Situació inèdita als Goya: «El 47» comparteix millor pel·lícula en una gala amb accent català

El film de Marcel Barrena rep cinc guardons mentre que "Segundo premio" s'alça amb tres reconeixements; Eduard Sola guanya el millor guió original per "Casa en flames" i Eduard Fernández el de millor actor per "Marco"

Publicat el 09 de febrer de 2025 a les 08:39
Actualitzat el 09 de febrer de 2025 a les 08:54

El 47, de Marcel Barrena, ha guanyat el Goya a la millor pel·lícula ex aequo amb La infiltrada, d’Arantxa Echevarria, en una decisió inèdita en els premis de l’Acadèmia del Cinema Espanyol. Repetint el patró dels Feroz, la gala ha tingut un marcat accent català. El 47 ha rebut cinc guardons, entre els quals el de millor actriu de repartiment per Clara Segura.

Segundo premio, d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, amb tres reconeixements, s’ha alçat amb el guardó a la millor direcció. Eduard Sola s’ha endut el premi al millor guió original per Casa en flames, l’actor Eduard Fernández, millor actor per Marco i Laura Weissmahr, millor actriu revelació de Salve Maria.

Sobre l'"empat" a la millor pel·lícula, fonts de l’Acadèmia del Cinema Espanyol han explicat que, en obrir els sobres, les dues pel·lícules tenien el mateix nombre de vots, una situació inèdita a la història dels Goya en aquesta categoria.

Barrena ha dit que El 47 és "un film sobre gent bona que fa coses bones i tot el bo que li passi a la pel·lícula és gràcies als veïns de Torre Baró, que avui han construït una sala de cinema" per seguir la gala. Barrena també ha dit que el llargmetratge està dedicat a les seves arrels, a la seva ciutat, i a la seva llengua, el català.

Segura ha destacat que Carme Vila va fer “una revolució silenciosa ensenyant a llegir i escriure, ensenyant català als nens i les dones que no van tenir accés a l’educació. "Tenir accés a l’educació és tenir l’oportunitat de ser més lliures i pensar i poder revelar-se i ara més que mai contra les polítiques de la por que ens fan menystenir aquell que és diferent. No ens poden fer oblidar que tots vam ser estrangers en algun moment", ha afegit.

L’actor Salva Reina ha guanyat el Goya al millor actor de repartiment per El 47. Després de recollir-lo, ha agraït, emocionat, la possibilitat de participar en el film i interpretar “aquest cateto andalús” amb una vida com la de "dos milions d’andalusos que van emigrar exiliats de la seva terra. Gràcies per donar veu a aquesta gent humil, honorable i poderosa que van patir". Reina ha assenyalat que El 47 és molt actual: “Per tots els Torre Baró que hi ha, per com tractem els immigrants i per l’habitatge. Cap persona és il·legal”.

A l’inici de la gala, Laura Canals i Ivan López també han recollit el premi als millors efectes especials per El 47. El llargmetratge dirigit per Barrena també ha estat reconegut amb el Goya a la millor direcció de producció.

Tres guardons per a Segundo premio

La pel·lícula Segundo premio ha rebut tres guardons, entre els quals els de millor direcció per Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez. Després de recollir el premi, Rodríguez ha dit que el film parla dels llaços que uneixen uns músics en un moment de creació col·lectiva.

Segundo premio també ha estat guardonada pel millor so. Eva Valiño ha recordat que recentment a Barcelona es va evitar el desnonament de la Casa Orsola. "Necessitem governs que apostin per les persones i no comerciïn amb éssers humans". La pel·lícula també ha rebut el Goya al millor muntatge, que ha recollit Javi Frutos.

Eduard Fernández, millor actor protagonista

Un altre protagonista del palmarès ha estat Eduard Fernández, que ha rebut el premi al millor actor per Marco. “És el personatge més complex que he fet mai, contradictori, odiós, estimable a vegades i d’una humanitat desbordant que és difícil comprendre”, ha indicat. Fernández també ha avisat del perill del feixisme i que “venen temps difícils”.

Eduard Sola, reconeixement per Casa en flames

El guionista Eduard Sola s’ha endut el premi al millor guió original per Casa en flames. "Jo i la meva generació som fills d’una multitud de supermares, dones que se’ls va exigir treballar fora de casa sense desprendre’s del treball dins d’aquesta. Hem de dir a les nostres mares que som conscients de tot el que van fer per nosaltres", ha apuntat.

La coproducció catalana Papallones negres ha guanyat el Goya a la millor pel·lícula d’animació. El director David Baute ha fet una crida al reconeixement de la figura del migrant climàtic. El productor d’Ikiru Films Edmon Roch ha recordat que fa nou anys, gràcies a Baute, va conèixer que existia la figura del refugiat climàtic i que la principal causa de migració era l’escalfament global.

Altres premis amb accent català

Per la seva part, Laura Weissmahr ha guanyat el Goya a la millor actriu revelació de Salve Maria, de Mar Coll. Weissmahr ha compartit el premi amb tot l’equip del film. “És una pel·lícula valenta: convida a reflexionar i et dona un cop de peu a l’entranya”, ha dit.

Pepe Lorente ha recollit el Goya al millor actor revelació pel seu paper a la coproducció catalana La estrella azul. “Hem fet una pel·lícula bonica, que porta llum, que nodreix i hem evocat l’ànima d’un esperit necessari, d'un artista autèntic”, ha assenyalat. El director del film Javier Macipe també ha estat guardonat amb el Goya a la millor direcció novell.

Edu Grau ha rebut el Goya a la millor direcció de fotografia per La habitació de al lado. “Quan fèiem curts a l’ESCAC mai hauríem somiat les pel·lícules que hem fet ni compartir aquest moment”. Ha tingut paraules d’agraïment per Pedro Almodóvar: “Ets llum en un món amb massa tenebres”. El film La habitación de al lado també ha estat reconeguda amb el millor guió adaptat per Almodóvar i la millor música original.

Un altre català Àlex Lora ha guanyat el Goya al millor curtmetratge de ficció per 'La gran obra'. El cineasta ha dedicat el premi a les persones amb diversitat funcional. A la gala també s’ha premiat Carolina Yuste amb el premi a la millor actriu per La infiltrada; La virgen blanca amb el millor disseny de vestuari i la millor direcció artística, i a La guitarra flamenca de Yerai Cortés amb els premis a la millor pel·lícula documental i a la millor cançó original.

Ainda estou aqui s’ha endut el reconeixement al millor film iberoamericà i Emilia Pérez, a la millor pel·lícula europea. “Davant l’odi i l’escarni, més cinema i cultura”, han destacat els seus representants, en una clara referència a la polèmica entorn de l’actriu Karla Sofía Gascón.