La plataforma 3Cat és tot un èxit i els objectius inicials que es van establir des de l'anomenada antigament Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) han quedat pràcticament assolits. Ara, el camí és créixer i mantenir l'aposta per aquest servei en streaming. Així ho han apuntat aquest dimarts els principals responsables dels serveis públics de Catalunya, que han fet un balanç general del primer any de funcionament de la plataforma OTT, a més d'anunciar un conjunt de novetats i explicar quins són els camins actuals que es dibuixen per tal d'aconseguir noves fites.
Per aterrar xifres absolutes: 3Cat ha arribat als prop d'1,17 milions d'usuaris registrats, 219 milions de reproduccions i 342.500 hores de continguts en català en el primer any de vida. La presidenta de l'ens audiovisual, Rosa Romà, ha remarcat "l'aposta de país" que suposava establir les bases de la plataforma de continguts i fer-la créixer, pas a pas, "sent conscients del desplegament tecnològic" que requeria i de la necessitat del públic perquè respongués. I fer-ho, ho ha fet. I encara hi ha molt camp per recórrer, destacaven els responsables. Les dades són encara més cristal·lines: mensualment s'hi connecten un milió de dispositius i generen 3,6 milions d'hores de consum audiovisual.
Romà ha valorat molt positivament els continguts creats especialment per a la plataforma, també aquells que han viscut d'una manera híbrida amb la televisió convencional, però especialment en les apostes i els riscos assumits per part de TV3 i Catalunya Ràdio a l'hora d'aposta per la creació de ficcions, programes, pòdcasts o espais (fins i tot els de nínxol) per vertebrar l'audiència actual de l'OTT del 3Cat. La mateixa presidenta ha reconegut haver "experimentat" en polítiques d'estrenes pel que fa a continguts o en quina mena de creacions calia apostar per intentar arribar a cert públic.
"El nostre objectiu és seguir creixent, apostar per nous continguts i noves estratègies", ha reblat, deixant clar que 3Cat té intenció de competir amb altres plataformes similars, com la d'RTVE, però amb la qual també crea ponts i passarel·les per col·laborar en produccions (com Això no és Suècia, flamant guanyadora d'un Ondas) o fer altres comparatives. Romà ha afirmat que 3Cat té la intenció de seguir sent una fàbrica de continguts de qualitat i fer un salt tecnològic que obrirà encara més "l'experiència de l'usuari" i la millora del funcionament per part dels seus responsables.
"Si no oferim certs continguts en llengua catalana, ningú els oferirà", ha recordat Romà, que ha volgut insistir en el concepte fundacional de la televisió i ràdio públiques d'aquest país, deixant clar que un dels eixos vertebradors de la inversió (d'uns 30 milions d'euros), l'aposta i l'estructura de la feina creada al voltant de la plataforma és el català. Des de la direcció dels mitjans públics han admès que són conscients de la manca de la llengua en entorns digitals i per això han volgut potenciar-ho "en un temps molt curt" generant així "certa pressió" a l'hora de crear contingut que ha pogut acabar tenint "més o menys èxit". En tot cas, la valoració general és més que positiva, han apuntat.
Nous rànquings d'audiències
Una de les principals novetats presentades aquest dimarts al matí són nous rànquings per mesurar audiències, encara que seran exclusivament de contingut de la plataforma. Segons han recordat des de la direcció de 3Cat, aquesta nova forma de mesurar les reproduccions no té precedent entre les plataformes. Cal recordar que cadascuna fa el que vol: Netflix presenta uns rànquings de més vistos gestionats per ells mateixos i unes xifres "d'hores reproduïdes" o altres plataformes de renom internacional ni tan sols presenten res.
També és important remarcar que no es pot fer un seguiment similar al de la televisió internacional, ja que des de la televisió pública encara resten a l'espera d'un estàndard de qualitat que permeti comparar consums entre aquests mateixos serveis d'OTT. Així doncs, 3Cat presenta tres nous rànquings que faran públics cada mes: el de continguts de vídeo i àudio més reproduïts ponderats per capítols; un de visionats absoluts de continguts del catàleg de fons i un darrer sobre les emissions més seguides en directe d'àudio i vídeo.
En aquests indicadors, amb dades facilitades de l'octubre, podem veure per exemple que La Travessa lidera els continguts de vídeo i àudio amb 111.409 reproduccions per capítol (una dada que serà ponderada i no absoluta). Altres continguts d'èxit són la temporada dos de Cites Barcelona, amb 91.028 reproduccions, col·locant-se en segon lloc, o per exemple Zenit, en sisè lloc, amb 40.037 reproduccions per cada programa. Un dels més destacats és Tor, que es col·loca en la posició número 17 d'aquest rànquing (només hi apareixeran vint continguts). Estrenada a l'abril, aquesta docusèrie de Carles Porta ja acumula més de 5 milions de reproduccions.
Símptomes d'èxit
Cristina Villà, directora d'Innovació, Recerca i Estratègia Digital, ha destacat dades que reivindiquen la feina del 3Cat: la plataforma ha assolit les seves xifres rècord en les darreres últimes setmanes. Concretament, la setmana del 21 octubre ha estat la de més consum de l'any, amb més de 5 milions de reproduccions, i el mes passat va superar les dades més altes fins llavors, amb 22 milions de reproduccions. "Creiem que tenim un molt bon producte per competir amb altres plataformes" ha assegurat, també davant la presència dels directors de TV3 i Catalunya Ràdio, Sigfrid Gras i Jordi Borda, que han fet un balanç dels continguts televisius i sonors que apareixen a l'OTT, amb resultats molt positius, fos per audiència o per qualitat.
El futur no només passa per nous continguts audiovisuals (han avançat que existirà una tercera temporada de Cites), sinó també implica un upgrade tecnològic. En aquest sentit, han apuntat a una millora de l'experiència de l'usuari; l'aparició del multiusuari (que farà que es pugui fer un millor seguiment dels perfils de l'audiència, ja que existeixen molts comptes familiars); la capacitat de descarregar contingut, millores en l'accessibilitat o la intenció d'atraure nous públics a través de la multiplataforma. És a dir, gràcies a TikTok, X o Instagram.