El Catalunya Media City, el projecte del hub audiovisual que vol ser referència a Europa, serà una realitat. L'anunci oficial fet aquest dissabte al matí, amb el president de la Generalitat Salvador Illa com l'encarregat de posar data a l'inici de les obres d'ampliació i rehabilitació de la Nau de Turbines entre Sant Adrià del Besòs i Badalona.
Les obres d'ampliació i rehabilitació al complex de les Tres Xemeneies començaran a l'estiu del 2026. La mítica fàbrica i les seves instal·lacions espais dedicats a la formació i amb un centre cultural de difusió de les darreres tendències audiovisuals i digitals, a més de buscar ser un referent per a la recerca i la innovació.
L'edifici de la Nau de Turbines compta amb una superfície de 22.600 metres quadrats i des del 2023 és titularitat de la Generalitat. A finals del 2028 està previst que entri en funcionament com a hub audiovisual. Oferirà una proposta formativa per a una mitjana d'entre 2.000 i 2.500 alumnes anuals de cicles mitjans i superiors d'FP. Així com formació universitària en l'àmbit digital i audiovisual tant de grau i màster com doctorats.
Què serà el Catalunya Media City i qui estarà implicat?
Serà el hub audiovisual més important del país, ubicat al complex de Les Tres Xemeneies. El Departament de la Presidència, amb el conseller Albert Dalmau al capdavant, s'encarregarà de liderar el projecte a partir d'ara. Aquest dissabte ja han anunciat que han signat un protocol de col·laboració per alinear totes les institucions implicades: el Govern, el Consorci del Besòs, l'Ajuntament de Terrassa i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Per què també la ciutat del Vallès Occidental?
Perquè aquest gran complex audiovisual al Barcelonès tindrà un complement: el Parc Audiovisual de Catalunya, a Terrassa, on s'invertiran 13 milions en la construcció de dos nous grans platós de 2.200 i 1.000 metres quadrats. El seu objectiu és clar: convertir Catalunya en un centre internacional en producció, recerca, formació i foment empresarial en els sectors audiovisual, digital i del videojoc. La comparativa és arreu d'Europa, amb altres hubs de referència com el de Hilversum, als Països Baixos, i el MediaCity UK, al Regne Unit.
Més inversions en el futur?
Per ara, el Govern ha explicat la inversió que es farà per adaptar l'actual complex al futur hub audiovisual. La previsió és que els treballs finalitzin a finals del 2028 i que la inversió total sigui de 70,8 milions. En total seran uns 84 milions, ja que cal sumar els 13 que s'invertiran al PAC.
Un altre dels actors que caldrà tenir en compte és l'Spain Audiovisual Hub, el principal paraigua del sector de l'estat espanyol, que canalitza una inversió de 1.500 milions d'euros anunciada el passat desembre del 2023. Tal com es pot veure al seu web, és la principal referència per a les empreses, per a canalitzar subvencions, gravacions o la promoció de tots els productes audiovisuals.
Caldrà veure l'encaix i si existirà alguna mena de finançament o de col·laboració per expandir el teixit sectorial que tanta força té a Catalunya. Ara bé, el hub també requerirà una inversió privada, segons han explicat des d'El País.
Quin paper tindrà el 3Cat?
La CCMA tindrà un paper important en la creació del hub audiovisual. En l'actualitat, la corporació pública de Catalunya té una rellevància notòria en bona part de l'impuls i la creació de contingut. Illa ha estat clar aquest dissabte.
El president de la Generalitat ha considerat que el Catalunya Media City és, en si mateix, "un acte d'afirmació de la identitat catalana, que es projecta al món través d'una indústria audiovisual sempre pionera i puntera, amb la CCMA", i ha afegit, "que també s'obre al món, per vendre la nostra manera de fer, per convidar a venir aquí a fer les millors pel·lícules".