Radiotelevisió Espanyola continua traslladant al públic que es troba en un procés de canvi. Arran de l'arribada de José Pablo López a la presidència de la corporació, la televisió pública ha alterat la normalitat de les seves nits amb La Revuelta, s'ha nomenat un nou director d'informatius a Ràdio Nacional i La1 ha cancel·lat tres programes a les tardes per encabir un projecte que encara no ha sortit a la llum; a banda d'acollir el programa de Marc Giró. El darrer canvi que s'ha produït a la corporació s'ha produït en els informatius televisats, amb un nou plató i un posat similar al que ja tenia en els darrers quatre anys.
El canvi d'imatge arriba després que la corporació anunciés reformes al plató a Nadal. Alejandra Herranz, la presentadora del Telediario del migdia, ha sigut l'encarregada de mostrar als espectadors la majoria de coses han canviat a l'espai que condueix, tot i que els primers a fer-ho han sigut Álex Barreiro i Sirún Demirjian a l'edició matinal. L'audiència ha pogut observar canvis lleugers en la gamma cromàtica, els grafismes i la tipografia dels recursos que utilitzen els informatius. El plató defuig dels tons foscos del darrer disseny del Telediario i aposta per un estil més lluminós. Gran part dels canvis han sigut notoris a la secció del temps, que estrena capçalera i grafismes en 3D.
Más cositas de la nueva imagen del Telediario
— Hugo 💻💙 (@hugo_cnm) January 13, 2025
(Personalmente pienso que Alejandra esta sobreiluminada) pic.twitter.com/PZgfCo10mS
La1 ha fet palès del canvi en els seus informatius en iniciar el Telediario. La capçalera dels informatius ha canviat suaument de forma visual i en la seva sintonia, que incorpora sons de percussió. La portada de les notícies té, com la resta d'elements gràfics del format, un estil continuista respecte l'anterior disseny. La nova imatge destaca per utilitzar un blau més apagat que el disseny anterior i per una tipografia mínimament diferent, més gruixuda. Els titulars apareixen amb una bafarada fosca i fa ús de les minúscules, a diferència de l'antic format. El logotip ("mosca") de La1 es desplaça a l'extrem superior dret per primera vegada.
Més enllà de l'estètica dels gràfics, els informatius també han estrenat un plató que canvia la forma en què els espectadors segueixen el Telediario. L'espai és il·luminat d'una manera més càlida, un factor que ha sigut visible al rostre dels presentadors. Aquests es mouen per un espai diàfan que compta amb el mateix terra negre i una taula blanca similar a l'anterior, però que presenta una forma corba i uns acabats més arrodonits.
Nuevos grafismos en Telediario - 13/01/2025 pic.twitter.com/vo0YwHQtVF
— Archivando Televisión (@ArchivandoTV) January 13, 2025
Al llarg dels 68 anys d'emissió del Telediario, els informatius han canviat d'ubicació i imatge en diferents ocasions. Els primers es van dur a terme a un xalet del Passeig de l'Havana de Madrid, abans que es construïssin els platós de Prado de Rey. Aleshores només comptava amb dues màquines d'escriure, un teletip i dos telèfons, a banda d'utilitzar notícies reciclades de Ràdio Nacional i retalls de diari. A partir del 1964, quan el Telediario es va traslladar als platós centrals de RTVE, es van modernitzar amb recursos gràfics com cortinetes i encadenats. Més endavant, va desplaçar-se fins a Torrespaña i es comencen a incorporar orelleres i teleapuntadors. Des de llavors, els informatius han anat evolucionant en colors, pantalles i elements del plató fins al 2021, la penúltima vegada en què La1 ha estrenat nou format.
L'any d'estrena del nou format a les notícies de Televisió Espanyola coincideix amb el de 3Cat. La corporació catalana va anunciar el passat octubre que canviaria l'aparença dels seus informatius, així com la disposició dels seus serveis informatius. Malgrat que encara no es coneix quin serà el seu nou disseny ni quan es mostrarà, 3Cat ha avançat que disposarà de noves càmeres robotitzades i que prescindirà del croma per donar pas a les pantalles físiques.