ÓSCAR JAENADA

Un actor català es fa viral pel que diu sobre l'1-O: "Vaig plorar veient els policies pegant a la gent"

L'intèrpret d'Esplugues de Llobregat compara la relació entre Catalunya i Espanya "amb un matrimoni que es vol separar"

Óscar Jaenada, en la promoció de la seva nova pel·lícula a Sitges

Des dels fets de l'1 d'octubre de 2017, molt pocs intèrprets de la resta de l'Estat s'han pronunciat sobre el procés independentista català. Només els originaris del país han arribat a dir la seva opinió en els darrers anys, però gairebé res comparat amb les reaccions que es van originar el mateix dia del referèndum o en les hores posteriors a les violentes càrregues policials. Per això mateix, el discurs d'Óscar Jaenada en la promoció de la seva nova pel·lícula -estrenada també al Festival de Sitges– ha sorprès moltíssima gent i ha tingut un fort impacte a les xarxes socials.

"Jo soc català i ho seré sempre. Aquí hi ha un problema. Catalunya i Espanya tampoc han estat unides sempre. És com un matrimoni. I hi ha dues opcions. O separar-se perquè una de les dues parts no vol seguir o com va passar l'1 d'octubre, portar un vaixell de Piolín ple de policies a donar hòsties a gent de casa meva", explica l'intèrpret d'Esplugues de Llobregat. Jaenada assegura que aquell dia "li va fer molt mal" i va plorar a casa seva veient com els agents de la Guàrdia Civil i la policia espanyola "pegaven a la seva gent".

"Un maltractament en tota regla"

Encara més contundent sobre un dels moments més durs del procés, l'actor català assegura que aquell dia de l'1-O, "tots els catalans amb dos dits de front es van fer independentistes". Com ho veu ell? "Com un maltractament en tota regla", rebla, sense embuts, considerant que tot plegat necessita "un exercici d'empatia" i recordar que pel fet que bona part dels catalans vulguin la independència no significa "voler trencar-ho tot".

"El que volen és una vida sense ells -l'Estat- i no trencar-ho tot", afirma, Jaenada, en el seu símil amb un matrimoni, en el que recorda que pel fet de voler-te divorciar no significa que ho vulguis destruir tot. Jaenada és molt conegut en el món audiovisual de l'Estat i a Catalunya per diversos papers seus en televisió i cinema, però especialment el de Camarón de la Isla amb el que va guanyar un Goya l'any 2005.

ETIQUETES:

Deixa un comentari