COMUNICACIÓ

El CAC revela les televisions amb els títols polítics més valoratius

El Consell analitza els càirons que apareixen sobreimpresos en pantalla per avaluar les cobertures de les eleccions del 12-M

Begoña Gómez i Pedro Sánchez

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha analitzat per primer cop els càirons que apareixen sobreimpresos en pantalla per avaluar les cobertures de les eleccions del 12-M. Entre les seves conclusions, assenyala que Antena 3, La 1 i, sobretot, Telecinco són les televisions que incorporen més càirons amb elements valoratius sobre els actors polítics. Mentrestant, TV3 va ser la televisió que més va prioritzar la comparació de les diferents propostes programàtiques de les candidatures als comicis.

El CAC ha afegit com a nou element d'anàlisi els titulars que apareixen sobreimpresos en la part inferior de les pantalles de televisió perquè, majoritàriament, no són elements neutrals, sinó que suposen un element discursiu que afecta la cobertura informativa. En total, el Consell ha analitzat els 5.900 càirons emesos per les cinc principals televisions que es reben a Catalunya.

L'anàlisi s'ha fet sobre la totalitat dels informatius, és a dir, tant de la campanya estricta com de la resta dels programes. El context informatiu en què es va desenvolupar la campanya va estar marcat pel conflicte bèl·lic a Gaza i per la carta del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la ciutadania i la decisió posterior de continuar al càrrec. Durant els 15 dies de campanya electoral, la política va ser el tema principal en els continguts dels càirons dels informatius a totes les televisions analitzades, a excepció de La 1, en què ho va ser la informació internacional.

Les dues televisions privades –Antena 3 i Telecinco– van ser les que van publicar més càirons amb continguts de política. En concret, a Antena 3 van ser el 36,1% i a Telecinco, el 30,2%. En canvi, les dues televisions de la corporació RTVE –La 1 i TVE Catalunya– van ser les que en van emetre menys, amb el 20,6% i el 22,2%, respectivament. A TV3 van suposar el 28,1%.

A TV3 i a TVE Catalunya la situació de sequera va ser un dels temes més destacats als càirons. En canvi, les tres televisions d'abast estatal es van centrar en Gaza (La 1 i Antena 3 TV) o en la carta de Sánchez (Telecinco). La informació sobre la carta va tenir un ressò més reduït en el cas de TV3, on va ser el cinquè tema. En conjunt, Sánchez va ser l'actor polític objecte de més referències als càirons de tots els canals.

ETIQUETES:

Deixa un comentari