diversos projectes per abordar-lo.

Aquest dimarts a la nit, passant la mà per la cara en audiència el partit de Champions del Madrid i l'Atlètic, la pública del país estrenava Català, al resCat, un monogràfic divulgatiu presentat per Agnès Marquès que ha analitzat l'ús del català a casa nostre. En quins entorns es fa servir, quins problemes pateix, com podem radiografiar la realitat del carrer i quines solucions posar sobre la taula.

Gràcies al testimoni de referents anònims i altres de ben populars com Pere Arquillué, Julien, Aitana Bonmatí, Raimon, Mònica Terribas, David Selvas, Emma Vilarasau i les noies de Can Putades que visualitzen que el català pot ser i és l'eina d'èxit de molts professionals del país, el programa ha tingut un bon ressò a les xarxes socials. "Una llengua ha de ser sexy, ha de ser necessària", ha dit Selvas durant el programa.

"L'estat espanyol s'hauria de posar les piles i entendre que si hi ha quatre llengües oficials, són quatre llengües oficials. No escrites en un paper, sinó de veritat", ha dit l'actriu de teatre, cinema i televisió, reclamant un reconeixement per part de l'administració central.