Els detalls reals que han fet triomfar "La sociedad de la nieve" a Netflix

La pel·lícula de Bayona amaga grans similituds amb la història real i petits moments que emocionaran l'espectador.

Publicat el 24 de gener de 2024 a les 13:31
Actualitzat el 25 de febrer de 2024 a les 23:30

Bayona anirà als Oscars. És un fet i una celebració absoluta per a la indústria catalana. A tot el món, l'èxit de "La sociedad de la nieve" es veu reflectit en les xifres d'audiència a Netflix. I és que bàsicament, la plataforma aglutina milions d'espectadors setmanals al voltant del film del barceloní, on explica la història de supervivència de l'equip de rugbi de l'Uruguai. Una història plena d'humanitat, amor, a estones terror, però també amb una perspectiva única, ha captivat una audiència monumental. Sense anar més lluny, és líder de Netflix a desenes de països. Gràcies a les memòries de Pablo Vierci, un dels supervivents, i a la mirada de Bayona, un mestre cinematògraf, "La sociedad de la nieve" és un èxit. Però només per això?

No. Els detalls, els grans detalls de la pel·lícula i la similitud amb molts aspectes de la tragèdia real han elevat de categoria el film de Bayona. Perquè? Doncs ben fàcil, ha aconseguit que l'audiència se senti commocionada, empatitzi amb els personatges i vegi les grans capacitats actorals del seu repartiment. A l'espera dels Goya, dels Feroz, dels Gaudí i... dels Oscars!, Bayona va desgranant a les xarxes certs detalls de la producció i el rodatge de la pel·lícula. Sense anar més lluny, la pel·lícula es va estrenar als cinemes a mitjans de desembre i en poc temps ja és tot un èxit. Per tots aquests motius, i més.

La nominació a Millor Perruqueria i Maquillatge

Molts es pregunten quins són els motius perquè els Oscars l'hagin nominada en aquest apartat. Per davant de moltíssimes altres pel·lícules, també d'alt nivell. Sense desmereixer les demés, l'equip que dirigeixen Ana López-Puigcerver, David Martí i Montse Ribé mostra detalls d'una cura exquisida que han estat molt aplaudits a les xarxes i reconegut pel mateix Bayona. Un estudiant de medicina, per exemple, destacava el cas del supervivent Fernando Parrado. L'uruguaià va patir una commoció cerebral molt forta que el va deixar en coma durant quatre dies. En llevar-se, tothom li veu la cara: sembla un ós rentador, un panda. El jove explica per què (i Bayona ho confirma).

En aquesta línia, l'equip de maquillatge va treballar amb una exigència màxima per mostrar les conseqüències del fred, del sol i de la manca de salut de tots els tripulants. A través de les xarxes, diversos dels actors han mostrat les seves experiències per preparar-se pel rodatge. Sessions molt dures, en les que es podien estar moltes hores asseguts per poder sortir a rodar.

Tots aquests detalls han servit perquè l'Acadèmia del Cinema de Hollywood els premiés amb una nominació. Potser no s'enduen l'estatueta, però el reconeixement mundial de la indústria ja el tenen.

Les fotos reals dels supervivents vs "La sociedad de la nieve"

És innegable. Juan Antonio Bayona és un dels grans genis europeus del cinema. No cal buscar gaire més, la seva filmografia parla per si sola. És més, el seu talent a l'hora de col·locar una càmera ja seria credencial suficient. Gràcies a la tasca de documentació que van realitzar tant ell com el seu equip, a més de l'inestimable prodigi que és Pedro Luque com a director de fotografia, les similituds entre la vivència real (documentada en moltíssimes fotos) i la pel·lícula és d'una veracitat que et fa caure d'esquenes.

Es pot veure en moltíssimes escenes. La mateixa Netflix va promocionar la pel·lícula -i ho segueix fent, encara que ara ho necessita poc- amb imatges reals i fotogrames del film de Bayona. Compareu vosaltres mateixos.

La comparativa de les dues imatges

Es pot veure en molts detalls. En la posició de molts dels actors, encara que siguin secundaris o figurants. Bayona i Luque construeixen tot un escenari humà que aconsegueix que l'espectador se senti partícip des del primer moment.

Netflix segueix celebrant l'èxit de la pel·lícula de Bayona amb una bona promoció de detalls, moments del rodatge i similituds que mostren el talent de l'equip espanyol que ha realitzat el film.

Els supervivents formen part de la pel·lícula

Molts espectadors van voler documentar-se després de veure el film. En paral·lel, totes les vivències i històries dels supervivents han tornat a reflotar gràcies a l'èxit de la pel·lícula. Per això mateix, a molts els va sorprendre veure que en el primer visionat havien obviat un fet emocionant: vuit dels supervivents fan cameos a la història de Bayona. I amb detalls molt concrets i sorprenents. La mateixa Netflix ho admetia i mostrava en quins moments, com i quan sortien.

En el cas que vulgueu saber més, el mateix Bayona segueix explicant detalls i moments al seu compte a la plataforma X. Un d'ells, dels més destacats de tota la pel·lícula, és l'escena de l'accident. "La planificació de la seqüència de l'accident aeri va ser una de les més complexes a què es van enfrontar els equips d'efectes visuals i especials", ha admès el director, que ha rodat escenes immenses al llarg de la seva carrera com el tsunami del 2004 a "Lo imposible".

"La intenció no només era visualitzar un esdeveniment tan extrem: també va ser submergir l'espectador en una experiència tan traumàtica sense sacrificar el realisme", va reblar al seu compte. Detalls i èxit, sinònim de Bayona.