No te preocupes querida (Movistar+ i Max)
Recorda una mica a la famosa pel·lícula "El show de Truman"; està ambientada als anys cinquanta i pren el mateix to distòpic en els ulls de la gran actriu Florence Pugh, qui et farà emocionar amb la seva interpretació vulnerable i brutal.
El thriller psicològic gira al voltant d'Alice (Florence Pugh) i Jack (Harry Styles), una encantadora i enamoradíssima parella jove, resident a una tranquil·la urbanització de la ciutat experimental de Victoria, on viuen un dia a dia extremadament idíl·lic. Però tot canvia quan Alice comença a notar fenòmens estranys i a sentir-se atreta per llocs inexplorats de la ciutat que la faran desencantar de la realitat que havia assumit fins aleshores.
Aquest film no només et proposa un replantejament moral dels usos de la tecnologia, també amaga una crítica a la tirania patriarcal a través de l'exploració de la vida domèstica de les dones.
El Planeta libre (Netflix)
És una genialitat de l'actriu i directora francesa Coline Serreau i una proposta idealista de les possibilitats de millora de la societat humana. Tot i que va ser estrenada l'any 1996, les qüestions que planteja la pel·lícula continuen vigents en l'actualitat i es pot dir que han anat guanyant rellevància amb el temps. El film està dotat d'uns aires hippies i ecologistes que segurament apel·len als seguidors del moviment New Age.
La trama se centra en el personatge de la Mila, una alienígena procedent d'una civilització extraterrestre més avançada i que viatja a la Terra amb la intenció d'impulsar l'evolució dels éssers humans. Aquest film no és una simple crítica a les societats i a les pràctiques nocives pròpies del capitalisme exacerbat, també és una proposta del que podria ser la vida si avancéssim cap a una societat més ecologista.
Finalment, entenem que es tracta d'un contrast entre dues civilitzacions, en què la més avançada és la que viu en harmonia amb la natura i la més endarrerida, en el món que coneixem avui en dia, on els humans ens hem distanciat de l'entorn natural.
Definitivament, és una pel·lícula que toca temes encara molt latents i que et farà reflexionar sobre la societat humana des d'una òptica idealista.
Ghost in the shell (Amazon Prime)
Estrenada el 1995, és una pel·lícula d'animació futurista que guanya rellevància amb els anys. Es tracta d'un Cyberpunk que ens mostra un distòpic món de l'any 2029, on l'avenç tecnològic ha possibilitat la reparació del cos humà, produint híbrids, mig humans mig màquina.
Un film que ens porta a qüestionar els límits de la tecnologia i la consciència. Què diferencia els humans de les màquines? La protagonista, Motoko Kusanagi, inspira el nom de la pel·lícula "Ghost in the shell", que fa referència a l'ànima (humana) atrapada dins el cos (màquina). Kusanagi només conserva una petita part del cervell del seu ésser original, l'autoconsciència, la qual la porta a qüestionar-se la seva humanitat, tot i tenir un cos robòtic que la manté amb vida. La trama es desenvolupa a partir del gran inconvenient d'aquesta tecnologia futurista, en què un malvat hacker, la IA anomenada Puppet Master (Titiritero), volta pel ciberespai hackejant i manipulant el cervell d'aquests humanoides perquè cometin actes terroristes a favor del seu interès en alterar l'ordre mundial. Basada en el manga de Masamune Shirow i dirigida per Oshii, es va fer amb una combinació d'animació manual i digital, i va resultar en un film de ritme pausat que aconsegueix explicar una realitat caòtica i brutal amb to íntim.
¡Olvídate de mí! (Filmin i Movistar+)
Es pot lluitar contra el destí? Si la persona de qui estàs enamorada ja no es recorda de tu, tornaria a enamorar-se? Revivim sempre la mateixa història? Aquest film et farà qüestionar el valor de la memòria i el seu paper en la construcció de la identitat. Allà on es troben el drama romàntic i la ciència-ficció, se'ns narra la història de Joel i Clementine, una parella que ha esborrat els records de la seva relació i ja no es reconeixen, així i tot, es tornen a trobar i a enamorar-se.
No sorprèn trobar-se amb Jim Carry com a protagonista en un film d'aquest registre, i ho fa acompanyat d'una jove Kate Winslet, interpretant un personatge molt distanciat de la delicada Rose de "Titanic". Un llargmetratge per no treure els ulls de la pantalla, construït a través de salts temporals constants, pren un ritme frenètic on el temps juga en contra dels protagonistes i accelera el pols dels espectadors.
Matrix (Amazon Prime, Movistar+ i Max)
És una obra de culte que qüestiona de ple la realitat i que fa perillar la perspectiva vital dels més escèptics. Aquest film s'allunya dels anteriors pel que fa a la posada en escena, s'emmarca dins la ciència-ficció i acció, és per això que hi trobem vestimentes futurístiques i ambients més tètrics. Dirigida pels germans Wachowski, va de la filosofia grega a les preocupacions més profundes de l'existència humana a través d'un relat futurístic.
El film proposa una teoria sobre el funcionament de la realitat, en què les persones no som propietàries de la nostra pròpia vida, la qual és, en realitat, una gran farsa. Es tracta de la reinterpretació del mite de la caverna de Plató, en què els humans estan atrapats en una presó construïda en el món de les ombres i que els fa desconeixedors de la seva condició, fins que un d'ells s'allibera i decideix buscar la veritat.
La veritat de Matrix és que les persones viuen esclavitzades en una simulació creada i controlada per màquines intel·ligents. El concepte "Matrix" ha inspirat posteriorment moltes teories conspiranoiques, que actualment han ressorgit entre les generacions més joves, a través de xarxes socials com TikTok.