La mort sobtada del periodista Agustí Forné ha commocionat Catalunya. A 62 anys, Forné s'havia guanyat una gran reputació com el cronista del món casteller, amb un estil apassionat, rigorós i un to a voltes simpàtic a voltes sorneguer que el feia connectar de seguida amb l'audiència. Cara visible de la delegació del Camp de Tarragona durant prop de dues dècades, del 1989 al 2015 i emblema del TN Comarques de Tarragona, el 2015 va fer el pas als informatius de TV3.
Una multitud de personalitats s'han volgut acomiadar del carismàtic comunicador, que va fer vibrar el món casteller amb les seves cobertures. Una onada de missatges de condol s'han escampat com la pólvora a les xarxes socials. Des de polítics amb el president de la Generalitat al capdavant, colles castelleres, periodistes, companys o, simplement, espectadors, moltíssimes persones han lamentat el seu traspàs, deixant palès que la humanitat d'Agustí Forné era transversal. El recordem amb deu moments mítics del periodista.
El primer 2 de 9 amb folre i manilles: l'inici de l'era d'or
Agustí Forné ha destacat per moltes coses, però sobretot serà recordat per ser la cara de les retransmissions de les diades castelleres a TV3. L'estil del narrador ha aconseguit alliberar els castells de l'espectacle folklòric per dotar-lo d'una dimensió esportiva, i per tant cultural. Un dels castells narrats amb més història fou la jornada del 21 de novembre del 1993. Els Minyons de Terrassa van carregar un 2 de 9 amb folre i manilles per primer cop en l'era moderna. Era el primer de gamma extra: "Atenció que estem a punt de viure un moment importantíssim en el món casteller", pronosticava Forné. Així va ser. Aquella diada va marcar el despertar mediàtic dels castells.
La diada de Santa Úrsula del 2019: la cirereta del pastís
A partir del 2015 l'aposta de TV3 pel món casteller s'intensifica i passa a emetre amb regularitat les sis diades. És el moment de més auge de l'era moderna dels castells que s'allargaria fins la Covid. Un dels punts àlgids d'aquesta expansió va ser la diada de Santa Úrsula del 2019. Primer la Colla Vella dels Xiquets de Valls i després la Jove farien el primer 3 de 9 sense folre de la història. "Carregat, carregat, carregat, carregat (...) tocava anar-hi, anar-hi, anar-hi" va esclatar Forné en una narració que ja forma part de l'imaginari col·lectiu dels castells.
«Que boti l'Agustí»
La passió que l'Agustí Forné sentia pels castells era recíproc per l'estima que el món casteller tenia pel periodista tarragoní. Tant és així, que una de les connexions entre plató i diada, el públic es va posar a cantar un "que boti que boti" curiós: estava dedicat al narrador de la jornada. "Que boti, que boti, que boti l'Agustí", esperonaven. Al principi, Forné s'hi va resistir, però de seguida va deixar-se endur per la seva amenitat i va guimbar, de manera tímida, davant de la càmera. Un gran moment que demostra la química amb la seva figura.
Els «prublemes» del TN Comarques
Castells a banda, la trajectòria de Forné està estretament lligada amb el Camp de Tarragona. Un dels seus rols més mítics va ser el de conductor del TN Comarques, on va contribuir a la tasca de retratar un país, allunyat del tòpic del territori. Ara bé, un dels seus moments més recordats és, precisament, el dia que es va fer l'informatiu més curt: Una sèrie de problemes tècnics feien que no es pogués emetre l'espai en condicions: "Tenim 'publemes' tècnics que ens 'impideixen' començar el Telenotícies com ho fem habitualment", deia. Anys més tard, reaccionaria a la seva peculiar manera de dir 'problemes' i 'impedeixen', en un espai de Catalunya Ràdio.
Avui s'ha mort l'Agustí Forné, la cara comunicativa del món casteller als mitjans públics. Som diverses les generacions hem crescut amb la seva cara i locució.
— Gerard Furest (@gerard_furest) October 16, 2024
Al vídeo de sota fa broma sobre els "publemes" tècnics que li "impideixen" un directe 100% perfecte. DEP. pic.twitter.com/t2xlvuEkOn
La «travessa» de Forné durant la gran nevada
Un dels moments més mítics d'Agustí Forné no té res a veure amb els castells. Va passar el 2010 durant la gran nevada a Catalunya que també va afectar Prades. Forné hi va fer cap i va connectar en directe amb el Divendres per explicar les complicacions i la incomunicació que hi havia a la ciutat del Baix Camp. Forné hi apareixeria fredolic, amb cara de fred i totalment cobert per aguantar les baixes temperatures. Tot i això, es posaria a fer un recorregut en directe pel mig del gruix de la neu... fins a arribar a un cotxe totalment cobert per la nevada: el seu. "Aquest cotxe no necessita cadenes, necessita un miracle", ho rematava quan li preguntaven com sortiria d'allà.
Del rellotger de Barcelona a la veu de Renfe: les preguntes d'Agustí Forné
La vena simpàtica i espontània de Forné li servia per connectar amb l'audiència. Això ho feia servir per programes més distesos però també com una eina per explicar històries humanes amb una gran delicadesa. Hi ha un repertori de reportatges dels seus darrers anys que ho exemplifiquen. I sí, el tarragoní no només era de comentaris enginyosos, també de fer-se preguntes simpàtiques i interessants. Una de les més recordades és la peça que va fer sobre quina era la funció del rellotger de Barcelona. O la que va firmar pels informatius de TV3 sobre les veus de Renfe, el Metro de Barcelona o els Ferrocarrils, filmada amb una gran elegància.
Un 'bon minyó'
La complicitat del periodista tarragoní feia que es trobés en tots els saraus. Un dels més ben trobats dels darrers anys va ser la seva participació al mocumentary 'Els bons minyons' un fals documental que explicava com el secret de l'èxit dels Minyons de Terrassa era que eren celibats.
Pífies, befes i bona cara davant els problemes de directe
Com a conductor, Forné brillava en les connexions amb els conductors de programa, amb uns passos espontanis que de vegades se li n'anaven de les mans. "Què ens esteu preparant al TN Comarques", li preguntaven en un avançament del sumari? "Doncs us estem preparant un homicidi", va dir, en referència a un dels temes destacats del dia. Una de les pífies més sonades, fou quan va voler introduir la llegenda de Sant Jordi: "Sant Jordi va matar la princesa (...) va matar el drac volíem dir".
La inauguració de Port Aventura
El 1995, Port Aventura va desembarcar a Salou, en què el parc temàtic ha tingut un gran impacte. TV3 va fer un programa especial per la inauguració, amb Forné com a conductor. És una de les transmissions de culte del periodista tarragoní en què desplega la simpatia rigorosa que el va caracteritzar: hi ha una entrevista a Jordi Pujol, un domini de l'escena que evoca a altres programes com el final de temporada del Tot es Mou 2023 i un pas a la periodista Montse Mora històric: "Parlant de persones que no han dinat, hi ha la nostra companya Montse Mora que ara mateix es passeja en vaixell per l'estany del parc".
L'última transmissió
Sense saber-ho, Agustí Forné va fer l'última transmissió a la diada de Santa Teresa del Vendrell, diumenge passat, amb la crònica de la jornada. Havia de ser de castells i així va ser. La professionalitat, el rigor i l'entrega van ser la marca de la casa d'aquest periodista de "raça" fins l'últim dia.