COMISSIONS REIALS Un exministre del Kazakstan a TV3: "Vaig veure com entraven els maletins amb diners a l'avió del rei Joan Carles"

'La Corona Retratada' (30 Minuts, TV3)

El '30 minuts' aconsegueix un testimoni directe de com el rei emèrit va rebre diners de comissions del Kazakstan

El programa '30 Minuts' de TV3, va emetre aquest diumenge, el reportatge 'La Corona Retratada' i va deixar uns quants titulars. El programa va tenir accés a un testimoni directe de com Joan Carles rebia diners en les seves visites a països amb règims totalitaris. Es tracta de Víktor Krapunov, exalcalde i ministre del Kazakstan, però fa tretze anys que viu exiliat a Suïssa. Quan era ministre, va rebre el rei Joan Carles en alguns dels viatges que feia al país on tenia fortes relacions amb el seu president. Joan Carles i el president del Kazakstan, Nursultan Nazarbayev, van marxar uns dies a una cacera, on també hi hauria hagut prostitutes i alcohol, segons va deixar escrit un altre exalt càrrec del país. Víktor Krapunov no hi va anar, però va tornar a veure'ls a l'aeroport per acomiadar el rei que volava a Espanya.

"I vaig veure com els guàrdies de Nursultan Nazarbayev entraven per la part frontal de l'avió de Joan Carles uns maletins. Després, quan Joan Carles va enlairar-se, Nursultan Nazarbayev em va dir allà mateix, a l'aeroport. 'Ja sé que sona fort, ell és un rei, però no té res. Jo l'ajudo com puc'. I segons la informació que vaig tenir més tard, vaig rebre una confirmació que en aquells maletins hi havia de quatre a cinc milions de dòlars, que li havia passat el president Nazarbayev al rei Joan Carles.", Viktor Kharpunov, exministre del Kazakhstan i excalde d'Almati

Jaime Peñafiel, periodista i cronista real, també va revelar les comissions que va cobrar Joan Carles de l'Aràbia Saudita: "Joan Carles va fer aquesta gestió i el rei de l'Aràbia Saudita va dir que a Espanya no li faltaria petroli i no li'n va faltar. Com a pagament a aquest gran servei, Franco li va permetre al llavors príncep, que cobrés uns cèntims de comissió, que això no és delicte però és una falta d'ètica, de cada barril de petroli que venia d'Aràbia Saudita. Que són milions de barrils. Aquest va ser l'origen de la fortuna i potser de l'afició de Joan Carles per les comissions."

Peñafiel també va explicar com era un secret a veus els diners que el rei tenia fora de l'estat espanyol. "Que el rei tenia diners a Suïssa ho sabia tothom, sobretot els polítics, alguns dels quals van ajudar-lo a repatriar diners quan ho va necessitar", va dir el periodista.

Les institucions i personalitats que han declinat participar

Els autors del reportatge 'La Corona retratada' han volgut explicar que el relat és incomplert, pels molts silencis amb els que han topat. No van voler donar el seu testimoni: Casa Reial, Tribunal Suprem, Tribunal de Comptes, Concordia  Real Española, Corinna zu Sayn-Wittgenstein, Princess Delphine of Saxe-Coburg, Àlvaro d'Orleans, Felipe González, Alfonso Guerra, Mariano Rajoy, José Luis Rodríguez Zapatero, Jordi Pujol i Soley, Soraya Sáenz de Santamaría, Miquel Roca, Miguel Herrero de Miñón, Javier Godó, Joan Rosell, Isidre Fainé, José Luis Bonet, Antoni Brufau, Meritxell Batet, Ana Pastor, José Manuel Garcia Margallo, José Antonio Zarzalejos.

ETIQUETES:

Deixa un comentari