Televisió

Per què TV3 torna a entrevistar Puigdemont al prime time quatre anys i mig després?

La televisió pública justifica l'entrevista al líder de Junts després de diverses desavinences per fer-la i arran de l'"interès informatiu" per la petició de qüestió de confiança a Sánchez i l'amen...

ARA A PORTADA

Publicat el 16 de desembre de 2024 a les 18:41
Actualitzat el 16 de desembre de 2024 a les 18:48

La programació habitual dels dimarts a la nit a TV3 canvia aquesta setmana per l'entrevista a Carles Puigdemont en hora punta, un fet que feia quatre anys i mig que no es produïa. La periodista Ariadna Oltra, responsable d'Els Matins a la cadena pública, es desplaça fins a Brussel·les per entrevistar, en directe, el president de Junts i líder del principal partit de l'oposició al Parlament. Tot i que Puigdemont va rebutjar el càrrec institucional de  cap de l'oposició, que té la potestat de ser entrevistat de manera periòdica a la cadena pública i que abans havia ocupat Salvador Illa, sempre després del president de la Generalitat, el 3Cat justifica la decisió per "interès informatiu". La conversa, a les 22.05 aquest dimarts, arriba després que Junts hagi registrat al Congrés dels Diputats una petició de qüestió de confiança al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i que hagin amenaçat de fer caure els pressupostos estatals.

Quan la presidència del Parlament va rebre la carta de TV3 en què, per planificar les entrevistes institucionals, es preguntava sobre qui ostentava el càrrec de cap de l'oposició, el gabinet de Josep Rull va assenyalar que la posició estava vacant per la situació "anòmala" derivada del fet que Puigdemont no podia exercir físicament com a diputat. Fonts parlamentàries indiquen que en cap cas Rull va demanar que TV3 entrevistés el dirigent a l'exili, sinó que va clarificar que qui exercia -sense estar oficialment designat- com a líder de l'oposició era Puigdemont. El president del Parlament va posar de manifest, a banda, l'interès ciutadà i informatiu d'una conversa televisada amb el cap de files de Junts, que a finals d'octubre va tornar al lideratge orgànic del partit. La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals depèn del Parlament, que n'escull el Consell que presideix Rosa Romà, i no del Govern, malgrat que aquest en garanteix el finançament.   

La formació també havia insistit els últims mesos per aconseguir aquesta entrevista, amb els mateixos recursos i format que disposarien si Puigdemont fos cap de l'oposició, i aquesta arriba finalment després de tres mesos de la primera entrevista de TV3 a Salvador Illa des que és president de la Generalitat. Ara, la televisió pública catalana considera que l'entrevista al president de Junts no és "ni institucional ni com a cap de l'oposició", sinó que s'emmarca en el moment polític actual a l'Estat. Tot i acceptar desplaçar-se a Brussel·les per fer l'entrevista en prime time, TV3 destinarà menys temps a Puigdemont del que li pertocaria com a cap de l'oposició: mitja hora versus els 55 minuts que marca la regulació i del que, per exemple, havien disposat Illa, Inés Arrimadas o Oriol Junqueras quan ho van ser.

Discussió per les condicions

Anteriorment, Junts ja havia intentat aconseguir una entrevista en prime time per a Puigdemont. A finals del 2023, en el marc de la investidura de Sánchez, la formació i el 3Cat negociaven una entrevista a la franja de màxima audiència amb unes condicions molt concretes: que fos a TV3, que la fes un periodista concret i que no hi hagués tertúlia ni abans ni després de la conversa. La televisió pública no va acceptar totes les condicions i, finalment, es va deixar córrer. En la campanya electoral del 12-M, quan Puigdemont va ser candidat de Junts, sí que va ser entrevistat, en aquest cas des de la seu del 3Cat a Perpinyà aprofitant que Junts feia campanya des de la Catalunya Nord

Quina audiència tenen aquestes entrevistes?

L'última entrevista que TV3 va fer al president de la Generalitat el dilluns 2 de setembre, en l'estrena de la temporada, va reunir 168.000 espectadors i un 9,8% de quota de pantalla. Tot i que Illa va millorar el 4,4% de la seva última entrevista com a cap de l'oposició, va quedar per sota de la darrera entrevista de Pere Aragonès, que va fer un 13,3%, i molt lluny del 30,5% i 991.000 espectadors que Carles Puigdemont va obtenir a la primavera del 2018. Aquella era la seva primera entrevista televisada a l'exili i estava pendent d'extradició a Alemanya en un moment àlgid de la repressió.

Més tard, Vicent Sanchis el va tornar a entrevistar en prime time, ja el juliol de 2020 i va tenir una audiència de 413.000 espectadors, el 20,3%. Poc abans, en el mateix format, havien entrevistat Oriol Junqueras aprofitant un permís penitenciari i havia fet una audiència superior a la del president a l'exili. D'altra banda, l'última entrevista que Puigdemont va donar al 3Cat, l'abril passat i en el marc de la campanya del 12-M, va ser al programa Més 324 presentat per Xavier Grasset en directe des de Perpinyà. El programa va triplicar la seva audiència habitual i va aconseguir reunir 86.000 espectadors i un 5,2% de quota de pantalla, amb puntes del 6,9%. Només un mes abans i al mateix programa, una altra entrevista a Puigdemont va aconseguir un 7,1% de quota i 90.000 espectadors, molt per sobre de la mitjana habitual del programa.